search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλό «χτύπημα» στους αυτοαπασχολούμενους: Kαι εκκαθάριση και αύξηση εισφορών

Δύσκολος χειμώνας για… αυτοαπασχολούμενους.

Διπλό «χτύπημα» στους αυτοαπασχολούμενους: Kαι εκκαθάριση και αύξηση εισφορών

Δύσκολος χειμώνας για… αυτοαπασχολούμενους. Και όχι για το αυξημένο ενεργειακό κόστος αλλά για τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν μαζί με τις δόσεις για τα αναδρομικά που θα προκύψουν από την έκδοση των ετήσιων εκκαθαριστικών.

Ήδη ο e-ΕΦΚΑ έστειλε ειδοποιητήρια για την ανάρτηση των ετήσιων εκκαθαριστικών και καλεί εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους με διπλή απασχόληση (και μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες) να καταβάλλουν τα πρόσθετα ποσά σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιανουάριο -η οποία αφορά στους πάντες και όχι μόνο σε αυτούς με διπλή απασχόληση- «κλειδώνει» πλέον στο 9,9% καθώς αυτή είναι η πρόβλεψη του πληθωρισμού με βάση την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Μένει να ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας αν η αύξηση θα γίνει από την άνοιξη (αναδρομικά) όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα έχει εκδώσει τα οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό ή αν η καταβολή θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο με βάση την πρόβλεψη πληθωρισμού για να γίνει στη συνέχεια διόρθωση με τα ετήσια εκκαθαριστικά.

Όσον αφορά στα ετήσια εκκαθαριστικά του 2021, στους ενδιαφερόμενους ασφαλισμένους αποστέλλεται η ακόλουθη επιστολή:

«Αγαπητή/έ Ασφαλισμένη/ε

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2021 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 9 του αρθ. 39 του ν.4387/16 όπως ισχύει, με επεξεργασία των στοιχείων μηνιαίων εισφορών ανά κλάδο ασφάλισης από τις υποβληθείσες ΑΠΔ έτους 2021.

Έχει αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ (Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ -> Ηλ. Υπηρεσίες -> Υποχρεώσεις Κοινωνικής Ασφάλισης -> Εκκαθαρίσεις) ειδοποιητήριο εκκαθάρισης εισφορών έτους 2021 με το αποτέλεσμα αυτής, το οποίο στην περίπτωσή σας είναι ΧΡΕΩΣΤΙΚΟ.

Το οφειλόμενο ποσό θα αναζητηθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις με ληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της 1ης δόσης την 30/12/2022 και των επομένων δόσεων αντίστοιχα την τελευταία εργάσιμη κάθε επόμενου μήνα όπως αναγράφονται στο ειδοποιητήριο της εκκαθάρισης».

Αναλυτικά οι αυξήσεις

Οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές λόγω πληθωρισμού, αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα.

Διπλό «χτύπημα» στους αυτοαπασχολούμενους: Kαι εκκαθάριση και αύξηση εισφορών-1

Τα 210 ευρώ που είναι και η κατώτερη κατηγορία, θα αυξηθούν στα 231 ευρώ άρα θα προκύψει 21 ευρώ μηνιαία επιβάρυνση.

Αντίστοιχα, οι επιβαρύνσεις και στις υπόλοιπες κατηγορίες -και πάλι θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής για το 2023 καθώς οδεύουμε προς το τέλος του χρόνου- θα κυμαίνονται από τα 25 έως και τα 56 ευρώ.

Η αύξηση των εισφορών μπορεί να «σπρώξει» όσους επέλεγαν τις μεγαλύτερες κατηγορίες στο να κατέβουν κλίμακα για να αποφύγουν την επιβάρυνση. Αυτό βεβαίως, μακροπρόθεσμα κοστίζει στο ύψος της σύνταξης καθώς ότι «γράφει» κάθε χρόνο μετά δεν ξεγράφει.

Γίνεται αναγωγή των ασφαλιστικών εισφορών σε συντάξιμες αποδοχές και έτσι προκύπτει η τελική σύνταξη. Γι’ αυτό και οι επαγγελματίες θα πρέπει να κάνουν σωστές επιλογές λαμβάνοντας υπόψη και το παρόν αλλά και το μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: