Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση αποτέλεσε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τον Παναγιώτη Κουρουμπλή γιατί αρνήθηκε να ανακαλέσει τις προσβλητικές του δηλώσεις κατά βουλευτών της ΝΔ για τους αδικαιολόγητους θανάτους από την πανδημία.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε έκπληξη ακόμα και σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, παρότι το Μαξίμου επιδιώκει να υποβαθμίσει την κίνηση του αρχηγού του αξιωματικής αντιπολίτευσης με το επιχείρημα πως νωρίτερα δεν είχε διαγράψει άλλους ή πως δεν τολμά να πράξει το ίδιο και με τον Παύλο Πολάκη και άλλα παρόμοια. «Ο Τσίπρας ξαναγίνεται αρχηγός και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί» έλεγαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έτερος λίγο πριν την είσοδο σε τηλεοπτικό πλατό εκτίμησε σε συνάδελφό του στον ΣΥΡΙΖΑ πως «ο αρχηγός σας ξαναβρήκε τα πολιτικά του αντανακλαστικά».

Στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου είναι σαφές πως το μήνυμα ελήφθη από όλους. Τόσο από τους «προεδρικούς» -ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν συμμετείχε στην «εσωκομματική αντιπολίτευση»- όσο και σε στελέχη της μειοψηφίας, καθώς ουκ ολίγοι «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» ενόψει του Συνεδρίου-κάποιοι και με συνεχείς διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος. Μετά τη διαγραφή Κουρουμπλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι λογικό να υποθέσει κανείς πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική και με βουλευτές που προέρχονται από τον «βαθύ» ΣΥΡΙΖΑ, τον «ιστορικό ΣΥΡΙΖΑ» και όχι μόνο με στελέχη προερχόμενα από τη διεύρυνση, παράλληλα βεβαίως με ακόμα μεγαλύτερη συλλογική λειτουργία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ στο παρασκήνιο κάποιοι βουλευτές του κόμματός του έλεγαν χθες στο παρασκήνιο «επιτέλους θα γίνουμε κανονικό κόμμα, δεν θα βρίσκονται ορισμένοι κάθε λίγο να βγάζουν τον Μητσοτάκη από τα αδιέξοδά του», άλλοι (από τους «διαφωνούντες»), είδαν τη διαγραφή Κουρουμπλή με επιφύλαξη, προβληματισμένοι για το ότι δεν θα γίνονται τα πάντα ανέξοδα.

Τσίπρας: Πρέπει να δούμε ξανά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης

Γιατί έγινε η διαγραφή

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει με σαφήνεια από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του πριν μερικές μέρες, με αφορμή τη διαφοροποίηση Ξανθού-Φίλη από το θέμα των VIP ΜΕΘ:

«Πολιτική με τυμβωρυχία δεν κάνουμε. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση με νεκρούς στην κυβέρνηση. Καταθέτουμε θετικές προτάσεις. Όταν όμως γίνονται καταγγελίες από ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ δεν μπορούμε να μην θέτουμε ερωτήματα».

Οι χαρακτηρισμοί Κουρουμπλή προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν επίσης σαφές πως μετέθεσαν σε συζήτηση σε «άλλο γήπεδο» από τα μείζονα θέματα που τίθενται για την κυβέρνηση από την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα. Ιδίως ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, το Σάββατο, όπου αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα εφ όλης της ύλης.

«Δεν ανακαλώ, ας με διαγράψει»

O Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στην γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της είπε να ζητήσει από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να ανακαλέσει τη φράση περί «δολοφόνων», γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Κουρουμπλής είχε αποχωρήσει από την Βουλή, η Όλγα Γεροβασίλη τον ενημέρωσε τηλεφωνικά και ο έμπειρος βουλευτής επέστρεψε, με πρόθεση να διευκρινίσει πως αναφερόταν σε πολιτικές και όχι σε πρόσωπα.

Η αποκάλυψη του «τελεσίγραφου Τσίπρα» ωστόσο, τον έκανε να αλλάξει γνώμη, καθώς προφανώς θεώρησε πως η όποια διευκρίνισή του θα φαινόταν ότι έγινε κατόπιν πιέσεων.

«Να με διαγράψει, εγώ δεν ανακαλώ», ήταν η τελευταία του κουβέντα στην Γραμματέα της ΚΟ.

Η Όλγα Γεροβασίλη ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Αλέξη Τσίπρα για την τελική απόφαση του βουλευτή και ακολούθησε η επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τίθεται εκτός ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.