Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 9,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει υψηλά ποσοστά ως καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll, η οποία πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα «Το Μανιφέστο», στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

  • ΝΔ: 31.3% ( + 1.2% σε σχέση με την έρευνα Απριλίου)
  • ΣΥΡΙΖΑ: 21.8% ( + 0.6%)
  • ΠΑΣΟΚ: 12.7( + 0.1% )
  • ΚΚΕ: 4.7% ( + 0.5%)
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 5.4% ( + 0.4%)
  • ΜΕΡΑ 25: 2.6%( – 0.3%)

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από το 38.5% έναντι 18% του Αλέξη Τσίπρα και το 7.8% του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ το 26.1% επιλέγει τον ΚΑΝΕΝΑ. Σε σχέση με την έρευνα του Απριλίου, ο Κ. Μητσοτάκης κερδίζει 4.9% και ο Α. Τσίπρας 2.4%.  Στον χώρο του Κέντρου ο Κ.Μητσοτάκης επιλέγεται από το 66%, ο Α.Τσίπρας από το 11% και ο Ν.Ανδρουλάκης από το 8.4%.

Η ακρίβεια το βασικό θέμα που απασχολεί τους πολίτες

Η έρευνα της Opinion Poll υλοποιήθηκε σε διάστημα που χαρακτηρίζεται από το κύμα ακρίβειας και την διεθνή αναταραχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και ενώ ανακοινώθηκαν τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αύξησης των λογαριασμών ενέργειας.

Η ψήφιση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας στην Βουλή και η προγραμματισμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α μαζί και η ομιλία του στο Κογκρέσο αποτέλεσαν θέματα του δημόσιου διαλόγου και της κομματικής αντιπαράθεσης. Το ίδιο και τα γεγονότα στο Α.Π.Θ.  Παράλληλα, η Ν.Δ είχε πραγματοποιήσει το Συνέδριό της, στο ΚΙΝΑΛ είχαν γίνει με ιδιαίτερη μαζικότητα οι εκλογές για το νέο όνομα και την εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριό του και των οργάνων και ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούσε μια μεγάλη καμπάνια ενόψει της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου του και της νέας Κ.Π.Ε.

Η επίδραση αυτών των γεγονότων και των εξελίξεων αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της έρευνας. Ιδιαίτερα ορατή είναι η επίδραση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση, αφού σημειώνεται βελτίωση των δεικτών που αφορούν στην Κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Πρωθυπουργό. Αυτό αποτυπώνεται και στην πρόθεση ψήφου. Φαίνεται να ανακτάται « χαμένο έδαφος» από την Κυβέρνηση, μετά τις φθορές που υπήρχαν ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο.

Πιο συγκεκριμένα:

Το πρόβλημα της ακρίβειας συνεχίζει να απασχολεί κυρίαρχα τους πολίτες με το 69% να την επιλέγουν ως βασικό πρόβλημα, με την Οικονομία και τις παρενέργειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να ακολουθούν με 16.5% και 14.5%

Τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό θεωρούνται ως σημαντικά και ως μέτρα που θα έχουν άμεσα ορατά αποτελέσματα και θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά από το 43.9%. Την αντίθετη άποψη έχει το 53.7%. Η επίδοση αυτή πρέπει να θεωρείται μεγάλη, αφού  συνολική ικανοποίηση από τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση συνολικά της ακρίβειας δηλώνει το 29.5%, με το 69.5% να έχει αντίθετη άποψη. Μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ με 63.9% και 57.2%, ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 22.1% και στο Κ.Κ.Ε στο 11.1%. Στον χώρο του Κέντρου το ποσοστό ανέρχεται στο 62.3%.

Προηγούνται Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης στη δημοφιλία

Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ν.Ανδρουλάκης προηγούνται στην δημοφιλία με θετικές απόψεις 47.8% και 44.4% αντίστοιχα ( 51% και 43.1% οι αρνητικές απόψεις αντίστοιχα). Ο Α. Τσίπρας με 30.9% θετικές απόψεις έναντι 64.1% αρνητικές απόψεις και ο Δ. Κουτσούμπας με 29.9% θετικές απόψεις έναντι 68.9% αρνητικές καταλαμβανουν την τρίτη και τέταρτη θέση. Ακολουθούν οι Κ. Βελόπουλος και Γ. Βαρουφάκης με 20.1% και 18.2% θετικές απόψεις έναντι 74.7% και 76.9% αρνητικές απόψεις αντίστοιχα.

Το 50.8% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική παρουσία και την δραστηριότητα του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, με το 48.6% να έχει αντίθετη θέση. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής σημειώνονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ με 82.8% και του ΚΙΝΑΛ με 71%. Στα υπόλοιπα κόμματα η αποδοχή φτάνει το 22.1% στο ΣΥΡΙΖΑ , το 17.4% στο Κ.Κ.Ε, το 56.3% στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και το 6.7% στο ΜΕΡΑ 25.

Από την άλλη πλευρά το 28.7% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική παρουσία και την δραστηριότητα του Α. Τσίπρα ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το 70.1% να έχει αντίθετη άποψη. Στο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό ικανοποίησης φτάνει το 65.7% με το 34% να έχει αντίθετη. Το ποσοστό ικανοποίησης είναι στη Ν.Δ 10.2%, στο ΚΙΝΑΛ 15.9%, 22.2% στο Κ.Κ.Ε , 18.8% ΣΤΗΝ ελληνικη λυση ΚΑΙ 24.1% στο ΜΕΡΑ 25.

Σε ερώτηση για το αν μια Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κορμό την Ν.Δ ή με Πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα και κορμό το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα σε επτά κρίσιμους τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας ( Ακρίβεια, Οικονομία/ Ανάπτυξη, Εξωτερική Πολιτική, Τουρκική επιθετικότητα, Υγεία, Παιδεία, Αντιμετώπιση εγκληματικότητας/ παραβατικότητας) κυριαρχεί σ΄όλους τους τομείς η απάντηση για μια Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη και κορμό την Ν.Δ. Οι επιδόσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ κυμαίνονται  από 41% έως και 50.5% με διαφορές από 16.7% έως και 31.7% από την  Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ την δεύτερη θέση κατέχει σταθερά ο ΚΑΝΕΝΑΣ. Την μεγαλύτερη συγκριτική επίδοση η Κυβέρνηση της Ν.Δ την παρουσιάζει στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας με 50.5% έναντι 18.8% της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Την μικρότερη συγκριτική επίδοση η Κυβέρνηση της Ν.Δ την παρουσιάζει στα θέματα  της ακρίβειας με 41% έναντι 24.3% της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα ποιος εκφράζει καλύτερα τον χώρο του Κέντρου από την μια και του χώρου της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας από την άλλη. Για τον χώρο του Κέντρου στο σύνολο της κοινής γνώμης ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγεται από το 31.3%, ο Ν. Ανδρουλάκης από το 29.3% και ο Α. Τσίπρας από το 16.7%. Ανάμεσα σ΄αυτούς που αυτοκαθορίζονται ως κεντρώοι, ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγεται από το 35.4%, ο Ν. Ανδρουλάκης από το 34.6% και ο Α. Τσίπρας από το 12.9%.

Για τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στο σύνολο της κοινής γνώμης ο Ν. Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 43.9% και ο Α. Τσίπρας από το 35.2%. Ανάμεσα σ΄αυτούς που αυτοκαθορίζονται στον χώρο αυτό ο  Α. Τσίπρας επιλέγεται από το 48.6% και ο Ν. Ανδρουλάκης από το 41.5%.