Ψυχραιμία επικρατούσε χθες το απόγευμα στα τραπεζικά επιτελεία αναφορικά με το γενικότερο γεωπολιτικό κλίμα και τις άμεσες «παρενέργειες» που προκαλούνται στις αγορές, χωρίς ωστόσο να αποκρύπτεται και ένας γενικότερος προβληματισμός λόγω της διάθεσης που επέδειξε το Χ.Α. να κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα, όταν η γενικότερη εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών δεν συνηγορούσε σε μια τόσο «επιθετική» κίνηση.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες έπληξαν το Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που οι διεθνείς αγορές κατέγραψαν στην πλειονότητά τους κέρδη καθώς απομακρύνεται προς το παρόν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα με drones του Ιράν στο Ισραήλ και παράλληλα οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν.

Όπως είθισται η ελληνική αγορά εμφανίζεται πιο ευάλωτη στο ενδεχόμενο διεθνούς αστάθειας και με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις.

Υψηλόβαθμο στέλεχος τραπεζικής ΑΕΠΕΥ σχολίαζε χθες βράδυ στο “R” ότι η συνολική εικόνα διεθνώς με τους δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη όχι μόνο να μην κλυδωνίζονται από τους φόβους ευρύτερης “ανάφλεξης” στη Μέση Ανατολή αλλά και να κινούνται προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του ΧΑ υψηλότερα, ενισχύει μάλλον την εκτίμηση ότι η χθεσινή πτωτική κίνηση στην Αθήνα εντάσσεται περισσότερο στις διορθωτικές τάσεις που δείχνει η ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα. Ως εκ τούτου περιμένουμε συνεδριάσεις μεταβλητότητας, με την Αγορά να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» καταλήγει η ίδια πηγή.

χρηματιστηριο

Οι δύο τάσεις

Μια γύρα στα τραπεζικά και χρηματιστηριακά γραφεία χθες το απόγευμα ήταν αρκετή για να αποκρυσταλλωθούν οι δύο τάσεις που επικρατούν κάθε φορά σε τέτοιου είδους γεωπολιτικές αναταράξεις.

Από την μία όσοι εκτιμούν ότι ο επίμονος πληθωρισμός και η προοπτική τα επιτόκια να μείνουν για περισσότερο καιρό υψηλά, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, θα προκαλέσουν νέα αστάθεια.

Και από την άλλη, οι θιασώτες του χρηματιστηριακού θεωρήματος ότι “οι Αγορές έχουν πάντα δίκιο” και με δεδομένη την ψύχραιμη εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, δεν αποκλείεται κάποια μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια να εκτιμούν σαν πιθανότερο σενάριο την σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης και να “χτίζουν” επιλεκτικά θέσεις”.

Στην κίνηση αντίδρασης θα ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τη γνωστή χρονοκαθυστέρηση που το χαρακτηρίζει.

Τράπεζες: Στόχος η επιστροφή στην αγορά των Βαλκανίων το 2023

Δεν σήκωσαν κεφάλι οι τράπεζες

Χθες και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν την συνεδρίασης πτωτικά αλλά σε διαφορετικούς με την Πειραιώς να περιορίζει τις απώλειες στα 3,794 ευρώ (-0,16%) ενώ επανήλθε και στη κορυφή του τζίρου με 24,8 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, η Εθνική με τον δεύτερο υψηλότερο τζίρο της ημέρας στα 22,3 εκατ. σημείωσε έντονη πτώση 2,2% στα 7,21 ευρώ, ενώ η Alpha με 10,1 εκατ. υποχώρησε στα 1,575 ευρώ (-1,25%) και η Eurobank στα 1,829 ευρώ (-1,14%) με 10,3 εκατ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,5455 ευρώ (-3,10%), της Εθνικής μέχρι τα 7,146 ευρώ (-3,09%), της Eurobank μέχρι τα 1,794 ευρώ (-3,03%) και της Πειραιώς μέχρι τα 3,718 ευρώ (-2,16%).

Πάντως αναλυτές του κλάδου σημείωναν ότι η αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, αφήνει μικρά παράθυρα αισιοδοξίας, αν συνεχίσουν ανοδικά οι Διεθνείς Αγορές και πρόσθεταν ότι τεχνικά ο Τραπεζικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες.

Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1124 – 1120, 1099 και 1078 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σημειώνεται πάντως ότι η Alpha Finance προχώρησε χθες σε αύξηση των τιμών-στόχων που δίνει για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμώντας ότι συνιστά ευκαιρία αγοράς η όποια διόρθωση.

Στάση αναμονής στις αγορές ενόψει των αργιών του καθολικού Πάσχα

Απώλειες στις διεθνής αγορές

Χθες βράδυ πάντως το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συζήτησε, σύμφωνα με το Reuters μια σειρά επιλογών, με πρόθεση να απαντήσει στο Ιράν για την επίθεσή του με drone και πυραύλους, αλλά χωρίς να προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο.

Την ίδια στιγμή με απώλειες έκλεισε χθες βράδυ η Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Δύσης αναμένουν από το Ισραήλ να απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, ακόμα και σήμερα.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,65% ή 248 μονάδες στις 37.735, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,2% στις 5.061 μονάδες και o Nasdaq “βούλιαξε” 1,79% στις 15.885 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη: