Την έλλειψη επενδυτικής αυτοπεποίθησης ανέδειξε η σημερινή (17/4) συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ανέκαμψε μετά το 4ήμερο πτωτικό σερί που στέρησε 63 μονάδες (-4,44%) από την αξία του.

Η έντονη μεταβλητότητα έγινε εμφανής από τις βεβιασμένες κινήσεις των traders στο ταμπλό, με τις τραπεζικές μετοχές να απειλούνται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα με την έκτη διαδοχική τους πτώση. Για ακόμη μία μέρα η εγχώρια αγορά παρουσίασε χειρότερη εικόνα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, με τη σημερινή ανάκαμψη να χαρακτηρίζεται ως άνευρη και ασθενική.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 8,18 μονάδες ή 0,60% και έκλεισε στις 1.365,48 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.371,51 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.360,93 μονάδες. Ο δείκτης καταγράφει απώλειες -4% εντός του Απριλίου, ενώ η απόδοσή του από τις αρχές του 2024 ανέρχεται σε +5,59%. Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο προέρχεται από το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων δύο και πλέον μηνών (30 Ιανουαρίου – 1.355,12 μονάδες).

Ο υπερδιπλασιασμός στην καθαρή κερδοφορία του ΑΔΜΗΕ, το 2023, άρεσε στους επενδυτές καθώς στήριξαν τον τίτλο και τον οδήγησαν σε ημερήσιο «άλμα» 5%. Ισχυρή άνοδο, στα mid caps, σημείωσαν επίσης η Epsilon Net, η ΑΒΑΞ και η Intralot, με την Κρι Κρι όμως να διορθώνει στον απόηχο των ετήσιων αποτελεσμάτων της. Η Coca Cola, η ΕΥΔΑΠ και η Autohellas ήταν μεταξύ των blue chips που υπεραπέδωσαν.

Όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα, αξιοσημείωτη είναι η ανάκτηση των 1.360 μονάδων, που αποτελεί καίρια «ζώνη» τεχνικής στήριξης για την εγχώρια αγορά. Μαζί με τις τράπεζες, αντίστοιχα σκαμπανεβάσματα έκαναν κι άλλοι τίτλοι, με την αβεβαιότητα να παραμένει στο προσκήνιο όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα επιτόκια.

Πιο συγκεκριμένα, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο παραμένουν σε επιφυλακή καθώς αναμένουν τα αντίποινα του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, με πυραύλους και drone, που έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ταυτόχρονα, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός φέρνει στην επιφάνεια δεύτερες σκέψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων, που θα αποφασίσουν οι κεντρικές τράπεζες. Μεικτή ήταν η εικόνα και στις ασιατικές αγορές, με τους κινεζικούς δείκτες να ενισχύονται περισσότερο από 2%, ενώ οι υπόλοιποι σημείωσαν ήπια πτώση.

Διαβάστε ακόμη: