Ο απόλυτος εξευτελισμός των αυθαίρετων και μη σύννομων ενεργειών του ΔΣ και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη, αποτυπώνεται στην οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που εκδόθηκε το μεσημέρι, βάσει της οποίας απορρίπτεται η προσφυγή της ΕΥΔΑΠ κατά της απόφασης της αρχής Προδικαστικών Προσφυγών η οποία είχε κρίνει ότι αρμόδια για την διαγωνιστική διαδικασία είναι η αρμόδια Επιτροπή του διαγωνισμού και όχι το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ!
Θυμίζεται ότι στην Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών είχε αποφανθεί η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – Αβαξ κατά των ενεργειών της ΕΥΔΑΠ που αυθαιρέτως κατήργησε το αποτέλεσμα της αρμόδιας επιτροπής του διαγωνισμού η οποία είχε αποκλείσει από την συνέχεια της διαγωνιστικής διαδικασίας της Ψυττάλειας τις κοινοπραξίες Suez- Ιντρακάτ – Τέρνα και Μυτιληναίος – Κωνσταντινίδης και είχε αποφασίσει να ανοίξει μόνον η οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας Άκτωρ – Αβαξ!
Σε απλά λόγια με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ, το έργο μαμούθ των 324 εκατ. ευρώ καταλήγει για 5 χρόνια στην μία και μοναδική πλέον υποψήφια κοινοπραξία Άκτωρ – Αβαξ της οποίας και θα ανοίξει η οικονομική προσφορά!
Πρόκειται για μια απόφαση που αποτελεί ηχηρό χαστούκι στις μη σύννομες και παράτυπες διαδικασίες που ακολούθησε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ που με αυθαίρετες και μη «νόμιμες» γνωμοδοτήσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο στο οποίο αυθαιρέτως ανέθεσε ρόλο νομοθετικό που δεν κατείχε και δεν προβλέπεται, κατήργησε ετσιθελικά το αποτέλεσμα της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού που η ίδια η ΕΥΔΑΠ είχε διορίσει και επέβαλε παράτυπα όπως αποδείχτηκε τη συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία των δύο κοινοπραξιών που είχαν κοπεί!
Επί του προκειμένου, προκύπτει πλέον αδιαμφισβήτητα ότι η διοίκηση Σαχίνη μέσα από πράξεις και παραλείψεις ζημίωσε την επιχείρηση καθώς μέσα από συνεχείς παρατάσεις, λόγω καθυστερήσεων και εμπλοκών στον εν εξελίξει διαγωνισμό, ανέθετε επί τριετία την συντήρηση της επεξεργασίας λυμάτων στην εγκατεστημένη εργολαβία Άκτωρ – Αβαξ σε προϋπάρχουσες τιμές, σαφώς υψηλότερες από τις τιμές που θα προκύψουν από το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών της ίδιας κοινοπραξίας!
Έτσι, με τις ενέργειές του ο Σαχίνης, εκτός από την αποδεδειγμένη ζημία που προκάλεσε στην κρατική επιχείρηση (και για την οποία θα πρέπει να απολογηθεί στην κυβέρνηση και την Δικαιοσύνη) εξέθεσε την ΕΥΔΑΠ καθώς βάσει της απόφασης του ΣτΕ όλες οι ενέργειες του Διοικητικού της συμβουλίου ως προς το ζήτημα του διαγωνισμού θεωρούνται, αυθαίρετες, παράτυπες και καταπίπτουν!
Η απόφαση του ΣτΕ θεωρείται και είναι μείζονος σημασίας καθώς μπαίνει ένα τέλος στην αυθαιρεσία Σαχίνη και των λοιπών νταραβεριτζήδων (κατάλοιπα της Συριζαικής εποχής Μπενίση) που ετσιθελικά αποφάσισαν να ακυρώσουν την απόφαση μιας επιτροπής, ρίχνοντας ευθέως μομφή στα στελέχη που την απάρτιζαν και τα οποία την ώρα τούτη δικαιώνονται απολύτως!
Και ενδεχομένως να διεκδικήσουν αποζημιώσεις κινούμενοι αστικά και ποινικά για την προσβολή προσωπικότητας που υπέστησαν από τις ενέργειες της διοίκησης Σαχίνη!
Και μπαίνει ένας φραγμός στην παρά φύση εμπλοκή του κάθε Στασινού που ξαφνικά από το πουθενά εμφανίστηκε ως «νομοθέτης» και πήγε να καταστήσει ένα Επιμελητήριο ως νομοθετικό όργανο!
Πρόκειται για την απόλυτη αυθαιρεσία και επί της ουσίας «κατάχρηση εξουσίας» να παρεμβαίνει ξαφνικά στις διαδικασίες όλων των έργων ένας αυτόκλητος παράγοντας χωρίς εγκεκριμένο ρόλο από νόμιμη αρχή, όπως ο Στασινός στην προκειμένη περίπτωση, και με τις «γνωμοδοτήσεις» του που αποδείχτηκαν βάσει του ΣτΕ για τα «σκουπίδια», να καθοδηγεί τις αναθέσεις των μεγάλων έργων.
Είναι επομένως η στιγμή όλοι αυτοί που τον εξέθρεψαν και τον έβαλαν στο παιχνίδι από το παράθυρο (φτάνοντας στο σημείο να συμμετέχει σε μείζονος σημασίας διασκέψεις για τα μεγάλα έργα) να τον βγάλουν πάλι έξω διά παντός!
ΥΓ. Πρόκειται για δικαίωση πρώτου μεγέθους για το Radar και την εφημερίδα Αξία, που από την πρώτη στιγμή προσέγγισαν το ζήτημα με σοβαρότητα και αξιοπιστία και ανέδειξαν τις αλαζονικές και αυταρχικές παρεμβάσεις Σαχίνη σε μια διαγωνιστική διαδικασία στην οποία ενεπλάκη παρατύπως, παρακάμπτοντας πρωτόκολλα και αποφάσεις, ενέργειες που προκάλεσαν σκιές – ιδίως μετά την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ- όσον αφορά την διαφάνεια, την αμεροληψία και τους ξεκάθαρους όρους παιχνιδιού!
ΥΓ 2. Θα ήταν πιο λογικό και ενδεχομένως να είχε αποτέλεσμα, εάν η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αντί να καταστρατηγήσει διαδικασίες και να προκαλέσει εξωθεσμικές παρεμβάσεις (που κατέπεσαν όπως αναμενόταν) , να προχωρούσε σε ακύρωση του διαγωνισμού καθιστώντας τον άγονο!
ΥΓ. 3. Με άλλη απόφαση του το ΣτΕ, η οποία καθαρογράφεται, θεωρεί το νερό δημόσιο αγαθό και υπό αυτό το πρίσμα μεταθέτει την ΕΥΔΑΠ από την επιρροή και επίβλεψη από το ΤΑΙΠΕΔ, στην αρμοδιότητα του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών!