Στην πρώτη θέση (σε όρους δολαρίου) παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών για ολόκληρο το 2023 – μεταξύ των 38 assets (μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα) που εξετάζει η Deutsche Bank, «καίγοντας» βέβαια σημαντικό μέρος των υπεραποδόσεων που κατέγραψε στο προηγούμενο κομμάτι της χρονιάς.
Αναλυτικότερα, το Χρηματιστήριο, σε επίπεδο μετοχικών αγορών, έχει καταγράψει άνοδο 32,8%, από τις αρχές του έτους, αφήνοντας το Nasdaq στη δεύτερη θέση με άνοδο της τάξεως του 27,1% για το 2023 (στην πρώτη θέση σε όρους τοπικού νομίσματος ο ρωσικός δείκτης MOEX). Επιπλέον, η εγχώρια αγορά κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της στην κορυφή, έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο Stoxx 600 έχει καταγράψει άνοδο 9,2%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 10,5%, ο FTSE 100 κινήθηκε υψηλότερα κατά 5,2%, ενώ με θετικό πρόσημο βρίσκονται τόσο ο FTSE MIB (24%) όσο και ο IBEX 35 (18,3%).
Ωστόσο, η εικόνα διαφοροποιείται άρδην όταν στο κάδρο μπαίνει ο μήνα Σεπτέμβριος και το τρίτο τρίμηνο. Εκεί το Χρηματιστήριο βρίσκεται στην τελευταία θέση και για τις δύο χρονικές φάσεις σε όρους δολαρίου.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του γερμανικού οίκου, τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και το τρίτο τρίμηνο παρουσίασαν άκρως αρνητικές επιδόσεις για τις αγορές. Κατά το τρίτο τρίμηνο, μόλις έντεκα από τα 38 non currency assets ήταν σε θετικό έδαφος και τον Σεπτέμβριο, μόλις επτά, καθιστώντας τον, τον χειρότερο μήνα για το τρέχον έτος μέχρι στιγμής. Οι αιτίες της πτώσης ήταν αρκετές, αλλά μια σημαντική ήταν η αυξανόμενη αίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παράλληλα με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά 20 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Αυτό εντάθηκε επίσης από το γεγονός πως ο Σεπτεμβρίος χαρακτηρίζεται παραδοσιακά ως ο χειρότερος μήνας για τις αγορές τα τελευταία χρόνια.
Πράγματι, ήταν η τέταρτη διαδοχική χρονιά που ο S&P 500 και ο Stoxx 600 υποχωρούν τον Σεπτέμβριο, καθώς και η 7η συνεχόμενη χρονιά που ο παγκόσμιος δέικτης ομολόγων του Bloomberg υποχώρησε για τον μήνα.