Οι μεταπασχαλινές συνεδριάσεις δεν πέρασαν αδιάφορα για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις για ένα τετραήμερο ανοδικών συνεδριάσεων μετά τις παρατεταμένες αργίες: το ελληνικό χρηματιστήριο έπρεπε να συγχρονιστεί με την ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών σε συνέχεια των προσδοκιών για επιτοκιακές μειώσεις από τη Federal από το καλοκαίρι καθώς η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αποθερμαίνεται.
Ο Τιτάν ανήγγειλε την εισαγωγή της θυγατρικής του στις ΗΠΑ στη Wall Street με τη επενδυτική κοινότητα να πείθεται ότι η τρέχουσα αποτίμησή του, αν και συνιστά ιστορικό υψηλό, θα αποτελέσει τη βάση μιας μακροχρόνια ανοδικής κίνησης.
Η Citi διέθεσε στους πελάτες της 4 εκ. μετοχές της Jumbo μεταφέροντας ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της εταιρείας. Και το επιτοκιακό περιθώριο κατέγραψε άνοδο το Μάρτιο (στο 5,71% από 5,24% το Φεβρουάριο) διαχέοντας μήνυμα συνέχισης της οργανικής κερδοφορίας των τραπεζών.
Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. αναρριχήθηκε πάνω από τις 1480 μονάδες και στοχεύει πλέον στην κίνησή του προς τις 1500 μονάδες στο επόμενο διάστημα.
Με το φετινό Μάιο να έχει τις προϋποθέσεις να διαψεύσει όσους υιοθετούν την παλιά ρήση Sell in May and go away, που στην παρούσα φάση οδηγεί αρκετούς διαχειριστές σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, οδηγώντας σε αυξημένη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, με το Γ.Δ. να βρίσκει προσώρας στήριξη στις 1467 μονάδες. Θα χρειαστούν ωστόσο θετικοί καταλύτες για μια νέα ανοδική κίνηση, όπως η ενσωμάτωση μιας ακόμη μετοχής στο δείκτη MSCI Standard Greece που περιλαμβάνει ήδη 10 και η αναφορά σε θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην έκθεση της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο στο τέλος του μήνα.
Την ίδια ώρα, 4 κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Μυτιληναίος, η Motor Oil, ο Τιτάν και η Cenergy καταγράφουν ιστορικά υψηλά, ενώ άλλες επτά καταγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις των τελευταίων ετών (ΕΕΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Aegean, Helleniq Energy, Εθνική, Ελλάκτωρ, Eurobank) θέτοντας εύλογο προβληματισμό σε σχέση με τη στάση που είναι ενδεδειγμένη να διαμορφώσει η επενδυτική κοινότητα.
Η απάντηση για το σύνολο των παραπάνω εταιρειών είναι ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι θεμελιώδους χαρακτήρα που διαμορφώνουν ευοίωνες προοπτικές για τα μεγέθη τους, τόσο τον κύκλο εργασιών όσο και την κερδοφορία, αλλά και τις προσδοκώμενες χρηματικές διανομές.
Προκύπτει επομένως το αβίαστο συμπέρασμα, ότι τα blue chips του ελληνικού χρηματιστηρίου μπορούν να οδηγήσουν ψηλότερα το Γ.Δ. με την παραδοχή ότι θα πραγματοποιηθούν οι μακροοικονομικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας τα επόμενα έτη: πάνω από 2% για το ΑΕΠ και περαιτέρω υποχώρηση για το δείκτη χρέους/ΑΕΠ περί το 140% για το 2026.
Στο διεθνές περιβάλλον, οι αβεβαιότητες παραμένουν καθώς δεν υφίσταται πρόοδος ούτε από τον πόλεμο στην Ουκρανία ούτε από τη Μ. Ανατολή, ενώ η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη πιστοποίησε ότι θα συνεχίσουν τα «ήρεμα νερά» μεταξύ των δύο χωρών.
Εν τω μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας μείωσε τα παρεμβατικά της επιτόκια δείχνοντας το δρόμο και για την ΕΚΤ που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τον Ιούνιο θα κάνει ανάλογη κίνηση, αποδεχόμενη ότι η τιθάσευση του πληθωρισμού δεν απειλείται.
Με τους δείκτες των αγορών να διατηρούνται υψηλά παρά τη συντήρηση κλίματος γεωπολιτικών αναταράξεων και απειλής της παγκοσμιοποίησης, στοιχεία που οδηγούν αρκετές Κεντρικές Τράπεζες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία) στην αύξηση των αποθεμάτων χρυσού, με την τιμή του να ξεπερνά τα $2.300 ανά ουγγιά.
Διαβάστε ακόμη:
- Η Mytilineos αλλάζει όνομα και… πίστα και γίνεται παγκόσμιο brand
- Σούπερ σέξι: Η Χάλι Μπέρι ολόγυμνη στο μπαλκόνι της κρεβατοκάμαράς της
- Εμφάνιση Τσίπρα στην βλαχομπαρόκ «Λέσχη Μπίλντεμπεργκ» των Βορείων Προαστίων
- Μητσοτάκης: «Nαι» στις άμεσες ξένες επενδύσεις – Φρεζάδου: Όχι στους ξένους επενδυτές!