Πέραν πάσης αμφιβολίας, η υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ της Alpha bank αποτελεί μεγάλη νίκη της διοίκησης Ψάλτη για λόγους πολλούς και ποικίλους.

Κατ’ αρχήν η αύξηση επετεύχθη υπό συνθήκες αντίξοες, σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η αγορά είχε «στεγνώσει» από ρευστότητα!

Επιπροσθέτως η αύξηση της Alpha έλαβε χώρα υπό την πίεση της τιμής της μετοχής λόγω διαρροών στον Τύπο οι οποίες ενεργοποιώντας συμφέροντα και χρηματιστηριακά συστήματα παρολίγον να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο που πέραν της διοίκησης της τράπεζας τελούσε υπό την έγκριση και καθοδήγηση της κυβέρνησης και της Goldman Sachs ( και δευτερευόντως JP Morgan, Citi)

Η επιτυχία της αύξησης εκτός των άλλων αποδίδεται στο γεγονός ότι η διοίκηση της τράπεζας με μεθοδικότητα και σχεδιασμό απέκρουσε τα φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας που απέρρεαν τόσο μέσα από συγκεκριμένο fund στο Λονδίνο που εφέρετο να διαχειρίζεται 30 εκατ. μετοχές, όσο και από συγκεκριμένα συμφέροντα που αποσκοπούσαν να διαμορφώσουν περιβάλλον τέτοιο ούτως ώστε η τιμή έκδοσης ανά μετοχή να προσδιορισθεί στα επίπεδα των 0,80 ευρώ και όχι στο 1 ευρώ που επιδίωκε η διοίκηση Ψάλτη.

Υπέρ της διαμόρφωσης της τιμής έκδοσης στο 0,80 περιλαμβάνεται και ο διαβόητος Αμερικανός επενδυτής Πόλσον ο οποίος μέσα από το παιχνίδι του ψηφίζω – καταψηφίζω στην γενική συνέλευση και μπαίνω – δεν μπαίνω στην αύξηση, έπαιξε προσωπικό παιχνίδι, ταυτόσημο με εκείνο των κερδοσκόπων!

Ωστόσο παρά τα εκβιαστικά διλήμματα «έπαιξε και έχασε» γιατί πολύ απλά η Alpha δεν είναι ΕΥΔΑΠ και ο Ψάλτης δεν είναι Σαχίνης…

Υπό αυτό το πρίσμα η υπερκάλυψη της Alpha κατά δυο φορές στο βιβλίο του εξωτερικού πρώτον έρχεται να καταδείξει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών τόσο στον σχεδιασμό και τις προθέσεις της διοίκησης της τράπεζας για ανάπτυξη και κεφαλαιακή επάρκεια, όσο και στο πρόγραμμα και τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των συντονιστών της έκδοσης.

Επιπροσθέτως η διαμόρφωση της τιμής έκδοσης της μετοχής στα επίπεδα του 1 ευρώ αποτελεί τεράστια επιτυχία της διοίκησης που πραγματοποιήθηκε υπέρ της πλατιάς μάζας των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, θεσμικών και ιδιωτών, νίκη εις βάρος των κερδοσκόπων και των μεγάλων συμφερόντων που έπαιζαν προσωπικά παιχνίδια.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως η αύξηση της Alpha ενεργοποίησε εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως για παράδειγμα τους Ολλανδούς επενδυτές της Ελλάκτωρ που τοποθετήθηκαν με υψηλά ποσοστά στην αύξηση μέσα από το βιβλίο προσφορών, ή ακόμη την περίφημη Schroders που μετά από χρόνια απουσίας και αποχής από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, επέστρεψε δυναμικά!

H επανεμφάνιση της Schroders στο χρηματιστήριο