search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: Κίνδυνος για την Ευρώπη η εξάρτηση από ξένες τράπεζες

Ο CEO της Deutsche Bank επέρριψε ευθύνες στις ρυθμιστικές αρχές

Deutsche Bank: Κίνδυνος για την Ευρώπη η εξάρτηση από ξένες τράπεζες

Για τον κίνδυνο της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τις ξένες τράπεζες,  προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Christian Sewing εξισώνοντας την απειλή με την εξάρτηση της για την ενέργεια, η οποία έχει προκαλέσει κρίση στην ήπειρο.

Η Deutsche Bank προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρές τράπεζες για να αντιμετωπίσει τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά η ομιλία της Παρασκευής «χτύπησε» καμπανάκι, σύμφωνα με το Reuters.

«Πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε πορεία εδώ, αν δεν θέλουμε να βασιζόμαστε κυρίως σε ξένες τράπεζες για τη χρηματοδότηση του μέλλοντος της Ευρώπης»,  δήλωσε ο Sewing σε τραπεζικό συνέδριο. «Και κανείς δεν πρέπει να πάρει αυτόν τον κίνδυνο ελαφρά τη καρδία», πρόσθεσε.

Κριτική στις εποπτικές αρχές

Ο Sewing επέρριψε ευθύνες στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές .

«Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο κάνει ελάχιστα πράγματα για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών», τόνισε.  Ένας τομέας που ο Sewing ξεχώρισε με σημαντικά εμπόδια που έχουν υψωθεί από τις ρυθμιστικές αρχές είναι η λεγόμενη μοχλευμένη χρηματοδότηση.

Οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν καλέσει τις τράπεζες να περιορίσουν τη μοχλευμένη χρηματοδότηση, όπου η πίστωση χορηγείται σε ήδη υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Ο Sewing δήλωσε ότι η δραστηριότητα αυτή είναι ένας “νόμιμος τομέας που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ευρύτερης οικονομίας”.

Διαβάστε ακόμη: