Τρεις μέρες περιθώριο τουλάχιστον μέχρι να ψηφιστεί και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (ή και μια-δυο ακόμη, ίσως, αν καθυστερήσει το ΦΕΚ) αναμένεται να έχουν δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας, για να σπεύσουν να ενημερωθούν και να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, προκειμένου έτσι να «αναστήσουν» τις ρυθμίσεις τους οι οποίες – κατά τον νόμο – έχουν τυπικά χαθεί, αλλά δεν έχουν προλάβει να «νεκρώσουν» στα συστήματα της Εφορίας.

Ωστόσο, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές δεν αναβιώνουν για όλους, μπορεί κάποιος από τις εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που τις είχαν κάνει να αποκτά το δικαίωμα να επανενταχθεί, αλλά να μην το ξέρει. Για το λόγο αυτό θα λάβει προσωπική ενημέρωση, μπαίνοντας σε ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ ή, αν υπάρξει περιθώριο χρόνου, ενδεχομένως και με ατομική ειδοποίηση.

Για να προλάβουν όσοι μπορούν, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ άνοιξε από χθες και πριν καν ψηφιστεί το Νομοσχέδιο στη Βουλή (αναμένεται αύριο Πέμπτη), καθώς η διορία πληρωμής για επανένταξη σε ρύθμιση λήγει την ημέρα δημοσίευσης του νέου νόμου σε ΦΕΚ. Αυτό μπορεί θεωρητικά να συμβεί και την Παρασκευή.

Ωστόσο, οι διορίες 2-3 ημερών είναι άκρως ασφυκτικές για τους ενδιαφερόμενους που δεν έχουν ακόμη προλάβει να ενημερωθούν. Και δεν αποκλείεται πριν ψηφιστεί, η διάταξη να αλλάξει και να οριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης της διορίας (αντί της αβέβαιης ημερομηνίας δημοσίευσης στο ΦΕΚ), ώστε να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο μέχρι και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα για να ανταποκριθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Ποιοι δικαιούνται

Το μέτρο της αναβίωσης αφορά οφειλέτες που είχαν κάνει ρυθμίσεις σε 24-48 δόσεις, 100 δόσεων (το 2016), 120 δόσεων (το 2019), 36/72 δόσεις (το 2021) ή όσες εξ αυτών αναβίωσαν και το 2023 λόγω ενεργειακής κρίσης.

Δεν αφορά όμως όλους αδιακρίτως όσους είχαν κάνει τέτοιες ρυθμίσεις.

Από τις ρυθμίσεις αυτές:

  • όσες είναι μέχρι σήμερα ενεργές, παραμένουν ενεργές και δεν εντάσσονται
  •  όσες έχουν χαθεί και απενεργοποιήθηκε η ταυτότητα Οφειλής που τις συνόδευε, δεν εντάσσονται
  •  232.000 ρυθμίσεις «ζόμπι» τυπικά χάθηκαν για λόγω μη έγκαιρης πληρωμής μιας οφειλής. Ωστόσο, χωρίς να παραμένουν ενεργές, δεν έκλεισαν οριστικά και εξακολουθούσαν να αποπληρώνονται ενώ …είχαν χαθεί! Αυτές οι ρυθμίσεις επανεντάσσονται στο κανονικό καθεστώς, αν καλυφθεί η αιτία απώλειάς τους.

Το μέτρο αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου κάποιοι -εν αγνοία τους ή μη- ενώ πλήρωναν τακτικά τις υποχρεώσεις τους, άργησαν π.χ. 1-2 μέρες την πληρωμή δόσης ή κάποιας άλλης τρέχουσας οφειλής στην εφορία (π.χ. εξόφλησαν δόση ή τρέχοντα ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος την επόμενη μέσα ή το σαββατοκύριακο μετά τα μεσάνυχτα που έληγε η τελευταία εργάσιμη ημέρα πληρωμής).

Σε πολλές περιπτώσεις, παρότι μπήκαν και τόκοι καθυστέρησης, οι ρυθμίσεις χρεών αυτές παρέμειναν ενεργές γιατί ο Έφορος δεν πρόλαβε στο μεσοδιάστημα από την πληρωμή μέχρι την απώλειας της ρύθμισης (π.χ. τη Δευτέρα ή Τρίτη μετά από πληρωμή που έγινε σαββατοκύριακο) να πατήσει το «κουμπί» απώλειας ρύθμισης.

Έτσι οι δόσεις συνέχιζαν να πληρώνονται αλλά χωρίς να σβήνουν την οφειλή που είχε ρυθμιστεί. Και το χρέος αυξανόταν ενώ, την ίδια ώρα, οι πληρωμές που γίνονταν με ενεργή Ταυτότητα Οφειλής εμφανίζονταν σαν «υπερείσπραξη» για την ΑΑΔΕ, χωρίς να μπορούν να συμψηφιστούν με τα χρέη και τις ρυθμίσεις που αφορούσαν -αφού τυπικά είχαν χαθεί αλλά στην πραγματικότητα δεν είχαν «πεθάνει» οριστικά.

Μέχρι την Παρασκευή

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες που πλήρωναν επί μήνες, διαπίστωσαν κάποια στιγμή πως χρεώθηκαν τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ή και αναβίωση μέρους της οφειλής που είχε «κουρευτεί» όταν είχαν πρωτοενταχθεί στη ρύθμιση. Τώρα η ΑΑΔΕ θα συμψηφίσει όσα είχαν καταβάλει. Και αν πληρώσουν άμεσα και την όποια οφειλή από προσαύξηση δημιουργήθηκε, επανεντάσσονται πλήρως στη ρύθμιση που είχαν και συνεχίζουν να αποπληρώνουν τις δόσεις που απέμεναν μέχρι το τέλος τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 87 του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις», σε ρυθμίσεις, που με βάση τις κείμενες διατάξεις συνεπάγονται την απώλειά τους, λόγω εκπρόθεσμων ανεξόφλητων δόσεων, πιστώνονται:

• όσες καταβολές έχουν γίνει ή θα γίνουν, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

• τυχόν εκκρεμείς επιστροφές φόρου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 στη Βουλή. Και μετά από αυτό θα ακολουθήσει δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το αργότερο έως την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Πιθανώς όμως, πριν ψηφιστεί το άρθρο 87, να δοθεί τελικώς και μια επιπλέον ειδική διορία (πχ μέχρι τέλος της εβδομάδος ή του μηνός) προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι δικαιούχοι αναβίωσης και να βρουν χρήματα για να τακτοποιήσουν την οφειλή ώστε να ξαναμπούν κανονικά στη ρύθμιση.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Η διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με επιστροφές φόρων δεν συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις που έχουν ήδη απωλεσθεί με πράξη Προϊσταμένου ΔΟΥ. Δεν εντάσσεται δηλαδή ξανά στη ρύθμιση που είχε, ο οποιοσδήποτε τυχόν σπεύσει να πληρώσει τα οφειλόμενα.

Πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ

Για να γνωρίζουν αν είναι δικαιούχοι ή όχι, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν άμεσα στην ειδική πλατφόρμα που άνοιξε για αυτούς η ΑΑΔΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αναζητήσουν την πλατφόρμα που αφορά «Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις» (https://www.aade.gr/rythmiseis-me-anexoflites-ekprothesmes-doseis). Από εκεί θα μπορούν να ενημερωθούν για:

1. τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων,

2. τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15/4/2024.

3. το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν ως την έναρξη ισχύος του νόμου «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεων.

Τα ποσά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα βαρύνονται με τόκο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Θα τους επιβληθεί μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα -ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει.

Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).

Συνέπειες πίστωσης ποσών στις ρυθμίσεις

Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

1. Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.

2. Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η απώλεια των ρυθμίσεων θα γίνεται πλέον αυτομάτως κεντρικά για όλους και όχι από τη ΔΟΥ του κάθε οφειλέτη, ώστε να μην υπάρξει και επανάληψη τέτοιων προβλημάτων στο μέλλον.

Βήμα-βήμα

Στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) / Εφαρμογές / Φορολογικές Υπηρεσίες / Ρυθμίσεις με ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις, μπορείτε να ενημερωθείτε, κατεβάζοντας το σχετικό ψηφιακό αρχείο.

Στην αρχική σελίδα του Ψηφιακού Αρχείου αποτυπώνονται:

1. Οι τυχόν επιστροφές και «υπερεισπράξεις» που έχετε καταβάλει, οι οποίες θα συμψηφιστούν με τις ανεξόφλητες δόσεις ρυθμίσεων

2. Οι ανεξόφλητες δόσεις, πριν και μετά το συμψηφισμό των επιστροφών και υπερεισπράξεων
3. Το συνολικό ποσό που απαιτείται, για να καταστούν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις σας ενήμερες

Τρόπος πληρωμής

ΠΡΟΣΟΧΗ:

-Η πληρωμή μπορεί να γίνει μόνο μέσω web banking, στην Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής

-Δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας

Διαβάστε ακόμη: