Στη ζώνη των 1.350 μονάδων επανήλθε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιτρέποντας κάποιες μικροδιορθώσεις, κατάφερε να ξεπεράσει την πρωινή νευρικότητα και να κινηθεί στο μοτίβο της ήπιας ανοδικής κίνησης που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 1.351,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.339,96 μονάδων (-0,01%) και 1.352,18 μονάδων (+0,91%). Ο τζίρος ανήλθε στα 90,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 887 χιλ. τεμάχια αξίας 2,4 εκατ. ευρώ.

UBS: Αύξηση του χρυσού σε νέα ιστορικά υψηλά το 2024

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,05% στις 3.298,03 μονάδες, ενώ στο +2,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.287,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 1.145,60 μονάδες.

Καλύπτει το χαμένο έδαφος

Η αγορά κατάφερε να επανέλθει στη ζώνη των 1.350 μονάδων, αν και εμφάνισε για ακόμη μία φορά κάποια αδυναμία μόλις πήγε να τη διασπάσει. Ωστόσο, σχεδόν έχει σβήσει το σύντομο pullback που έκανε έως τις 1.319 μονάδες, όταν και έδωσε το μήνυμα της αντίδρασης, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να επιβεβαιώνει ότι τα επίπεδα δύσκολα θα χαθούν, καθώς οι αγοραστές… παραμονεύουν.

Τεχνικά τώρα, οι 1.356 μονάδες είναι ουσιαστικά η μοναδική κοντινή αντίσταση, η κατοχύρωση της οποίας μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. Άλλωστε, η αγοραστική διάθεση άνοιξε την όρεξη για τις 1.370 μονάδες, οι οποίες αφορούν και σε νέα πολυετή υψηλά για τον Δείκτη, εφόσον προσεγγιστούν. Εξάλλου, και η άρνηση -δις- των αγοραστών να προσπεράσουν τις 1355 (Ιουλ. 2023 και την προηγούμενη εβδομάδα) απέδειξε την κρισιμότητά της. 

Πάντως, αν και η αγορά βρίσκεται σε ένα πλαγιοανοδικό κανάλι, το οποίο αφήνει αρκετά ερωτήματα για τη συνέχεια, το ενδιαφέρον των επενδυτών «αποκαλύπτεται» σε αρκετές επιχειρηματικές εξελίξεις. Αυτό επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο οποίος τονίζει ότι οι τοποθετήσεις τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα του επενδυτικού κοινού και ειδικά των ξένων δείχνει ότι διψάνε να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους και κάθε φορά που υπάρχει η προσφορά εξαφανίζεται με συνοπτικές διαδικασίες (τελευταίο παράδειγμα το placement στη ΓΕΚ Τέρνα).

Πλέον αυτό γίνεται πολύ συχνά κάτι που στο παρελθόν είχαμε ξεχάσει, προσθέτει ο ίδιος. Οι νέοι μέτοχοι είναι δεδομένο ότι θα βοηθήσουν στην συνέχεια ή και θα προσεγγίζουν όλο και περισσότερους συμμετέχοντες. Να σημειωθεί πως ακολουθεί η εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλου με τους ιθύνοντες να τρέχουν να προλάβουν την εισαγωγή μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ πλέον περιμένουμε ανακοινώσεις και για το placement ποσοστού της τράπεζας Πειραιώς.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης, για ακόμα μία φορά η διόρθωση δεν έρχεται όταν οι περισσότεροι την περιμένουν μιας και η δυσκολία αναχαίτισης του πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν απασχολούν τις αγορές τουλάχιστον στην παρούσα. Βέβαια όταν έρθει, η δικαιολογία και οι τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι σε χρόνο dt ξεχνώντας πάντα το προηγούμενο διάστημα της κίνησης των αγορών. Αυτό αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι με την ψυχολογία και την περιχέουσα ατμόσφαιρα η αγορά δεν μπορεί να νικηθεί, προειδοποιεί ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Quest, Jumbo, Eurobank, Motor Oil και Μυτιληναίος σημείωσαν άλμα άνω του 2%, ενώ του 1% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς και ΕΛΧΑ. Ήπια ανοδικά ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΓΕΚ Τέρνα, η Alpha Bank, ο Τιτάν και η Coca Cola.

Στον αντίποδα, η Autohellas έκλεισε με απώλειες 1,17%, ενώ οι απώλειες των Cenergy, Aegean, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Σαράντης και ΟΤΕ δεν ξεπέρασαν το 0,6%. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Ελλάκτωρ.

Διαβάστε ακόμη: