Στην έβδομη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την προσεχή Πέμπτη, καθώς ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παραμένει υπερβολικά υψηλός.
Με την επιστροφή κάποιας σταθερότητας στις τράπεζες μετά από την πτώση του Μαρτίου, τα “γεράκια” μπορεί να αισθάνονται σίγουρα ότι θα πιέσουν για μεγαλύτερη αύξηση και τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον τραπεζικό δανεισμό την Τρίτη θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συζήτηση.
“Το μεγάλο ερώτημα είναι, θα είναι 25 ή 50 μονάδες βάσης;”, δήλωσε ο Gareth Hill, διαχειριστής κεφαλαίων στη Royal London Asset Management.
“Σε ισορροπία σε αυτό το στάδιο, σίγουρα κλίνω περισσότερο προς τις 25”.
Ακολουθούν πέντε βασικά ερωτήματα από το Reuters για τις αγορές.
1. Κατά πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ την Πέμπτη;
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%. Μια πρόσφατη έκθεση έδειξε ότι οι αξιωματούχοι συγκλίνουν σε μια τέτοια κίνηση, ακόμη και αν άλλες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel εκτιμά ότι μια αύξηση 50 μ.β. δεν αποκλείεται, ενώ ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι οι περαιτέρω κινήσεις θα πρέπει να είναι περιορισμένες σε μέγεθος και αριθμό.
Ο πληθωρισμός του Απριλίου και ο τραπεζικός δανεισμός την Τρίτη θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί. Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η οικονομία της Γερμανίας παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο, υποστηρίζοντας την υπόθεση μιας μικρής αύξησης.
2. Πότε θα τελειώσει η ΕΚΤ με τη σύσφιξη των επιτοκίων;
Όχι ακόμη. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν τουλάχιστον μία ακόμη κίνηση επιτοκίων μετά την Πέμπτη, ακόμη και όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα διακόψει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της.
Η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κορυφωθούν γύρω στο 3,6% φέτος και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Pierre Wunsch λέει ότι δεν θα τον εξέπληττε να δει τα επιτόκια να αυξάνονται στο 4%.
Ο παγκόσμιος επικεφαλής επιτοκίων της Deutsche Bank (ETR:DBKGn) Francis Yared δήλωσε ότι βλέπει ένα πιθανό τελικό επιτόκιο άνω του 4%, δεδομένου ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός και οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα στην Ευρώπη σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η δημοσιονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ έχει περισσότερα περιθώρια να είναι επεκτατική.
“Αν το εξετάσουμε υπό αυτή την οπτική γωνία, δεν είναι προφανές να υπάρχει διαφορά άνω του 1% μεταξύ των ανώτατων επιτοκίων πολιτικής στις δύο περιοχές”, δήλωσε.
3. Πόσο επίμονος είναι ο δομικός πληθωρισμός;
Πολύ. Η ανακοίνωση της Τρίτης για τον πληθωρισμό αναμένεται να δείξει ότι αν και ο γενικός πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί από τα υψηλά ρεκόρ του 2022, το υποκείμενο μέτρο παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.
Η ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών του μπλοκ, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, υποδηλώνει ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού και οι μισθολογικές πιέσεις παραμένουν αυξημένες, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών flash του Απριλίου, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, εκτινάχθηκε σε υψηλό 11 μηνών, στο 54,4 τον Απρίλιο.
4. Τι συμβαίνει με τις μισθολογικές πιέσεις;
Λοιπόν, οι αγορές εργασίας είναι στενές και οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις μισθών για να συμβαδίσουν με τις υψηλότερες τιμές.
Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα της Γερμανίας μόλις εξασφάλισαν μια συμφωνία για να δώσουν σε 2,5 εκατομμύρια υπαλλήλους μόνιμη αύξηση 5,5% το επόμενο έτος.
Αυτό θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για άλλες μισθολογικές συζητήσεις και θα μπορούσε να απειλήσει την πρόβλεψη της ΕΚΤ για κορύφωση της αύξησης των μισθών φέτος.
“Οι σφιχτές αγορές εργασίας υποστηρίζουν τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και των συνδικάτων”, δήλωσε ο Patrick Saner, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Swiss Re. “Ενώ θεωρούμε απίθανο ένα σπιράλ μισθών-τιμών της δεκαετίας του 1970, οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά εργασίας πρέπει σίγουρα να ανησυχούν για την ΕΚΤ, καθώς διατηρούν τον κίνδυνο ενός σπιράλ που σιγοβράζει”.
5. Πώς έχει επηρεάσει η τραπεζική αναταραχή τις συνθήκες χρηματοδότησης;
Ο τραπεζικός δανεισμός της Τρίτης θα πρέπει να προσφέρει κάποια στοιχεία, αλλά ίσως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος της τραπεζικής κρίσης του Μαρτίου στις συνθήκες χρηματοδότησης.
Οι αναλυτές υποψιάζονται ότι η αναταραχή, η οποία έριξε 14% στις τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών συνολικά τον Μάρτιο, έχει περιορίσει περαιτέρω τον δανεισμό για τις επιχειρήσεις.
“Μετά τις εξελίξεις στα τραπεζικά συστήματα των ΗΠΑ και της Ελβετίας, μειώσαμε τις προβλέψεις μας για το τελικό επιτόκιο πολιτικής κατά 25 μ.β. στο 3,75%, καθώς αναμένουμε ότι τα γραφεία δανείων των τραπεζών θα γίνουν πιο απρόθυμα να αναλάβουν κινδύνους”, δήλωσε η Ευρωπαία οικονομολόγος της Barclays Silvia Ardagna, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Μάιο είναι “πολύ χαμηλές” δεδομένης της χαλάρωσης της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
Διαβάστε περισσότερα
- Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Έφυγε από το σπίτι που έμενε με τον Στάθη Σχίζα
- SatanCon: Σάλος στη Βοστώνη με το sold-out «σατανιστικό» συνέδριο
- Σουδάν: «Νομίζαμε θα πεθάνουμε», λένε γυναίκες που διέφυγαν στην Ελλάδα
- Πού θα πάει τελικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης; Από το Μαξίμου πάντως θα φύγει…