Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε απροσδόκητα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων στην τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί απότομα από τις διψήφιες μετρήσεις στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά παραμένει υπερβολικά υψηλός, καθιστώντας μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων αναγκαία και αφήνοντας προς συζήτηση μόνο το μέγεθός της, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να διχάζονται μεταξύ μιας κίνησης 25 και 50 μονάδων βάσης, σημειώνει το Reuters.

Η συνολική αύξηση των τιμών στις 20 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ επιταχύνθηκε στο 7,0% τον Απρίλιο από 6,9% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη, σύμφωνα με τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 4,5%. 

Θετική έκπληξη για τον δομικό πληθωρισμό

Όμως, τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον δομικό πληθωρισμό, η εκπληκτική αύξηση του οποίου υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στις τιμές αυξάνονται και ότι η ΕΚΤ δεν έχει σαφή αντίληψη για το πού μπορεί να κατευθύνεται ο πληθωρισμός.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ ένα ακόμη στενότερο μέτρο, το οποίο δεν περιλαμβάνει το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%, υπολείπεται των προβλέψεων για 5,7% και αποτελεί την πρώτη μείωση από τον περασμένο Ιούνιο.

Σε μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός των επεξεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού επιβραδύνθηκε κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στο 14,7%, υποδηλώνοντας ότι η πολυαναμενόμενη στροφή στις τιμές των τροφίμων μπορεί πλέον να συντελεστεί.

Η μικρή έκπληξη για τον πυρήνα του πληθωρισμού έρχεται καθώς η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό υποδεικνύει εξαιρετικά μεγάλη πτώση της ζήτησης πιστώσεων εν μέσω αυστηρότερων κριτηρίων δανεισμού, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις της.

Διαβάστε περισσότερα