Οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 3.000 δολάρια/ουγγιά και του πετρελαίου στα 100 δολάρια/βαρέλι μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με την Citi.

Η τιμή του χρυσού, ο οποίος σήμερα διαπραγματεύεται στα 2.016 δολάρια/ουγγιά, θα μπορούσε να καταγράψει αύξηση της τάξης του 50%, εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν απότομα τις αγορές του πολύτιμου μετάλλου, εάν δημιουργηθεί στασιμοπληθωρισμός, ή σε περίπτωση βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης, δήλωσε στο CNBC το στέλεχος της Citi, Ακάς Ντόσι.

Κεντρικές τράπεζες και χρυσός

«Η πιθανότερη πορεία προς τα 3.000 δολάρια/ουγγιά χρυσού οφείλεται στην ταχεία επιτάχυνση μιας υπάρχουσας αλλά αργά κινούμενης τάσης της απο-δολαριοποίησης στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών που με τη σειρά της οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης στο αμερικανικό δολάριο», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε πρόσφατο σημείωμά τους.

Αυτό θα μπορούσε να διπλασιάσει τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, αμφισβητώντας την κατανάλωση κοσμημάτων ως τον μεγαλύτερο καταλύτη της ζήτησης στην συγκεκριμένη αγορά, διευκρίνισε ο Ντόσι.

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχουν «επιταχυνθεί σε επίπεδα ρεκόρ» τα τελευταία χρόνια, καθώς επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα και να μειώσουν τον πιστωτικό κίνδυνο, ανέφερε η Citi. Οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ρωσίας ηγούνται των αγορών χρυσού, ενώ η Ινδία, η Τουρκία και η Βραζιλία, αυξάνουν επίσης τις αγορές ράβδων του πολύτιμου μετάλλου.

Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν διατηρήσει δύο διαδοχικά έτη καθαρών αγορών χρυσού άνω των 1.000 τόνων, ανέφερε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού τον Ιανουάριο.

«Αν αυτό τείνει να διπλασιαστεί πολύ γρήγορα στους 2.000 τόνους, πιστεύουμε ότι θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στην τιμή του χρυσού», συμπλήρωσε ο Ντόσι.

Παγκόσμια ύφεση

Ένας άλλος καταλυτικός παράγοντας ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει τον χρυσό στα 3.000 δολάρια/ουγγιά θα ήταν μια «βαθιά παγκόσμια ύφεση» που θα μπορούσε να ωθήσει σε απότομη μείωση των επιτοκίων.

«Αυτό σημαίνει ότι αν ο πληθωρισμός μειωθεί όχι στο 3%, αλλά στο 1% ή χαμηλότερα, θα οδηγηθούμε στα 3.000 δολάρια/ουγγιά», ανέφερα ο Ντόσι, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα σχετικά απίθανο σενάριο.

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να μοιράζονται μια αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα αποδίδουν λιγότερα σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Το επιτόκιο αναφοράς της Fed κυμαίνεται μεταξύ 5,25% και 5,5% από τον Ιούλιο του 2023, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2001, όταν εκτοξεύτηκε στο 6% μετά το σκάσιμο της φούσκας των dot-com. Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Ο στασιμοπληθωρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει άλλον ένα καταλυτικό παράγοντα για την αύξηση της τιμής του χρυσού, αν και ο Ντόσι επεσήμανε πως υπάρχει «πολύ χαμηλή πιθανότητα» ενός τέτοιου σεναρίου.

Ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο και τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όταν οι επενδυτές απομακρύνονται από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές.

Πέρα από αυτές τις τρεις πιθανές αφορμές, η Citi υποστηρίζει ότι το βασικό της σενάριο για τον χρυσό είναι τα 2.150 δολάρια/ουγγιά το β’ εξάμηνο του 2024 με την τιμή του χρυσού να κυμαίνεται κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τα 2.000 δολάρια το α’ εξάμηνο. Ένα νέο ρεκόρ θα μπορούσε να επιτευχθεί προς το τέλος του 2024, προσέθεσε ο ίδιος.

Πετρέλαιο

Ένα άλλο σενάριο στο οποίο αναφέρεται η έκθεση της Citi είναι η αύξηση των τιμών πετρελαίου στα $100/βαρέλι.

Οι καταλυτικοί παράγοντες οι οποίοι θα ωθούσαν το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι περιλαμβάνουν τους υψηλότερους γεωπολιτικούς κινδύνους, τις βαθύτερες περικοπές του ΟΠΕΚ+ και τις διαταραχές της προσφοράς από βασικές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπως ανέφεραν οι αναλυτές.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν έχει πλήξει την παραγωγή ή τις εξαγωγές πετρελαίου, με τη μόνη σημαντική επίπτωση να είναι οι επιθέσεις των Χούθι σε πετρελαιοφόρα και άλλα πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Παρ’ όλα αυτά, το Ιράκ έχει επηρεαστεί από τη σύγκρουση και οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει άλλους μεγάλους προμηθευτές του ΟΠΕΚ+ στην περιοχή, όπως δήλωσε η Citi.

Οι πρόσφατες εξελίξεις υποδεικνύουν ότι οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, αυξάνοντας τους φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να εξαπλωθεί και αλλού στη Μέση Ανατολή.

Ο Ντόσι δήλωσε ότι το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη, η Νιγηρία και η Βενεζουέλα είναι ευάλωτες σε διαταραχές του εφοδιασμού, με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας να θεωρείται σχετικά πιθανή.

Άλλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, όπως η επίδραση στην προσφορά ρωσικού πετρελαίου σε περίπτωση που η Ουκρανία επιτεθεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα ρωσικά διυλιστήρια, δεν μπορούν να αποκλειστούν, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Citi. Ο Ντόσι υποστήριξε ότι το βασικό τους φετινό σενάριο για το πετρέλαιο βρίσκεται γύρω στα 75 δολάρια/βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς Brent για τον Απρίλιο διαπραγματεύονταν στα 83,56 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate για τον Μάρτιο βρίσκονταν στα 79,13 δολάρια/βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη: