Νέες «αναταράξεις» περνά ο περιφερειακός τραπεζικός κλάδος στις ΗΠΑ, αλλά όπως λέει η Barron’s οι τράπεζες δεν είναι όλες ίδιες και το πρόσφατο sell – off θα δημιουργήσει ευκαιρίες. Σύμφωνα με την Barron’s τρεις περιφερειακές τραπεζικές μετοχές αξίζουν μια πιο προσεκτική ματιά τώρα που έχουν υποχωρήσει.

Όπως λέει σε μια «δήλωση αποποίησης ευθύνης» οι τράπεζες δεν είναι σαν άλλες επιχειρήσεις και οι επενδυτές πρέπει να κινηθούν προσεκτικά. Δεν παράγουν ούτε εξάγουν αγαθά και προϊόντα. Αντίθετα, παρέχουν τα κεφάλαια εκείνα που θα αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν. Τα περιουσιακά στοιχεία μιας τράπεζας είναι ουσιαστικά… χαρτιά.

Και το ίδρυμα χρηματοδοτεί όλα αυτά τα χαρτιά με περισσότερα χαρτιά. Οι διαφορές στις δραστηριότητες των τραπεζών καθιστούν δύσκολη την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων. Οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν μυριάδες δείκτες για να σκιαγραφήσουν μια εικόνα δυνατού ισολογισμού ή αδύναμου.

Αυτές οι μετρήσεις, όπως λέει η Barron’s, μπορούν να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης: Ικανότητα πίστωσης, ρευστότητα και κερδοφορία. Ένα τυπικό μέτρο της πιστωτικής ικανότητας είναι οι ζημιές δανείων σε σύγκριση με το σύνολο των δανείων. Για να μετρήσετε τη ρευστότητα, συγκρίνετε δάνεια με περιουσιακά στοιχεία ή καταθέσεις. Και στις δύο αυτές αναλογίες, το χαμηλότερο είναι καλύτερο.

Για κερδοφορία, εξετάστε το εισόδημα που σχετίζεται με τόκους και αμοιβές σε σύγκριση με το συνολικό εισόδημα ή τα περιουσιακά στοιχεία. Αλλά το να κοιτάς αυτά τα θεμελιώδη μεγέθη δεν λειτουργεί πάντα. Η SVB Financial απέτυχε, την ώρα που αν κοιτάξει κάποιος τους ισολογισμούς μπορεί να βρει ένα σύνολο δεικτών που σηματοδοτούν την υγεία της επιχείρησης. Η τράπεζα είχε ένα δείκτη ζημιών δανείων χαμηλότερο από τη «δυνατή» JPMorgan Chase & Co. Η SVB είχε επίσης ένα «μαξιλάρι» κεφαλαίου πάνω από τον μέσο όρο σε σύγκριση με τις 75 περιφερειακές τράπεζες και τράπεζες με κέντρο χρήματος που εξέτασε η Barron’s.

Αυτό που ώθησε την SVB, τελικά, στην καταστροφή ήταν η συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων σε τίτλους διακρατούμενους έως τη λήξη που χρηματοδοτήθηκαν από καταθέσεις που δεν ήταν ασφαλισμένες από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Περίπου το 90% των υπολοίπων καταθέσεων της SVB ήταν πέρα από τα όρια της FDIC η οποία διορίστηκε ως εκκαθαριστής της τράπεζας. Και περισσότερο από το 40% των περιουσιακών στοιχείων της SVB ήταν τίτλοι διακρατούμενοι μέχρι τη λήξη που έχανε την αξία τους. Καθώς τα περιουσιακά στοιχεία έχασαν την αξία τους, οι καταθέτες πήραν τα χρήματά τους από την τράπεζα.

Όπως αναφέρει η Barrons, στις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες πριν η μετοχή της SVB Financial Group καταρρεύσει, ο CEO της τράπεζας Γκρεγκ Μπέκερ πούλησε 12.451 μετοχές 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων, με μέση τιμή 287,42 δολάρια εκάστη. Παράλληλα, απέκτησε ακριβώς τον ίδιο αριθμό μετοχών χρησιμοποιώντας δικαιώματα προαίρεσης μετοχών με τιμή 105,18 δολάρια η καθεμία. Οι δύο συναλλαγές έγιναν μέσω καταπιστεύματος που ελέγχει, χρησιμοποιώντας ένα σχέδιο συναλλαγών που είχε δημιουργήσει στις 26 Ιανουαρίου, ενώ οι επιλογές είχαν οριστεί να λήξουν στις 2 Μαΐου.

Με «φόντο» τις παραπάνω εξελίξεις για να βρει μετοχές περιφερειακών τραπεζών που θα μπορούσαν να είναι ελκυστικές τώρα, η Barron’s εξέτασε αυτούς τους δείκτες και άλλους, φιλτράροντας τράπεζες με μεγάλη συγκέντρωση σε έναν μόνο τύπο δανείου ή κλάδου. Χρειάζονταν επίσης μια ασφαλή βάση καταθέσεων. Με βάση αυτά τα κριτήρια, η Regions Financial (RF), η Fifth Third Bank (FITB) και η M&T Bank (MTB) φαίνονται πιο ασφαλείς από αυτό που πιστεύουν προς το παρόν οι επενδυτές.

Περιφερειακοί φόβοι

Ο Barron’s βρήκε τρεις περιφερειακές τράπεζες που φαίνονται οικονομικά υγιείς, δεν είναι πολύ συγκεντρωμένες σε μια περιοχή και έχουν μια ασφαλή βάση καταθέσεων. Αυτές οι τρεις μετοχές υποχώρησαν περίπου 24% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη μέση πτώση των μετοχών μεγάλων και περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Ο S&P 500 και ο Dow Jones Industrial Average σημειώνουν πτώση κατά 6% και 7%, αντίστοιχα.

Και οι τρεις έχουν λιγότερο από το 50% των υπολοίπων καταθέσεών τους ανασφάλιστες από το FDIC. Το FDIC ασφαλίζει μόνο υπόλοιπα μέχρι 250.000 $, κάτι που δεν είναι πρακτικό για επαγγελματικούς λογαριασμούς. Το να έχετε λιγότερο από το ήμισυ των υπολοίπων καταθέσεων ανασφάλιστα είναι καλύτερο από τον μέσο όρο για τις περιφερειακές τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα της Barron.

Σε εθνικό επίπεδο, για σύγκριση, το 59% των καταθέσεων της JP Morgan είναι ανασφάλιστες από την FDIC. Οι αγορές ομολόγων προσφέρουν άλλη μια επιταγή και τα ομόλογα των τριών διαπραγματεύονται με τις αποδόσεις που θα περίμεναν οι επενδυτές. Η M&T έχει μια έκδοση με απόδοση περίπου 6,6% που λήγει το 2034, η υψηλότερη απόδοση μεταξύ των τριών.

Η JP Morgan, για σύγκριση, έχει μια έκδοση που λήγει το 2033 που αποδίδει περίπου 5,4%. Παράλληλα, ο αριθμός των αξιολογήσεων «αγορά» (Buy) σε σύγκριση με τις συνολικές αξιολογήσεις για τη Fifth Third, τη MTB και τη Regions είναι 67%, 59% και 50%, αντίστοιχα. Η μέση αναλογία αξιολόγησης αγοράς για μια μετοχή στον S&P 500 είναι περίπου 58%.

Διαβάστε περισσότερα