*** Η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τις πωλήσεις των τραπεζικών πακέτων του ΤΧΣ (Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank) και του 11% των ΕΛΠΕ, βρίσκεται σε φάση προσαρμογής και ανακατατάξεων, κυρίως από κάθε είδους θεσμικούς επενδυτές και αυτό φαίνεται από τις κινήσεις του στο ταμπλό.

*** Έντονη και επαναλαμβανόμενη η φημολογία ότι επίκειται μεγάλο deal, που θα συζητηθεί. Μακάρι. Αλλά δεν αφορά την BC Partners, ούτε έναν από τους πλέον συνήθεις υπόπτους του ΧΑ, όπως κυκλοφορεί σε διάφορα στέκια.

*** Δεν πρόλαβε να ανακοινώσει την εξαγορά των warrants από το Δημόσιο η Aegean και άρχισαν οι… ενορχηστρώσεις. Τα αεροσκάφη έχουν μηχανές, οι οποίες ή επισκευάζονται ή αλλάζουν, όπως συμβαίνει πάντα σε όλες τις αεροπορικές. Ούτε οι πτήσεις θα μειωθούν, ούτε τα έσοδα. Τα λοιπά είναι μάλλον εκ του πονηρού. Και οι αναλυτές και οι αναλύτριες να έχουν κατά νου ότι verba volant, scripta manent.

*** Αυτή τη ρύθμιση που προωθεί η Κομισιόν, με βάση την οποία τα Τιμολόγια θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να εξοφλούνται μέσα σε ΕΝΑ ΜΗΝΑ, αν τελικά περάσει και γίνει νόμος, πολλές επιχειρήσεις θα ανασάνουν και πολλές θα γλιτώσουν το λουκέτο. Φαντάζομαι έχετε υπόψη σας τι γίνεται στην αγορά, καλύτερα ας μην γίνω κακός και δηκτικός σήμερα…

*** Οι αρχικές επιδιώξεις και τα…όνειρα να αναβαθμιστεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε ανεπτυγμένη μέσα στο επόμενο έτος και δη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, δεν θα ευοδωθούν, δυστυχώς. Πάμε για το 2025, αν όλα πάνε καλά.

*** Ανακατατάξεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Το χρηματιστήριο της Ινδίας, με κεφαλαιοποίηση στα 4 τρισ. δολάρια, ξεπέρασε το αντίστοιχο του Χονγκ Κονγκ. Θυμίζω ότι έχουμε και Ινδικούς ομίλους που επενδύουν στη χώρα μας, όπως το Switz Group, κυρίως στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων.

*** Πωλητές σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, Μυτιληναίο και ΜΠΕΛΑ, πιέζουν τα εν λόγω χαρτιά και οι ρευστοποιήσεις δεν φαίνεται να είναι μόνο ημερήσιες…

***Μήπως ο ΟΠΑΠ, να εντάξει στο Στοίχημα, τις φήμες και τις διαδόσεις της αγοράς, που πληθαίνουν κάθε μέρα; Από τα διαδεδόμενα για: την εξαγορά της Vodafone από τη ΔΕΗ, την εξαγορά ενεργειακής εταιρείας από την BC Partners, την εξαγορά μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων, την νέα επιθετική κίνηση της Intrakat, το νέο χτύπημα Κόκκαλη και άλλα πολλά μικρότερων εισηγμένων, δε μπορεί, ο τζόγος θα ήταν μεγάλος και τα κέρδη του εξασφαλισμένα. Όχι ότι δεν μπορεί κάτι από όλα αυτά να αποδειχθεί ότι ισχύει, αλλά δεν είναι υγιές φαινόμενο να κινείται η χρηματιστηριακή αγορά με φήμες, ειδικά τώρα που θέλει να…ωριμάσει.

*** Άβαξ (τον ανεβάζουν στο τέλος), Intrakat, Ιντρακόμ έκαναν νέα υψηλά έτους. Και φαίνεται προς το παρόν ότι έχουν μέλλον ακόμα.

*** Ο Γκριμάλντι, πάντως και με τη βούλα πλέον είναι ιδιοκτήτης και το λιμανιού στο Ηράκλειο, υποσχόμενος μεγάλες επενδύσεις.

*** Ο Όμιλος εταιρειών SOFTONE, απέκτησε του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Sunsoft, ηγέτιδας εταιρίας που εξειδικεύεται στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων για επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας. Η νέα στρατηγική επένδυση σηματοδοτεί τη δυναμική είσοδο του Ομίλου SOFTONE, σε έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

*** Το Δ. Σ. του Υπερταμείου όρισε ως νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) την Ηρώ Χατζηγεωργίου και ως νέα μέλη Δ.Σ. την Μαρία Ιωαννίδου και την Μάρθα Καββαθά. Ο Παναγιώτης Μπαλωμένος, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ., ο οποίος εκτελούσε -μεταβατικά- χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου με θετικά αποτελέσματα αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας.

