Σώμα «Ειδικών Δυνάμεων» για τη διενέργεια φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών αποκτά η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που θα θυμίζει το ΣΔΟΕ στις παλιές καλές εποχές του, και θα στελεχωθεί από εφοριακούς και τελωνειακούς οι οποίοι θα αναλάβουν τον έλεγχο δύσκολων υποθέσεων,  θα συμμετέχουν σε ειδικές αποστολές και θα βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση με την Αίθουσα Επιχειρήσεων.

Το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2024 προβλέπει τη διενέργεια πάνω από 170.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους με τον πήχη για τις εισπράξεις να τοποθετείται στα 65 δις. ευρώ και έσοδα τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος και 32% από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επιπλέον, μετά το myAADEapp έρχεται στα κινητά τηλέφωνα των επαγγελματιών το myDATAapp  για την έκδοση τιμολογίων και δελτίων αποστολής ενώ δρομολογούνται η ενεργοποίηση συστήματος συναγερμού για απώλεια ρυθμίσεων, η καθιέρωση ψηφιακού πελατολογίου και δελτίου αποστολής, η αυτόματη συμπλήρωση δηλώσεων εισοδήματος και ακινήτων και η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 6,58 δις. ευρώ και το 95% των αιτημάτων για ΦΠΑ να ικανοποιείται πριν συμπληρωθούν 90 μέρες.

Το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού  με βάση και τις εντολές του Γιώργου Πιτσιλή περιλαμβάνει:

1.    Διενέργεια πάνω από 170.385 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου ως εξής:

–       Διενέργεια τουλάχιστον 30.000 φορολογικών ελέγχων από τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες

–       Διενέργεια από τις ΥΕΔΔΕ τουλάχιστον 885 υποθέσεων ερευνών καταπολέμησης φοροδιαφυγής και απάτης στο ΦΠΑ.

–       Διενέργεια τουλάχιστον 42.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ.

–       Διενέργεια τουλάχιστον 84.000 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία και τις ΚΟΕ.

–       Διενέργεια 13.500 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.

–       Διενέργεια στοχευμένων διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

2.    Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

3.    Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου αποστολής με επέκταση σε κλάδους της αγοράς και ανάπτυξη λειτουργικοτήτων για την παρακολούθηση της διακίνησης.

4.    Ανάπτυξη εφαρμογής Ψηφιακού Πελατολογίου για κλάδους επιτηδευματιών και εφαρμογής για την ψηφιακή αποδοχή καταλογιστικής πράξης που εκδόθηκε κατόπιν ελέγχου ή απόφασης της ΔΕΔ.

5.    Παραγωγική λειτουργία του συστήματος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών εκροών στα καύσιμα, εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά – Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου και στις Φορολογικές Αποθήκες και Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης και ανάπτυξη εθνικών ιχνηθετών σε υγρά καύσιμα.

 Εξυπηρέτηση φορολογούμενων

Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων προβλέπονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

–            Διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.

–            – Ικανοποίηση των υποβληθέντων τηλεφωνικών αιτημάτων πολιτών κατά την πρώτη επικοινωνία, σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.

–            -Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (myAADEapp) και έκδοση τιμολογίου και δελτίου Αποστολής από κινητό (myDATAapp).

–            Σύστημα ελέγχου και έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων και ψηφιοποίηση της βεβαίωσης οφειλής.

–            Υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας.

–            Αυτόματη υποβολή δήλωσης και έκδοσης πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στις περιπτώσεις μη έγκαιρης υποβολής με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

–             Ψηφιοποίηση διαδικασίας για τις εξουσιοδοτήσεις και του φορολογικού μητρώου.

Επίσης σχεδιάζεται η διενέργεια 74.650 επιθεωρήσεων και εργασιών για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ και την προστασία της δημόσιας υγείας με 74.000 εργασίες για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ στους τομείς της αλκοόλης και των καυσίμων, τουλάχιστον 400 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων, τουλάχιστον 250 επιθεωρήσεις καυσίμων πλοίων και τουλάχιστον 2.350 δειγματοληψιών σε καύσιμα, ποτά με αλκοόλη, χημικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά, αυτοτελώς ή με άλλες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή με άλλες Αρχές, για ελέγχους στην εσωτερική αγορά αρμοδιότητας Γενικού Χημείου του Κράτους.

Διαβάστε ακόμη: