Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι είναι «προσεκτικοί» με τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, λίγο αφότου ο συνάδελφός της Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τις γαλλικές αναταράξεις.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απάντησαν σε ερωτήσεις που ακολούθησαν μια εβδομάδα αναταραχής που εξαφάνισε 258 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών της χώρας και προκάλεσε διεύρυνση της απόδοσης των γαλλικών ομολόγων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά.

«Η σταθερότητα των τιμών πηγαίνει παράλληλα με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ενώ επισκεπτόταν έναν ερευνητικό χώρο κβαντικών υπολογιστών στο Μασί, νοτιοδυτικά του Παρισιού. «Προσέχουμε την καλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και νομίζω ότι σήμερα σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί, αλλά περιοριζόμαστε σε αυτό».

Οι γαλλικές αγορές ξεκίνησαν την εβδομάδα δείχνοντας κάποια σημάδια σταθεροποίησης μετά την υπόσχεση της ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λεπέν να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αν επικρατήσει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Ο επικεφαλής του κράτους προκήρυξε την ψηφοφορία αυτή μετά την ήττα του κόμματός του σε μια περιφερειακή ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη