Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, με την πτώση των τραπεζών κυρίως να ροκανίζει τα κέρδη του πενθημέρου, αν και υπήρξαν κάποια στηρίγματα ώστε να μην διολισθήσει ο γενικός δείκτης προς τις κρίσιμες στηρίξεις του.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,59% στις 1.290,89 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.289,86 μονάδων (-0,67%) και 1.297,96 μονάδων (-0,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 76,4 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 22,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια αξίας 11,3 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,74% στις 3.144,08 μονάδες, ενώ στο +0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.240,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,60% στις 1.057,72 μονάδες.
Παρόλα αυτά, το ΧΑ κράτησε τα ίδια επίπεδα αυτήν την εβδομάδα. Ο γενικός δείκτης έκλεισε σταθεροποιητικά, με τον FTSE 25 να έχει πτώση 0,21%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -0,04%.
Ανανέωση προσδοκιών και ένα καλό ανοδικό περιθώριο
Με αμείωτο ενδιαφέρον οδεύουμε στο τέλος μιας εξαιρετικής χρονιάς από κάθε άποψη: Ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου σημείωσε φέτος αύξηση 39%, η κεφαλαιοποίηση των εταιριών αυξήθηκε 22 δις ευρώ και οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν στα 111,1 εκατ. ευρώ σχεδόν 50% υψηλότερα από πέρυσι, όπως διαπιστώνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.
Η κινητικότητα που καταγράφεται στο μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών (Υγεία, Κατασκευές, Ενέργεια κλπ) διατηρεί την χρηματιστηριακή δράση ακόμα και στην εκπνοή του χρηματιστηριακού έτους ενώ πλέον έχουμε απτά δείγματα γραφής ότι το 2024 θα είναι έτος που θα σπάσει η μερισματική ανομβρία των συστημικών τραπεζών μετά από 15 χρόνια.
Παράλληλα, στον προθάλαμο των Δημόσιων Προσφορών οδεύουν άμεσα μια σειρά από εκδότες (Autohellas, Intralot, Ελ. Βενιζέλος, Lamda Malls, Noval Properties) ενώ είναι βέβαιο ότι εντός του α’ εξαμήνου το ΤΧΣ θα μειώσει την συμμετοχή του στην Τρ. Πειραιώς και ενδεχομένως και στην Εθνική Τράπεζα. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα γεμάτο καλεντάρι για το α’ εξάμηνο και σε συνδυασμό με την προσδοκία συνέχισης της αναπτυξιακής πορείας των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών το 2024, δημιουργούν προϋποθέσεις υπεραπόδοσης της ελληνικής αγοράς.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κλείνει την χρονιά σε υψηλά επτά ετών διατηρώντας την επαφή με τα υψηλά έτους. Η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε διαφυγή από την ενδεκαετή συσσώρευση που έχει την έναρξη της στα τέλη του 2011. Ο κατερχόμενος κινητός μέσος των 200 μηνών συνιστά την κυριότερη περιοχή αύξησης της προσφοράς με την κρίσιμη τεχνική ζώνη αντίστασης να βρίσκεται μεταξύ 1.326 και 1.350 μονάδων.
Το δυνητικό πέρας αυτής της εκτόνωσης βρίσκεται στις 1.670 μονάδες και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του 2011. Διατηρούμε ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις ως προς την συνέπεια των προβολών των επιπέδων καθώς οι συνεχείς αναδιαρθρώσεις και ο μηδενισμός των τιμών των μετοχών των εταιριών που συμμετείχαν στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη μετά το 2011 ενδεχομένως να δημιουργεί στρεβλώσεις υπολογισμού και να υπερεκτιμά τις δυνάμεις της αγοράς.
Παρόλα αυτά και η μεσοπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα είναι υποστηρικτική της ανόδου σε μια υπέρβαση του τελευταίου οχυρού των πωλητών που βρίσκεται στα φετινά υψηλά έτους. Το χρονικό εύρος της πρόσφατης συσσώρευσης στις 1.300 μονάδες έχει απορροφήσει πολλές βραχυπρόθεσμες κερδισμένες θέσεις ενώ ο τζίρος παραμένει ικανοποιητικός παρά την εορταστική εποχικότητα. Η πρόσφατη στάση της αγοράς και οι αργές πλάγιες κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν βάλει σε ανοδική αναμονή το Γενικό Δείκτη η οποία ενδέχεται να ολοκληρωθεί στις πρώτες συνεδριάσεις του 2024, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική βρέθηκε στο επίκεντρο της πτώσης, χάνοντας 2,48%, με τις Alpha bank, Βιοχάλκο, Motor Oil, Πειραιώς και ΟΠΑΠ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Λάμδα, Eurobank, Cenergy, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Aegean, ΟΤΕ και Quest.
Στον αντίποδα, η Autohellas κέρδισε 1,08%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Coca Cola να κλείνουν ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΛΧΑ.