Οι μέρες είναι “γκαστρωμένες”, γιατί εκτός από την Αττική Οδό, που έδωσε νικητή, σήμερα θα έχουμε την ετυμηγορία της DBRS για τη χώρα μας, στο πρώτο από τα επόμενα τρία… στρες τεστ, στην πορεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Τι θα πράξει, λοιπόν, ο ξένος οίκος, θα αναβαθμίσει αρχικά, όπως πρέπει, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές και στη συνέχεια θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο μας σε «BBB (low)», ήτοι στην κατηγορία του «investment grade»;

Δηλαδή, για να αντιστρέψω το ρητό, “με δύο σμπάρους, ένα τριγώνι”;!

Δύσκολο μεν, όχι ακατόρθωτο δε. Θα παίξουν ρόλο βέβαια και οι συνθήκες σε ευρωζώνη και εγχώρια οικονομία, με βάση όχι μόνο τα δημοσιοποιηθέντα από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και τα σημερινά που θα δημοσιοποιήσει η Eurostat.

Θυμίζω ότι μέχρι τώρα η DBRS μας έχει στην κλίμακα BB (high) και με σταθερό outlook, ενώ η Moody’s που ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στην κλίμακα «Ba3» με θετικό outlook, επίσης.

Και οι δύο οίκοι αξιολόγησης έχουν στείλει «σήματα» αναβάθμισης, αλλά οι πιο καθοριστικές αξιολογήσεις είναι αναμφισβήτητα αυτές των Standard & Poor’s, στις 20 Οκτωβρίου και αρκετά αργότερα της Fitch την 1η Δεκεμβρίου («BB+» – σταθερό outlook).

Διαβάστε ακόμη: