Η Berkshire Hathaway του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett ανακοίνωσε την πώληση περίπου 5,5 εκατομμύρια μετοχών της HP, μειώνοντας τη θέση της σε μια μάλλον ανεπιτυχή επένδυση στον κατασκευαστή προσωπικών υπολογιστών και εκτυπωτών.

Η Berkshire πούλησε τις μετοχές αυτή την εβδομάδα για περίπου 158 εκατομμύρια δολάρια, μειώνοντας το μερίδιό της σε περίπου 3,27 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η εταιρεία του Buffett κατέχει τώρα περίπου το 11,7% των μετοχών της HP, από 12,2% προηγουμένως.

Η ανακοίνωση βέβαια δεν εξηγεί το γιατί η Berkshire πούλησε μετοχές και η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο από το πρακτορείο Reuters.

Η τιμή της μετοχής της HP έχει πέσει 19% από τότε που η Berkshire τον Απρίλιο του 2022 αποκάλυψε ένα απροσδόκητο μερίδιο 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία με έδρα το Palo Alto της Καλιφόρνια, η οποία είχε χωριστεί επτά χρόνια νωρίτερα από την πρώην Hewlett-Packard. Αυτή η αποκάλυψη προκάλεσε αύξηση της τιμής της μετοχής της HP κατά 14,8% την επόμενη μέρα στα 40,06 $.

Οι μετοχές έκλεισαν με πτώση 61 σεντς στα 28,33 δολάρια την Τετάρτη. Στις 29 Αυγούστου, η HP μείωσε την πρόβλεψή της για τα ετήσια κέρδη του 2023, καθώς καταπολεμά την ετήσια πτώση στη ζήτηση υπολογιστών κυρίως στην αγορά της Κίνας.

Οι τιμές των μετοχών των εταιρειών συχνά αυξάνονται όταν η Berkshire αποκαλύπτει τη συμμετοχή της αντανακλώντας την εκτίμηση των επενδυτών για τον Warren Buffett, τον πέμπτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Αντίθετα, μερικές φορές οι τιμές υποχωρούν όταν η Berkshire αποκαλύπτει ότι ρευστοποιεί μερίδια στις συμμετοχές της. Ο Buffett δεν επενδύει τακτικά σε εταιρείες τεχνολογίας, αν και η Apple που κατασκευάζει iPhone αποτελούσε περίπου το μισό του χαρτοφυλακίου μετοχών της Berkshire στα 353,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη: