Πτώση για τις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τις τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων τόσο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε περίπου 0,9% χαμηλότερος καθώς η ΕΚΤ επιβεβαίωσε μια ευρέως αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη 1:15 μ.μ. ώρα Λονδίνου.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7732.91 μονάδες αρνητικός κατά 0,69%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 0,61%, στις 15718.48. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται χαμηλότερα κατά 0,84%, στις 7341.72. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 26643.17 μονάδες μειωμένος κατά 0,69%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9007.6 μονάδες αρνητικός κατά 0,76%.

Οι μετοχές των media υποχώρησαν 3,8% με την τεχνολογία 1,8% χαμηλότερα.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν ένας από τους λίγους τομείς σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας άνοδο 0,2% καθώς παρακολούθησε μια ελαφρά άνοδο στις τιμές του πετρελαίου μετά τις πρόσφατες μειώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ελαφρά άνοδο του μετρικού πληθωρισμού τον Απρίλιο, στο 7%, και ελαφρά πτώση του δομικού πληθωρισμού, στο 5,6%.

«Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ. «Ταυτόχρονα, οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων μεταδίδονται δυναμικά στη χρηματοδότηση και τις νομισματικές συνθήκες της ζώνης του ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις και η ισχύς μετάδοσης στην πραγματική οικονομία παραμένουν αβέβαιες».

Η οικονομική ανάπτυξη στο μπλοκ παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα μια συνέντευξη Τύπου από την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τον τρόπο σκέψης της κεντρικής τράπεζας.

Εν τω μεταξύ οι παγκόσμιες αγορές αντιδρούν επίσης στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως ευρέως αναμενόταν, φέρνοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5%-5,25% – το υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2007.

Διαβάστε περισσότερα