Ψυχρολουσία Morgan Stanley, Citigroup: Παγίδα το ράλι της Wall Street. Ο πληθωρισμός δεν κορυφώθηκε. Η ΕΕ δε γλιτώνει την ύφεση – Διχασμένη η JPM, θέμα γοήτρου πλέον η σωστή πρόβλεψη…
Ώρες ώρες εδώ στο radar.gr αναρωτιόμαστε γιατί να δημοσιεύουμε τις αναλύσεις των “ειδικών” αναφορικά με την πορεία των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας. Αφού όλα τα βαρύγδουπα ονόματα των Big 4 τραπεζών κλπ πέφτουν διαρκώς έξω!
Ειλικρινά, αν κανείς κρατά ημερολόγιο των προβλέψεών τους γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως καλύτερα να τα έριχναν στην τύχη, τύπου Προ-Πο…
Και αναρωτιόμαστε ακόμη περισσότερο γιατί να τους δίνουμε χώρο και αξία στο site, ειδικά εφόσον σε αυτήν εδώ τη στήλη διατηρούμε ένα αδιαμφισβήτητο σερί έχοντας εκτιμήσει εγκαίρως και με μαθηματική ακρίβεια ΟΛΕΣ τις μεγάλες μακροοικονομικές τάσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Από τον πληθωρισμό και την κορύφωση του Bitcoin στα $60.000 μέχρι την ύφεση που πάλι κανείς δεν έβλεπε…
Γιατί λοιπόν να “λερώνουμε” τη στήλη μας ενώ δεν έχουμε κανέναν τους ανάγκη;
Κι έπειτα θυμόμαστε πως από την άλλη είναι αναγκαίες και οι εκτιμήσεις των “ειδικών”, διότι αποτελούν αν μη τι άλλο ένα counter-signal (αντίστροφο σινιάλο) για τις όποιες μακροπρόθεσμες τάσεις. Κρύβουν πληροφορία, για όποιον ξέρει να τη διαβάσει…
Έτσι λοιπόν, κι ενώ όπως όλα δείχνουν θα επιβεβαιωθούμε πανηγυρικά και στο ότι η bear market δεν έχει τελειώσει (αλλά στην πραγματικότητα διανύουμε ένα ράλι-παγίδα), με τα κρυπτονομίσματα σήμερα να βουτάνε 10% δείχνοντας το δρόμο (πλέον το Bitcoin είναι “κράχτης” για ό,τι έπεται) και τα futures του S&P να υποχωρούν πάνω από 1%, έρχονται τώρα οι αναλυταράδες να μας πουν “μπλόφα” το ράλι!
Και φυσικά όπως πάντα οι φωνές τους είναι διχασμένες, ώστε να ανακατεύουν την τράπουλα… Για να δούμε λοιπόν τι έχουν να πουν…
Morgan Stanley: Μην κυνηγάτε το ράλι – Ο πληθωρισμός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη
Ο επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley Wealth Management έχει μια προειδοποίηση για τους επενδυτές που κυνηγούν το πιο πρόσφατο ράλι των μετοχών: Μην ενθουσιάζεστε πολύ.
Είδαμε μια μικρή χαλάρωση του πληθωρισμού τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι έχουμε δει την κορύφωση του, πρόσθεσε.
Η Lisa Shalett εξήγησε ότι η Morgan Stanley παραμένει ελαφρώς προσεκτική απέναντι στην αγορά καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή εξακολουθεί να είναι αρκετά αυξημένος ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να χρειάζεται να συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.
«Η κατεύθυνση είναι σωστή, αλλά τα επίπεδα είναι λάθος», σχολίασε η Shallet για τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Στο μεταξύ τάσεις αποκλιμάκωσης παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, παρόλο που διατηρήθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ο Μπάιντεν πέταξε επική γκάφα ότι οι ΗΠΑ εμφάνισαν μηδενικό πληθωρισμό!
Η BofA «καρφώνει» τον Μπάιντεν για την ύφεση και τον πληθωρισμό
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,5% υποχωρώντας σημαντικά από το υψηλό 40 ετών στο 9,1% του Ιουνίου, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν ηπιότερη υποχώρηση στο 8,7%.
Σε επίπεδο μήνα δε, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε αμετάβλητος τον Ιούλιο μετά το άλμα κατά 1,3% που είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα, έναντι εκτίμησης για ήπια αύξηση κατά 0,2%.
Το ράλι τελείωσε – Έρχονται άσχημες μέρες
Παρά την ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς στην Wall και διεθνώς, ο Michael J. Wilson της Morgan Stanley προειδοποιεί ότι έρχονται άσχημες στιγμές για τις αγορές μετοχών.
Αν και πιστεύει ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και πιθανότατα θα υποχωρήσει πιο γρήγορα από τις προσδοκίες, αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για το χρηματιστήριο, επειδή η κατάσταση θα επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη των εταιριών.
«Το καλύτερο μέρος του ράλι τελείωσε», είπε ο Wilson της Morgan Stanley ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει τα εταιρικά περιθώρια κέρδους να συρρικνωθούν το 2023 λόγω των πιέσεων στο κόστος.
H Morgan Stanley, είχε προβλέψει νωρίτερα ορθά το sell-off στα χρηματιστήρια που παρατηρήθηκε πριν λίγο καιρό….
Οι ανησυχίες για την υγεία των αμερικανικών επιχειρήσεων επισημάνθηκαν σε πρόσφατη έκθεση της S&P Global Market Intelligence, η οποία ανέφερε ότι οι πιθανότητες αθέτησης υποχρεώσεων σε αρκετούς επιχειρηματικούς τομείς αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Οι κίνδυνοι αθέτησης αυξήθηκαν υψηλότερα στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, ακολουθούμενοι από τις υπηρεσίες επικοινωνίας, καταναλωτικά αγαθά, την πληροφορική και τα βασικά είδη καταναλωτών.
Εν τω μεταξύ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, μετά από πτώση το πρώτο τρίμηνο, την οποία ορισμένοι θεωρούν ως ένδειξη ύφεσης.
«Η ρύθμιση των μακροοικονομικών, της πολιτικής και των κερδών είναι πολύ λιγότερο ευνοϊκή για τις μετοχές σήμερα», έγραψε, προσθέτοντας ότι τα απογοητευτικά κέρδη τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν το επόμενο σκέλος χαμηλότερα στις μετοχές.
«Η σχέση κινδύνου/ανταμοιβής δεν είναι ελκυστική και αυτή η bear market παραμένει ημιτελής».
Οι μετοχές αντιμετωπίζουν επίσης ένα άλλο εμπόδιο από την επιβράδυνση των εταιρικών επαναγορών μετά από μια περίοδο έντονων επαναγορών μέχρι στιγμής φέτος.
Αν και οι αποφάσεις επαναγοράς αυξήθηκαν κατά 18% στα 856 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, οι πραγματικές δαπάνες για επαναγορές μετοχών μειώθηκαν κατά 21% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο, έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs στις 12 Αυγούστου.
Citigroup: Τα ίδια έγιναν και το 2007 κι ακολούθησε κραχ 50%…
Ταυτόχρονα και η συνήθως αισιόδοξη Citigroup προειδοποιεί πως τα σημάδια στις αγορές είναι άκρως ανησυχητικά και προϊδεάζουν για επικείμενο κραχ στα χρηματιστήρια.
Οι αναλυτές της Citigroup θεωρούν ότι τα σημάδια για κραχ στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά είναι παρόμοια με άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν που όταν εμφανίζονταν σε τέτοια κλίμακα ακολουθούσε κραχ στις αγορές μετοχών.
«Ο δείκτης της Citigroup που καταγράφει τις κύριες τάσεις στις αγορές μετοχών έχει μετακινηθεί στις φάση των επιθετικών πωλήσεων, οπότε ενεργοποιούνται κόκκινες σημαίες σε μια ήδη Bear Market.
Για την ώρα οι βασικές τάσεις είναι ανοδικά η Wall και οι αναδυόμενες αγορές.
Ωστόσο η Citigroup έχει γίνει πιο απαισιόδοξη για την Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Επίσης στα μοντέλα της η Citigroup αναφέρει ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι επίκειται παγκόσμια ύφεση.
Οι δείκτες της Citigroup βρίσκονται στα επίπεδα του 2000 και του 2007, να θυμίσουμε ότι μετά ακολούθησε κραχ στις παγκόσμιες μετοχές αφού υποχώρησαν κατά 50%.
Ωστόσο, η Citigroup παραδέχτηκε επίσης ότι ένα σήμα πώλησης που επισημάνθηκε από τον δείκτη και το 2012 και κατέληξε να είναι ψευδές, με τις αγορές να αλλάζουν ελάχιστα στους επόμενους 12 μήνες.
Η κορύφωση της ανοδικής πορείας του δείκτη της Citigroup, έρχεται καθώς ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο από τα μέσα Ιουνίου, μετά την πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2022. Παρά την ανάκαμψη, ο δείκτης είναι κατά 13% χαμηλότερος σε ετήσια βάση με βάση τα δεδομένα στις 9 Αυγούστου 2022.
Τους τελευταίους 18 μήνες, για παράδειγμα, οι συστάσεις καθαρής «αγοράς» σε μετοχές υλικών και βασικών καταναλωτικών αγαθών έχουν αυξηθεί. Οι συστάσεις σε μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες επικοινωνιών, η πληροφορική και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν λιγότερο.
Διχασμένοι οι αναλυτές – Θέμα γοήτρου πλέον η σωστή πρόβλεψη της αγοράς
Οι εκτιμήσεις τους στην παρούσα είναι μια μάχη γοήτρου για το ποιος θα απαντήσει πιο σωστά στο μεγάλο ερώτημα: μπορεί το αμερικανικό χρηματιστήριο να επεκτείνει το μεγαλύτερο σερί κερδών ή τελικά πρόκειται για ένα ακόμη ψευδές σήμα ανάκαμψης;
Οι αναλυτές της Morgan Stanley ανέφεραν ότι το απότομο ράλι από τα χαμηλά του Ιουνίου είναι απλώς μια παύση στην bear market, προβλέποντας ότι οι τιμές των μετοχών θα υποχωρήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς τα κέρδη εξασθενούν, τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται και η οικονομία επιβραδύνεται.
Ωστόσο, οι ανταγωνιστές τους στην JPMorgan δήλωσαν ότι το ράλι – το οποίο ώθησε τον Nasdaq να σημειώσει κέρδη πάνω από 20%, θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.
Το «σχίσμα» αντανακλά την εξαιρετικά αβέβαιη προοπτική για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ ενόψει των ισχυρών διασταυρούμενων ρευμάτων. Από τη μία πλευρά, ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια υποχώρησης από την κορύφωσή του και οι επιχειρήσεις επεκτείνουν τις μισθοδοσίες με έντονο ρυθμό. Και τα δύο ευνοούν τις μετοχές.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δώσει σήμα ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια μέχρι να σταματήσουν οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή, κάτι που κινδυνεύει να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.
JP Morgan: Θα συνεχιστεί το ράλι
«Είναι υπερβολικό το ριμπάουντ και πρέπει κάποιος να επιστρέψει σε μετοχές αξίας;
Όχι ακόμα, κατά την άποψή μας», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον Mislav Matejka.
Οι αναλυτές της JPMorgan παρέμειναν μεταξύ των λίγων κορυφαίων ανοδικών φωνών στις αμερικανικές μετοχές φέτος, παρόλο που οι δείκτες σημείωσαν τη χειρότερη πτώση τους στο πρώτο εξάμηνο από το 1970.
Είπαν ότι η χρηματιστηριακή αγορά ενδέχεται να ανέβει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω των επιτοκίων.
Οποιαδήποτε μετατόπιση σε μετοχές αξίας πιθανότατα θα περιμένει μέχρι τα σημάδια ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο κάτω μέρος, σύμφωνα με την JPMorgan, κάτι που αναμένει το τέταρτο τρίμηνο.
Αυτή η αισιοδοξία έχει επικρατήσει μεταξύ των επενδυτών από τα μέσα Ιουνίου, αφού τα εταιρικά κέρδη ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και τα στοιχεία έδειξαν μια ελαφρά μείωση του πληθωρισμού.
Morgan Stanley: Δε γλιτώνει την ύφεση η Ευρωζώνη
Tα σύννεφα της ύφεσης συγκεντρώνονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Το ΑΕΠ της Κίνας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν «τεχνική ύφεση».
Η στρόφιγγα της ροής του φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη σταδιακά κλείνει, επισημαίνει σε ανάλυσή του Seth Carpenter, επικεφαλής οικονομικών μελετών της Morgan Stanley.
Υπογραμμίζει ότι τους τελευταίους τρεις μήνες η επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 2,5% το 2022, που είναι περίπου 50 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο όρο των προβλέψεων και 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον Μάιο.
Βρισκόμαστε εγγύτερα στο καθοδικό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία από την έκθεση για την προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας στα μέσα Μαΐου, επισημαίνει ενώ διερωτάται εάν έχουμε εισέλθει ήδη σε φάση οικονομικής ύφεσης.
Η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει περιοριστεί, οι τιμές έχουν αυξηθεί και προβλέπεται ασθενής ανάπτυξη μέχρι το τέλος του έτους.
Αναμένεται ύφεση έως το 4ο τρίμηνο, αλλά τα δεδομένα θα είναι συγεχυμένα. Ενώ το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου αιφνιδίασε με την ανοδική πορεία λόγω της ταχύτερης της αναμενόμενης ευρωπαϊκής ανάκαμψης από την πανδημία, οι PMI ήταν ήδη αρνητικοί για τον Ιούλιο.
Η πλήρης διακοπή της ροής του αερίου είναι το χειρότερο σενάριο και παραμένει ισχυρό, αλλά η ομαλοποίηση των ροών αερίου θα έφερνε μόνο μέτρια ανακούφιση. Τα επίπεδα τιμών του χειμώνα έχουν ήδη εν μέρει προεξοφελθεί.
Και με την ΕΚΤ να επικεντρώνεται σχεδόν μονομερώς στον πληθωρισμό, είναι πιθανές περισσότερες αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές έως ότου υπάρξουν ισχυρά στοιχεία που να δείχνουν οικονομική συρρίκνωση ή ομαλοποίηση του πληθωρισμού – γεγονός που θα πιέσει καθοδικά τις τιμές. Ο πληθωρισμός και οι αντίθετοι για την ανάπτυξη άνεμοι των (αυξημένων) επιτοκίων δεν θα εξαφανιστούν σύντομα.
ΗΠΑ: Εάν πετύχει το σχέδιο της Fed να «φρενάρει» την οικονομία…
Η ανάλυση εμφανίζεται πι αισιόδοξη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Η αρνητική πορεία του ΑΕΠ τα δύο πρώτα τρίμηνα ξεκάθαρα ρίχνει βαρία της σκιά της, αλλά τα στοιχεία μπορεί να παραπλανούν, επισημαίνεται.
Είναι βέβαιο ότι η αδυναμία στις επενδύσεις σε κτηματαγορά και επιχειρήσεις δεν θα αντιστρέψει την πορεία, καθώς η νομισματική πολιτική θα συνεχίζει την πορεία της συσφιξης.
Ωστόσο, η καταναλωτική δαπάνη επλήγη από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, υστερα από ένα έτος υπερκατανάλωσης αγαθών και την άνοδο της αγοράς κατοικίας.
Ωστόσο, οι δαπάνες των νοικοκυριών – ο βασικός μοχλός της οικονομίας – ήταν κατά μέσο όρο 1,4% με ετήσιο ρυθμό το πρώτο εξάμηνο.
Πράγματι, η θετική πλευρά της ύβασης στο β τρίμηνο ήταν η επιβλητική μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων στα αποθέματα, που διόρθωσε τη αφύσικη διόγκωσή τους. Τα στοιχεία Ιουλίου για την απασχόληση «έδειξαν» 528.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, αυτός ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να διαρκέσει, και η επιβάρυνση της Fed στην οικονομία – και επομένως στις θέσεις εργασίας – είναι ταυτόχρονα σημαντική όσο και σκόπιμη.
Αλλά από τη δεκαετία του 1970 οι ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ ύφεση σε ένα έτος με ταυτόχρονη δημιουργία τόσων πολλών θέσεων εργασίας. Ποιο είναι λοιπόν το σχέδιο;
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell στη συνέντευξη Τύπου του Ιουλίου, η στρατηγική της Fed είναι να επιβραδύνει την οικονομία αρκετά ώστε οι πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρήσουν, αλλά στη συνέχεια να αντιστραφεί η πορεία.
¨Όμως η ομαλή προσγείωση δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη –και πάλι, είμαστε ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για τις ΗΠΑ από ό,τι για την Ευρώπη– αλλά με τη βοήθεια της.. καλής τύχης, το σχέδιο της Fed έχει μια ευκαιρία.
Κίνα: Το στοίχημα της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων
Η κατάσταση της Κίνας είναι εντελώς διαφορετική, από τις ΗΠΑ επισημαίνεται στο review.
Η οικονομία συρρικνώθηκε το 2ο τρίμηνο εν μέσω αυστηρών Lockdowns για τον Covid, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε φτάσει πλέον στο πάτο.
Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα έχουμε ριμπάουντ, αλλά πόσα θα είναι αυτά… Οι πολιτικές zero – Covid χαλαρώνουν σιγά σιγά και θα ακολουθήσει περισσότερη χαλάρωση στο Συνέδριο του Κόμματος τον Οκτώβριο.
Θα είναι όμως αρκετή η ελευθερία κινητικότητας για να αντιστραφούν οι αρνητικες προοπτικές της στεγαστικής αγοράς;
Η πρόσφατη πολιτική για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης θα βοηθήσει, θα χρειαστεί ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο τονωσης.
Σε τελική ανάλυση, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των αγοραστών ακινήτων θα χρειαστεί να ανακάμψει γρήγορα για να πάρει τα πάνω της η ανάπτυξη.
Τριπλή κρίση
Ο κόσμος έχει πληγεί ταυτόχρονα από κρίσεις: προσφοράς, εμπορευμάτων και ισοτιμίας του δολαρίου.
Οι κεντρικές τράπεζες αποσύρονται από διαδικασία δημιουργίας ζήτησης προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, ακόμη και όταν αρχίζει να αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, τα πλήρη αποτελέσματα των αυξήσεων των επιτοκίων δεν είναι ακόμη εμφανή στην οικονομία. Ακόμα κι αν αποφύγουμε μια παγκόσμια ύφεση, είναι δύσκολο να δούμε την οικονομική δραστηριότητα να επιστρέφει στην προ-πανδημίας κατάσταση
Ελπίζω να έχει λιακάδα εκεί που βρίσκεστε… μπορείτε να ανησυχείτε για αυτήν την καταιγίδα από αύριο, επισημαίνεται στην κατακλείδα της στη μελέτης – και για την Ελλάδα αυτό και εάν ισχύει πλήρως…”
Διαβάστε ακόμη: