H ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha bank, ύψους 800 εκατ. ευρώ, με βάση τους όρους που η ίδια είχε θέσει κλείνει ένα κύκλο συνολικής χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Προηγήθηκε η Τράπεζα Πειραιώς με αύξηση κεφαλαίου 1,38 δισ. ευρώ, μια ομολογιακή έκδοση 600 εκατ. ευρώ ενώ η ίδια τράπεζα προχώρησε και σε κινήσεις ενίσχυσης του εσωτερικού κεφαλαίου, ύψους 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, είχαν προηγηθεί οι ομολογιακές εκδόσεις, ύψους 500 εκατ. ευρώ, η καθεμιά για Alpha bank και Eurobank.
Εάν συνυπολογιστούν τα ευρωομόλογα της Μυτιληναίος (500 εκατ. ευρώ), της ΔΕΗ (725 εκατ. ευρώ), αλλά και τα ομόλογα της Μότορ Οίλ – Costamare τότε τα συνολικά κεφάλαια που έχουν εισρεύσει στο ελληνικό χρηματιστήριο ή σε ελληνικές εταιρείες ανέρχονται συνολικά σε 5,3 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν σε ένα διάστημα έξι μηνών.
Βεβαίως, θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι, αυτά τα κεφάλαια έχουν στόχο το επόμενο εξάμηνο. Διότι τα αναμενόμενα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ θα είναι πολύ υψηλότερα, όπως θα δούμε.
Χρηματοδοτείται η ελληνική οικονομία
Η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις χρηματοδούνται πλήρως και σε ότι αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις τα επιτόκια κρίνονται ικανοποιητικά ακόμα και στις εκδόσεις μειωμένης εξασφάλισης.
Στο χρηματιστήριο, οι αυξήσεις κεφαλαίου καλύπτονται και πιθανότατα οι τραπεζικές διοικήσεις να έχουν μετανιώσει για το γεγονός ότι έδωσαν υψηλές προμήθειες ( 4-5% ) σε σύγκριση με τα ποσά που τελικά άντλησαν.
Όμως, η επόμενη ημέρα για το τραπεζικό σύστημα είναι ενιαία πλέον και αυτό που απομένει είναι το επόμενο δωδεκάμηνο – δεκαοκτάμηνο να δημιουργηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η Ελλάδα θα αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Αρκετοί από τους επενδυτές των τωρινών τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά και παλιότεροι επενδυτές έχουν ως ορόσημο την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Εάν, όμως, η ελληνική οικονομία ανακάμψει με γρηγορότερους ρυθμούς κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως αναμένεται, τότε η σημερινή βαλτωμένη εικόνα θα αλλάξει άρδην.
Συστάσεις για τις αναδυόμενες αγορές
Eπενδυτικοί οίκοι όπως η Citigroup, η UBS προειδοποιούν τους επενδυτές για την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών αγορών σε σύγκριση με τις ΗΠΑ καθώς τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη.
Τα θεμελιώδη μεγέθη είναι ελκυστικά, αν και υπάρχουν οι ανησυχίες για τις εταιρείες οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχαν δανειστεί υπέρμετρα.
Οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις ωστόσο βρίσκονται χαμηλά στην ευρωπαϊκή ήπειρο και δεν είναι τυχαίο ότι, η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup J. Fraser προέβλεψε την προηγούμενη εβδομάδα πως οι ροές κεφαλαίων προς την Ευρώπη θα αυξηθούν για ένα ακόμα λόγο : Οι συζητήσεις για τις αποφάσεις της FED σχετικά με τα επιτόκια θα στρέψουν περισσότερα κεφάλαια προς την Ευρώπη.
Αυτό το γενικότερο ευνοϊκό πλαίσιο ευνοεί και τις περιφερειακές αγορές, όπως την Ελληνική – η οποία διαθέτει το πλεονέκτημα της ισοτιμίας του Ευρώ.
Μπορεί λοιπόν, η σημερινή εικόνα της οικονομίας – λόγω της αδυναμίας του τουρισμού – να δείχνει βαλτωμένη, ωστόσο σε μερικούς μήνες η εικόνα θα δείχνει πολύ διαφορετική.