Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, μια ημέρα μετά τη υποχώρηση κατά 5% σε χαμηλό τεσσάρων μηνών λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την άνοδο της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ και τη μείωση της ζήτησης.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκε κατά 80 σεντς, ή περίπου 1%, στα 78,22 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό  West Texas Intermediate (WTI)  ήταν στα 73,66 $, αυξημένα κατά 76 σεντς, επίσης περίπου 1%.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έχουν χάσει περίπου το ένα έκτο της αξίας τους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και οι τιμές βρίσκονται σε καλό δρόμο για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών τους.

«Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν ελαφρά φέτος, παρά τη ζήτηση που ξεπέρασε τις αισιόδοξες προσδοκίες μας», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Goldman Sachs.

«Η μη βασική προσφορά του ΟΠΕΚ ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, εν μέρει αντισταθμίστηκε από τις περικοπές του ΟΠΕΚ».

Τα μηνιαία spread και για τα δύο συμβόλαια έχουν μετατραπεί στο contango, μια δομή που δείχνει ότι οι προσδοκώμενες spot τιμές είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των futures, αντανακλώντας την υγιή προσφορά.

Η πτώση του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα προκλήθηκε κυρίως από την απότομη άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και τη διατήρηση της παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι ενδείξεις απόψυξης της ζήτησης στην Κίνα προκάλεσαν επίσης ανησυχίες.

Ωστόσο, η απότομη πτώση την Πέμπτη έκανε ορισμένους αναλυτές να αμφισβητήσουν εάν το selloff ήταν υπερβολικό, ιδιαίτερα υπό το φως της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να διαταράξουν τον εφοδιασμό πετρελαίου και την υπόσχεση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις κατά του Ιράν που υποστηρίζει τη Χαμάς.

Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στο αρνητικό κλίμα την Πέμπτη ήταν ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξάνοντας και μια ελαφρά συρρίκνωση στα μεγέθη της βιομηχανικής παραγωγής.

Διαβάστε ακόμη: