Αλλαγές που θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, να μην χάσουν τα σπίτια τους, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς αλλάζει εκ βάθρων το πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις, ενώ εταιρείες παροχής πιστώσεων θα αναλάβουν να «καθαρίσουν» το ιδιωτικό χρέος.

Αυτές οι εταιρείες οι «Non Deposit Financial Institutions» θα είναι χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα οποία δεν θα δέχονται καταθέσεις, αλλά θα διαθέτουν κεφαλαία για να αναχρηματοδοτούν επιχειρηματικά, στεγαστικά ακόμα και «κόκκινα» δάνεια.

Και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης να διευθετηθεί το ιδιωτικό χρέος, το οποίο έφυγε μεν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, πήγε στους servicers και κρατά σε ομηρία δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι εταιρείες παροχής πιστώσεων θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το σημείο κλειδί για να «τρέξει» το εγχείρημα είναι το σημαντικό «κούρεμα» που θα εξασφαλίζουν οι δανειολήπτες, τα τιτλοποιημένα δάνεια των οποίων έχουν περάσει στη διαχείριση των servicers.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο διαμορφώνει νέο πλαίσιο για τον Εξωδικαστικό μηχανισμό, για τους servicers και την δευτερογενή αγορά και φέρνει μεγάλες αλλαγές στο υπάρχουν θεσμικό πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες: Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των μικροπιστώσεων, δηλαδή περιλαμβάνεται η αναχρηματοδοτηση επιχειρηματικων δανείων, στεγαστικών και «κόκκινων». Και επίσης αυξάνονται τα όρια χρηματοδότησης που μέχρι τώρα είναι στις 25 χιλιάδες ευρώ.

Μέχρι τώρα το εργαλείο των μικροπιστώσεων, ακριβώς λόγω των περιορισμών ήταν «ανενεργό». Ωστόσο η αγορά περιμένει μία δυναμική κίνηση στο πεδίο των αναχρηματοδοτήσεων

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που περιμένει η αγορά ότι θα επιλυθεί με το νομοσχέδιο, είναι αν θα επιτραπεί και στους servicers να αναχρηματοδοτούν τους δανειολήπτες. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο κάθε servicer μπορεί να αναχρηματοδοτεί αποκλειστικά και μόνο τα δάνεια που διαχειρίζεται.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να επιτραπεί σε όλους τους servicers να αναχρηματοδοτούν όχι μόνο τα ίδια τα δικά τους αλλά και άλλων εταιρειών διαχείρισης για να ανοίξει η πίτα και να υπάρξει ουσιαστικά η απαλλαγή της οικονομίας από το βαρίδι των προβληματικών δανείων.

Διαβάστε ακόμη: