Έντονη νευρικότητα και ισχυρές μεταπτώσεις στις μετοχές και τους δείκτες ήταν τα βασικά στοιχεία της σημερινής (15/4) συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε με απώλειες για τρίτη διαδοχική μέρα.

Η εγχώρια αγορά επηρεάστηκε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια. Αρνητικές πρωταγωνίστριες ήταν για ακόμη μία φορά οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε ο τζίρος.

Στο ταμπλό, ελάχιστοι τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο, με την αναλογία να κυμαίνεται περίπου σε 2 ανοδικές έναντι 9 πτωτικών. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει την αδυναμία των επενδυτών να αντιδράσουν και να συστρατευθούν με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες επιστρέφουν στα κέρδη, «παίζοντας» άμυνα απέναντι στις πιέσεις που ασκεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο και ελπίζοντας πως πρόκειται για μεμονωμένη κίνηση.

Η έλλειψη ψυχραιμίας στο Χ.Α. φανερώνεται από τη σημερινή πορεία του Γενικού Δείκτη, ο οποίος κυμάνθηκε σε ένα εύρος άνω των 20 μονάδων, κλείνοντας τουλάχιστον μακριά από τα χαμηλά ημέρας. Με τη νέα πτώση, χάθηκε το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, αλλά οι 1.380 μονάδες λειτούργησαν ως «ανάχωμα», παρόλο που ενδοσυνεδριακά διασπάστηκαν.

Ειδικότερα, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 9,92 μονάδες ή 0,71% και έκλεισε στις 1.390,69 μονάδες, κινούμενος σε ένα εύρος 21,89 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.375,44 (χαμηλό ημέρας) και των 1.397,33 μονάδων (υψηλό ημέρας). Κατά το τελευταίο πτωτικό τριήμερο, ο δείκτης έχασε σωρευτικά 2,08%.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Εθνική από τους τραπεζικούς τίτλους, ενώ από τα blue chips «θορυβήθηκε» η Aegean λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, ενώ υποχώρησαν σημαντικά και η ΔΕΗ με την Lamda Development. Αντίδραση έβγαλαν η Ελλάκτωρ και η Σαράντης, ενώ κέρδη σημείωσε και η Mytilineos, στον απόηχο της αναβάθμισης της τιμής-στόχου από την Eurobank Equities και τη Morgan Stanley.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Το νέο πολεμικό μέτωπο που έχει ανοίξει μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν ήρθε να προστεθεί στο διαφαινόμενο «πάγωμα» της μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve λόγω του υψηλού πληθωρισμού, καθώς και στα κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές.

Η Wall Street είχε προεξοφλήσει την επίθεση της Τεχεράνης, που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο, ως αντίποινα στο ισραηλινό χτύπημα στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό. Ένα 24ωρο πριν τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες είχαν σημειώσει «βουτιά» μεγαλύτερη του 1%, στο χειρότερο sell off του 2024.

Ψύχραιμη είναι η πρώτη αντίδραση των αγορών, με τη Wall Street να ξεκινά σήμερα σε ανοδικό έδαφος, με ώθηση από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της Goldman Sachs. Μικτή εικόνα και νευρικότητα στην Ασία, με τους κινεζικούς δείκτες να καταγράφουν σημαντική άνοδο, ενώ οι υπόλοιποι σημείωσαν ελεγχόμενη πτώση.

Χωρίς εντάσεις ξεκίνησε, επίσης, η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους περισσότερους δείκτες να ενισχύονται, πλην του βρετανικού FTSE 100. Όσον αφορά το πετρέλαιο, αν και παρατηρούνται μικρές μεταβολές το πρωί της Δευτέρας, αναλυτές εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή φέρνει στην επιφάνεια νέες εκτιμήσεις για τον χρυσό, που κάνουν λόγο για ρεκόρ στα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμη: