Η αντιπρόεδρος της Bundesbank, Κλαούντια Μπουχ, ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας θα πρέπει να αυξήσουν τις εκτιμήσεις τους όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη στιγμή που οι εταιρικές αφερεγγυότητες και οι πιστωτικοί κίνδυνοι αυξάνονται.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αποτελεί, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, τον «Ευρωπαίο ασθενή» αυτή τη στιγμή, έχοντας εισέλθει σε ύφεση στις αρχές του έτους ενώ η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα αντιμετωπίζει περαιτέρω καθοδικές πιέσεις λόγω της δραματικής μείωσης των κατασκευών.
Η κυβέρνηση προσπαθεί, παράλληλα, να βρει διεξόδους από την εξελισσόμενη δημοσιονομική κρίση η οποία θα μπορούσε να απειλήσει ακόμα και το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας.
Όπως και η υπόλοιπη Ευρωζώνη, η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Στην πραγματικότητα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετώπισε αυτή την αύξηση αρκετά καλά. Παρ’ όλα αυτά, οι πλήρεις επιπτώσεις των κινήσεων αυτών δεν είναι ακόμα ορατές, οπότε δεν έχουν πραγματικά επηρεάσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, κάτι το οποίο αποτελεί και τον κύριο λόγο για τον οποίο προειδοποιούμε τις τράπεζες», δήλωσε η Μπουχ σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CNBC.
«Η ανθεκτικότητα στην κρίση είναι υψίστης σημασίας στην παρούσα φάση. Οι τράπεζες απολαμβάνουν εξαιρετική κερδοφορία αυτή τη στιγμή και πιστεύω πως είναι καλό να χρησιμοποιήσουν την κερδοφορία αυτή για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους μέσω επαρκών κεφαλαίων, επαρκούς ρευστότητας αλλά και επενδύσεις για τη θωράκιση εναντίον των κινδύνων του κυβερνοχώρου», προσέθεσε η αντιπρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.
Σημειωτέον πως οι γερμανικές τράπεζες κατέγραψαν ένα πολύ ισχυρό γ’ τρίμηνο, με την Deutsche Bank να καταγράφει καθαρά κέρδη ύψους 1,031 δισ. ευρώ και την Commerzbank να υπερτριπλασιάζει τα καθαρά της κέρδη σε σχέση με πέρυσι, στα 684 εκατ. ευρώ.
Η Μπουχ, πάντως, σημείωσε πως οι αντίστοιχες τραπεζικές κινήσεις για την προστασία από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αυξήθηκαν όσο θα ήθελε η Bundesbank, δεδομένου του αβέβαιου περιβάλλοντος για την οικονομία και των αυξημένων επιτοκίων.
«Αυξήθηκαν, μεν, λίγο, αλλά εάν τις συγκρίνετε με τους ιστορικούς μέσους όρους, εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για τις προβλέψεις όσον αφορά τις εταιρικές αφερεγγυότητες, οι οποίες αν και αυξήθηκαν ελαφρώς, συνεχίζουν να βρίσκονται πολύ χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου», σημείωσε, προσθέτοντας πως «κατά πάσα πιθανότητα, δεδομένης της διαρθρωτικής αλλαγής την οποία βιώνουμε αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αναμένεται να αυξηθούν. Γι αυτόν το λόγο εμείς, οδηγούμενοι από την μακροπροληπτική εποπτεία, ενημερώνουμε τις τράπεζες για τους κινδύνους αυτούς και τις παροτρύνουμε να αυξήσουν όσο μπορούν την ανθεκτικότητά τους».