«Άμυνα» έβγαλε σήμερα (29/4) το ελληνικό χρηματιστήριο απέναντι σε ένα ενδεχόμενο ισχυρό profit taking, που θα μπορούσε να επιφέρει το πρόσφατο ρεκόρ 13 ετών. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τράπεζες και ο τζίρος κυμάνθηκε σε εορταστικούς ρυθμούς ελέω Μεγάλης Εβδομάδας.

Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 1.450 μονάδες και έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας, διατηρώντας μάλιστα το θετικό του πρόσημο. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε οριακά κατά 0,5 μονάδες ή 0,03% στις 1.455,48 μονάδες και κινήθηκε μεταξύ των 1.447,12 (χαμηλό ημέρας) και των 1.457,04 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή (26/4) ο ΓΔ έκλεισε στις 1.454,98 μονάδες, με το αμέσως υψηλότερο επίπεδο να εντοπίζεται στις 1.469,03 μονάδες (15 Απριλίου 2011). Ενδοσυνεδριακό ρεκόρ για φέτος παραμένουν οι 1.462,68 μονάδες της 24ης Απρίλιου, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν οι 1.475,15 μονάδες (18/4/2011).

Οι τράπεζες ηγήθηκαν μεν των απωλειών στο ταμπλό, αλλά το κλίμα παραμένει θετικό εν όψει των αποτελεσμάτων, που ίσως συνοδευθούν με ενημερώσεις για τις διανομές μερισμάτων. Ενδεικτική του μομέντουμ που επικρατεί είναι η έκθεση της Eurobank Equities.

Στο -3% έκλεισε ο ΟΠΑΠ, καθώς η μετοχή διαπραγματεύθηκε σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο μέρισμα ύψους 0,6 ευρώ, με τη διοίκηση να μοιράζει συνολικά 1,85 ευρώ ανά μετοχή για την χρήση του 2023.

Στον αντίποδα, η Intracom Holdings ήταν από τους θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας, με ώθηση από τις πληροφορίες ότι η εισηγμένη ενέκρινε τη διανομή μερίσματος και την επιστροφή κεφαλαίου από τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς.

Οι επενδυτές φαίνεται πως κατεβάζουν ρυθμούς, εστιάζοντας στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, καθώς και στις τελευταίες εκκρεμότητες που ενδεχομένως να τακτοποιηθούν στο κομμάτι των κυοφορούμενων επιχειρηματικών συμφωνιών.

Σε περίπτωση που το Χ.Α. συνεχίσει να διατηρείται σε ανοδική τροχιά, οι επενδυτές ενδέχεται να «κυνηγήσουν» με αξιώσεις υψηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας προσδοκίες ακόμη και για τις 1.500 μονάδες. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια προβλέπεται ότι θα είναι οι τράπεζες, με την Πειραιώς και την ΕΤΕ να ανακοινώνουν τις τριμηνιαίες επιδόσεις τους. Αντίστοιχη ώθηση δίνουν τα εταιρικά deals, με την Epsilon Net και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, με κέρδη ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, με την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά να προέρχεται από την καλύτερη εβδομάδα σε «βάθος» 5 μηνών για τον S&P 500 και τον Nasdaq, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το μομέντουμ στις Big Tech. Όλα τα «φώτα» πέφτουν πάνω στη Federal Reserve, η οποία θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική. Ωστόσο οι traders περιμένουν ορισμένα σημάδια από τις επακόλουθες δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Αλλαγή σκηνικού στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κατέβασαν απότομα ταχύτητα μετά το δυναμικό ξεκίνημα. Μόνο ο βρετανικός FTSE 100 ξεχωρίζει, οδεύοντας μάλιστα προς νέο ιστορικό υψηλό. Στο -0,8% ο IBEX 35 της Ισπανίας, με «βαρίδι» τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό, ενώ παράλληλα οι επενδυτές σταθμίζουν την απόφαση του Πέδρο Σάντσεθ να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο. Καλύτερη ήταν η επίδοση των αγορών σε Ασία-Ωκεανία, με τους δείκτες σε Κίνα και Νότια Κορέα να ενισχύονται σημαντικά. Από την άλλη πλευρά, το γεν διολίσθησε σε χαμηλό 34ετίας έναντι του δολαρίου, με το ιαπωνικό νόμισμα να κερδίζει στη συνέχεια αρκετό από το χαμένο έδαφος.

Οι αργίες και τα αποτελέσματα

Άλλες δύο συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν την τρέχουσα εβδομάδα, όπως και την επόμενη, καθώς το Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου, τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου και την Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου.

Πληθώρα οικονομικών εκθέσεων για την χρήση 2023 αναμένουμε σήμερα και αύριο, καθώς λήγει τη Μεγάλη Τρίτη (30/4) η σχετική προθεσμία για τις εισηγμένες. Ξεχωρίζουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τους «μεγάλους». Τις επιδόσεις του για το α’ τρίμηνο του 2024 ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), καταγράφοντας αύξηση 30% στα καθαρά κέρδη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς με την Coca Cola HBC τη Μεγάλη Τρίτη και η Εθνική Τράπεζα τη Μεγάλη Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη: