Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σχεδιάζει να συζητήσει για έκτακτες αγορές γαλλικών ομολόγων και εξακολουθεί να πιστεύει ότι εναπόκειται στους Γάλλους πολιτικούς να καθησυχάσουν τους επενδυτές που τρομάζουν από την προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.
Οι γαλλικές χρηματοπιστωτικές αγορές υπέστησαν ένα βίαιο sell off στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις θέσεις τους ενόψει των πρόωρων εκλογών οι οποίες ενδέχεται να δώσουν πλειοψηφία στην ακροδεξιά, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές να κάνουν εικασίες για πιθανή παρέμβαση της ΕΚΤ.
Παρ’ όλα αυτά, πέντε αξιωματούχοι της ΕΚΤ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερανστο Reuters ότι δεν έχουν συζητήσει την ενεργοποίηση ενός προγράμματος έκτακτης αγοράς ομολόγων για τη στήριξη του γαλλικού χρέους, ούτε σχεδιάζουν επί του παρόντος να το πράξουν.
Ανησυχίες για το ξεπούλημα στα γαλλικά ομόλογα
Σύμφωνα με το Reuters, οι πηγές εξέφρασαν ανησυχίες για το μέγεθος του ξεπουλήματος των γαλλικών κρατικών ομολόγων, τα οποία είδαν το ασφάλιστρο κινδύνου τους έναντι των γερμανικών τίτλων να αυξάνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης του 2011. Παρά ταύτα συμφώνησαν ότι εναπόκειται στους Γάλλους πολιτικούς να πείσουν τους επενδυτές ότι θα ασκήσουν μια λογική οικονομική πολιτική.
Ο μηχανισμός προστασίας μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) της ΕΚΤ της επιτρέπει να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων από μια χώρα που βρίσκεται υπό πίεση από την αγορά, αλλά μόνο για όσο διάστημα συμμορφώνεται με παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ ενοχλήθηκαν από την ιδέα της χρηματοπιστωτικής αναταραχής που δημιουργείται στη Γαλλία, η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ο δεύτερος πυλώνας σταθερότητας της Ευρωζώνης μετά τη Γερμανία, αλλά τώρα αντιμετωπίζει τα δικά της δημοσιονομικά προβλήματα.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προειδοποίησε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κινδυνεύει με χρηματοπιστωτική κρίση εάν η ακροδεξιά κερδίσει στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου.
Λεπέν όπως… Μελόνι
Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ζητά μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των τιμών της ενέργειας, αύξηση των δημόσιων δαπανών και μια προστατευτική οικονομική πολιτική με σλόγκαν «πρώτα η Γαλλία».
Ορισμένα στελέχη παρομοίασαν την κατάσταση της Γαλλίας με εκείνη που αντιμετώπισε η Ιταλία το καλοκαίρι του 2022, όταν ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Τζώρτζια Μελόνι, όδευε προς την εξουσία.
Μετά την εκλογική της νίκη, η Μελόνι περιόρισε την πολεμική της προσέγγιση απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα στελέχη της ΕΚΤ ευελπιστούν ότι η Λεπέν και το κόμμα της θα κάνουν το ίδιο. Τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία έχουν υψηλότερο έλλειμμα από αυτό που επιτρέπουν οι κανόνες της Ε.Ε., πράγμα που σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να υποστούν τη λεγόμενη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».
Κριστίν Λαγκάρντ: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Γαλλία
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αξιωματούχοι είναι «προσεκτικοί» με τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, λίγο αφότου ο συνάδελφός της Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τις γαλλικές αναταράξεις.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απάντησαν σε ερωτήσεις που ακολούθησαν μια εβδομάδα αναταραχής που εξαφάνισε 258 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών της χώρας και προκάλεσε διεύρυνση της απόδοσης των γαλλικών ομολόγων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά.
«Η σταθερότητα των τιμών πηγαίνει παράλληλα με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ενώ επισκεπτόταν έναν ερευνητικό χώρο κβαντικών υπολογιστών στο Μασί, νοτιοδυτικά του Παρισιού. «Προσέχουμε την καλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και νομίζω ότι σήμερα σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί, αλλά περιοριζόμαστε σε αυτό».