*** Πληθαίνουν τα ερωτήματα στην αγορά, για το τι θα κάνει με τόσο ρευστό ο Ελλάκτωρ, ειδικά μετά την πώληση και του υπόλοιπου 25% της Άνεμος στη Μότορ Όιλ. Μα τι ερωτήματα είναι αυτά, δεν ξέρει λέτε ο Ολλανδός να τα αξιοποιήσει; Τότε γιατί τα μαζεύει συστηματικά;

*** Δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι φήμες ότι ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ν.Κονταρούδης, οδεύει προς Ιντεάλ μεριά, για να ξανασμίξει με τον πρώην αφεντικό του στη Π&Κ.

*** Την πήραμε την Πόλη, επιτέλους. Σημαντικό γεγονός, από ψυχολογική καθαρά άποψη, η κατάκτηση των 1.300 μονάδων από το Γενικό Δείκτη, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια κατάκτηση, που πρέπει να έχει συνέχεια, κάτι στο οποίο ομνύουν και επιθυμούν όλοι διακαώς.

*** Μετριάστηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό, καθώς οι διαχειριστές των ξένων χαρτοφυλακίων βρίσκονται ήδη σε εορταστικές διακοπές

*** Χωρίς φρένα συνεχίζουν Ιντρακόμ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ, από κοντά ΚΕΚΡΟΨ και ΚΛΜ, ενώ στο κλαμπ ξαναμπήκε και η Intralot

***Δείχνουν χαρακτήρα Τιτάνας, Jumbo, ΟΠΑΠ και Aegean, αποτελώντας σταθερές αγοραστικές επιλογές

*** Πόσα ξένα εργατικά χέρια χρειάζεται η Ελλάδα; Κατ΄αρχήν, όχι τον ίδιο αριθμό για τις εποχικές εργασίες. Αλλά, σε μονιμότερη βάση, για παράδειγμα στα έργα, πράγματι λείπουν χιλιάδες, αν θέλουμε να προχωρήσουν και να τελειώσουν κάποτε. Και όχι να πληρώνουμε δεκάδες εκατ. ευρώ “μπόνους έγκαιρης παράδοσης”, σε έργα που δεν έχουν ξεκινήσει καν!!!

*** Στα 567 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία τον Οκτώβριο, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους ανέρχονται στα 5,771 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 13,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 6,639 δισ. ευρώ. Ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν 4.031.138 οφειλέτες και το συνολικό ληξιπρόθεσμο τον Οκτώβριο ξεπέρασε τα 106 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 26,3 δισ. ευρώ κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο να περιορίζεται σε 79,7 δισ. ευρώ.

*** Η ΔΕΗ και ο Όμιλος Intrakat ανακοίνωσαν τη σύναψη δεσμευτικής Συμφωνίας-Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του ομίλου Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW. Γίνονται πράγματα και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών.

*** Αντιγράφω αυτολεξεί και χωρίς κανένα σχόλιο, δεν χρειάζεται νομίζω: “Αναφορικά με δημοσιεύματα σχετικά με την ποινική δίκη της FOLLI FOLLIE, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι την 14.12.2023 υπέβαλε στο ΔΣΑ έγγραφο αίτημα για τη χορήγηση «άδειας για την παράσταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υποστήριξη της κατηγορίας από πλευράς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Folli Follie η οποία θα εκδικαζόταν, μετά από διαδοχικές διακοπές από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, την 18/12/2023». Το αίτημα δεν εγκρίθηκε με έγγραφη απάντηση του ΔΣΑ. Αντίθετα χορηγήθηκε άδεια από τον Σύλλογο για παράσταση στις 18.12.2023 μόνο για υποβολή αιτήματος διακοπής της δίκης”. Μάλιστα…

***Μεγάλη υπόθεση για ελληνική εταιρεία το επίτευγμα του Μυτιληναίου, ο οποίος γίνεται ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της Imerys Βωξίτες. Η ετήσια παραγωγή βωξίτη θα ξεπερνά πλέον τους 1,2 εκατ. τόνους. Δημιουργείται, μαζί με τη Δελφοί Δίστομον, την άλλη θυγατρική του ομίλου, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής βωξίτη στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα την τροφοδοσία του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος. Υπάρχει και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Με την εξαγορά και την επένδυση που επίκειται, εξασφαλίζεται η παραγωγή επαρκούς ποσότητας Γαλλίου για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών, καθώς οι ποσότητες που δύνανται να παραχθούν αντιστοιχούν στην τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε.. Εξάλλου, διεξάγονται ήδη συζητήσεις μεταξύ της εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ο Μυτιληναίος εκπονεί πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης γαλλίου, με στόχο την παραγωγή 40-45 μετρικών τόνων, ετησίως.

*** ΚΟΥΙΖ (και απορία μαζί): Γνωρίζει κανείς την πραγματική ιδιοκτησία των τοποθετήσεων ξένων επενδυτών κάθε κατηγορίας, στους ισχυρούς ελληνικούς ομίλους, εκτός από τους ίδιους, ως άμεσα ενδιαφερόμενους;

Διαβάστε ακόμη: