Έχοντας μπροστά του ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα, από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, όπως είναι η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και στην ελίτ του FTSE 100, η Mytilineos κάνει όλες εκείνες τις προσαρμογές που απαιτούνται για τη νέα εποχή και την ακόμη μεγαλύτερη επενδυτική «καριέρα» στο διεθνές στερέωμα.
Εντός αυτής της διαδικασίας είναι και η αλλαγή επωνυμίας που καλείται να εγκρίνει η προσεχής Γενική Συνέλευση που θα λάβει χώρα στις 4 Ιουνίου 2024, με το 9ο θέμα της ημερήσιας διάταξης να είναι η αλλαγή επωνυμίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο όνομα δεν θα είναι προσωποπαγές, δηλαδή δεν θα παραπέμπει στο μεγαλομέτοχο και επικεφαλής του ομίλου, αλλά θα δίνει τον τόνο της παγκοσμιότητας και της διεθνούς επέκτασης.
Στόχος είναι πάντως το στίγμα Energy & Metals να παραμείνει στη νέα επωνυμία, έστω και σε δευτερεύον επίπεδο.
Απώτερος σκοπός είναι η Mytilineos Energy & Metals να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη διεθνή αναγνωρισιμότητα και να μπει ακόμη περισσότερο στα κεντρικά… ραντάρ των τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων.
Άλλωστε, στο DNA του ομίλου όλα τα τελευταία χρόνια είναι οι πολύ μεγάλες αλλαγές, ο διαρκής μετασχηματισμός και εν τέλει η γιγάντωση.
Προ ενάμιση περίπου έτους, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης που έγινε στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου Βοιωτίας, στην έδρα της Αλουμίνιο Ελλάδος, ο κ. Μυτιληναίος είχε τονίσει πως «κάθε μεγάλος όμιλος πρέπει κάθε 5-6 χρόνια να επανεξετάζει την πορεία του και να επανεφευρίσκει τον εαυτό του, ώστε να επανατοποθετείται στην αγορά η οποία αλλάζει ταχύτατα και εμείς το κάναμε προ μερικών ετών και θα το ξανακάνουμε τώρα».
Τότε, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρονταν στις πολύ σημαντικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν το Δεκέμβριο του 2022 με το διαχωρισμό στους τέσσερις κύριους τομείς δραστηριοποίησης (Ενέργεια, Μέταλλα, Κατασκευές, Παραχωρήσεις), που στόχο είχαν να προσδώσουν ευελιξία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, πάντα με έμφαση στη νέα ενεργειακή εποχή, που απαιτεί ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών, «δημιουργώντας ένα Energy Utility της νέας εποχής».
Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει κάνει πολύ μεγάλες αλλαγές και έχει αλλάξει πολλές… πίστες, διπλασιάζοντας μάλιστα τα μεγέθη της, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από εισηγμένη σε τέτοιο επίπεδο κορυφής.
Κομβικό σημείο ήταν η προ επταετίας (2017) συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρείας ΜΕΤΚΑ, μέσω της οποίας ο όμιλος έγινεπαγκόσμιος «παίκτης» στα ενεργειακά έργα, στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης και σε όλες τις παρεμφερείς δραστηριότητες.
Ποτέ άλλοτε στην εγχώρια επιχειρηματική ιστορία δεν έχει καταγραφεί – σε τέτοια μεγέθη – τόσο θεαματική αλλαγή και γιγάντωση όπως αυτή που επιτυγχάνει η εταιρεία Μυτιληναίος τα τελευταία χρόνια, μετά τη συγχώνευση με τη ΜΕΚΤΑ.
Μέσω αυτής της συγχώνευσης και της «κληρονομιάς» της ΜΕΤΚΑ, η Μυτιληναίος μετατράπηκε σε έναν πολυσχιδή γίγαντα που πλέον έχει αποκτήσει υπολογίσιμο μέγεθος και για τα διεθνή δεδομένα, οπότε δρομολογούνται οι νέες δομικές κινήσεις για την καλύτερη διαχείριση αλλά και την ανάδειξη του brand.
Άλλο κομβικό σημείο – σταθμός ήταν η προ διετίας εισαγωγή της μετοχής στο δείκτη MSCI Standard Greece το Μάιο του 2022, αποτελώντας πλέον έναν από τους κυρίαρχους «πρεσβευτές» του ελληνικού χρηματιστηρίου στη διεθνή των κεφαλαίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 30 Μαΐου 2022 η μετοχή της ΜΥΤΙΛ ήταν στα 16,69 ευρώ, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 39 ευρώ, απέχοντας περίπου μισό αυτό από τα ιστορικά υψηλά που βρέθηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.
Εκείνο το έτος, το 2022, η ΜΥΤΙΛ το ολοκλήρωσε στα 20,30 ευρώ, ενώ από την ημέρα που εισήλθε στον MSCI Standard Greece ενισχύεται σε ποσοστό +134%.
Επίσης, το καλοκαίρι του 2023 ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός και ηοργανωτική αναδιάρθρωση, με το διαχωρισμό των τεσσάρων τομέων, υπό το κεντρικό brand Mytilineos – Energy & Metals.
Η εταιρεία Mytilineos όλα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιες αλλαγές και στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της διοίκησης και του management, με το μεγαλομέτοχο και επικεφαλής Ευάγγελο Μυτιληναίο να «ανοίγει» τον όμιλο, να τον εκσυγχρονίσει και από πλευράς διοικητικής οργάνωσης, να προσθέτει γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο, τηρώντας τις «εντολές» των αρχών που επιβάλει το ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).
Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία τετραετία, από την αρχή του 2019, η Mytilineos έχει κάνει ολιστική πράσινη «στροφή» με στόχο τη σημαντική μείωση ρύπων με ορίζονται το 2030, πετυχαίνοντας έτσι να έχει πολύ υψηλή βαθμολογία και στα τρία κριτήρια ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).
Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2019 εφαρμόζει τον αγγλικό κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που είναι ίσως πιο αυστηρός ακόμη και από τον αμερικάνικο, ενώ τα τελευταία χρόνια καταφέρνει και συμπεριλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones Emerging Markets (DJSI) της S&P Global.
Η ένταξη στον DJSI βασίζεται στην Παγκόσμια Αξιολόγηση Εταιρικής Βιωσιμότητας της S&P Global, στην οποία η Mytilineos κατάφερε να βρεθεί στο κορυφαίο 6% των εταιρειών παγκοσμίως με τις καλύτερες ESG επιδόσεις στον κλάδο της.
Διαβάστε ακόμη:
- Συναγερμός στο Μαξίμου για τη στάση των Σκοπιανών
- Μαρίνα Σάττι: 10 πράγματα που δεν ξέρουμε για την τραγουδίστρια
- Εφορία: Η περιουσία των Ελλήνων μέσα από τις φορολογικές δηλώσεις
- Αρνίσια παϊδάκια, ντολμαδάκια και μπακλαβάς- Το μενού στο δείπνο Μητσοτάκη-Ερντογάν