Ο μεγάλος νικητής των εκλογών της αυτοδιοίκησης σε επίπεδο προσέλκυσης ψηφοφόρων ήταν το ΚΚΕ.

Η τρομακτική του άνοδος στην περιφέρεια Αττικής – που είναι ένα μετρήσιμο ποιοτικό στοιχείο για τους δημοσκόπους- έχει αρχίσει να δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα.

Στην Περιφέρεια Αττικής που το ΠΑΣΟΚ – το οποίο καυχιέται ότι ήταν ο νικητής των εκλογών- αναδείχθηκε 4ο κόμμα, σημειωτέο.

Κέρδισε μεγάλους δήμους όπως η Πάτρα, το Χαϊδάρι, Καισαριανή, Πετρούπολη, Τύρναβος, την Ικαρία κ.α.

Στις δημοσκοπήσεις ήδη παρουσιάζεται να φλερτάρει με το διψήφιο ποσοστό ενώ είναι συγκλονιστικό το ποιοτικό στοιχείο που ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ διατηρεί την μεγαλύτερη δημοφιλία σε όλο το πολιτικό σύστημα ακόμα και από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ερχομός του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ αφενός έχει ρίξει τα ποσοστά του κόμματος και αυτό αποτυπώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις.

Αφετέρου, στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει δημιουργήσει διαρροές προς το ΚΚΕ αφού οι ψηφοφόροι της αριστερής πτέρυγας μην έχοντας μία πολιτική αναφορά για να στηριχτούν, οδεύουν στην «εύκολη» και «ασφαλή» επιλογή του ΚΚΕ.

Παράλληλα, ο άλλος πόλος της Κεντροαριστεράς το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να κερδίζει από την ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παραμένει ένα πρόσωπο με μικρή δημοφιλία που δεν πείθει ότι μπορεί στις ευρωεκλογές να γίνει δεύτερο κόμμα, όπως έχουν βάλει στόχο εκεί στην Χαριλάου Τρικούπη.

Τέλος, είναι και ένας παράγοντας που δεν μπορεί εύκολα να σταθμιστεί.

Η αντισυστημική ψήφος. Ελλείψει κομμάτων διαμαρτυρίας, το ΚΚΕ παραμένει το πιο αντισυστημικό κόμμα σε αυτή τη φάση.

Οι Σπαρτιάτες διαλύονται, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου αποδεκατίζεται κάθε μέρα – μόλις χθες ανεξαρτητοποιήθηκε άλλη μία βουλεύτρια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει προ πολλού συστημικό κόμμα αφού κυβέρνησε κιόλας, οπότε μόνο το μαζικό κόμμα με τέτοια χαρακτηριστικά είναι το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ έχει αρχίσει και αποκτά απίστευτα αντανακλαστικά στο τομέα της αντιπολίτευσης.

Θυμίζω ότι στο θέμα του Ισραήλ, όταν οι άλλοι ακόμα κοιμόντουσαν, έσπευσε να υπερασπιστεί την Παλαιστίνη και τη Χαμάς και τώρα είναι κάτι σαν trend…

Είχε πρώτο αναφέρει τις κινήσεις ελληνικής φρεγάτας ως βοηθητικού πλοίου στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Φορντ…

Γενικά, είναι διαβασμένο περισσότερο από τα άλλα κόμματα.

Και μη ξεχνάμε ότι ο Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή πήρε στάση ίδια με του Μητσοτάκη.

Υπέρ του Ισραήλ σε σημείο που τού την έπεσαν από το κόμμα του διότι παραδοσιακά στήριζε τα παλαιστινιακά αιτήματα…

Συνδυαστικά, λοιπόν, αυτή τη στιγμή η πιο στοιχειώδης και διαβασμένη αντιπολίτευση που γίνεται είναι από το ΚΚΕ και η συσπείρωσή του στις αυτοδιοικητικές δείχνει ότι μπορεί να πάει ακόμα και για 2ο κόμμα, είτε στις ευρωεκλογές είτε στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Διαβάστε ακόμη: