Κατατέθηκαν προτάσεις «μαμούθ» για την εξαγορά της της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, από το fund του Κατάρ και τον Σερ Τζίμι Ράτκλιφ.

Σύμφωνα με την «Daily Mail», εντός της καταλυτικής προθεσμίας -που είχε θέσει η αμερικανική τράπεζα που χειρίζεται τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων κατατέθηκαν οι δεύτερες προτάσεις για την εξαγορά των «κόκκινων διαβόλων» από το fund του Κατάρ με επικεφαλής τον Σεΐχη, Γιασίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τανί και από τον πιο ζάμπλουτο Βρετανό, Σερ Τζίμι Ράτκλιφ.

Τα ποσά ζαλίζουν καθώς αμφότερες οι δύο πλευρές προσεγγίζουν τις 5 δισ. λίρες, (δηλαδή 5,6 δισ. ευρώ).

Οι προτάσεις αφορούν την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου αλλά και μεριδίου μετοχών, με τις δυο πλευρές να είναι οι μοναδικές υποψήφιες.

Σε θρίλερ μετατρέπεται η διαδικασία πώλησης της Manchester United, καθώς οι δύο βασικοί διεκδικητές της ιστορικής βρετανικής ομάδας δεν υπέβαλαν βελτιωμένες προσφορές για την απόκτησή της ως την προθεσμία που είχε οριστεί για το βράδυ της Τετάρτης.

Κέρδη για τους Γκλέιζερς, χρέη για τη Manchester United

Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικογένεια Γκλέιζερ, οι σημερινοί ιδιοκτήτες της ομάδας, προσδοκούν να αποκομίσουν έως και 6 δισεκατομμύρια στερλίνες (7,4 δισεκατομμύρια δολάρια) από την πώληση της ομάδας. Μέχρι την Τετάρτη, ως επικρατέστεροι αγοραστές εμφανίζονταν μια κοινοπραξία από το Κατάρ με επικεφαλής τον σεΐχη Jassim Bin Hamad J.J. Al Thani, και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Jim Ratcliffe.

Πράγματι, τα δύο επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν αρχικά προσφορές της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων λιρών. Ποσό αστρονομικό, που όμως βρισκόταν κατά περίπου 1 δισ. κάτω από τις προσδοκίες της οικογένειας Γκλέιζερ. Έτσι, στους επενδυτές δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές, κάτι που ωστόσο δεν έπραξαν.

Οι Γκλέιζερς ζητούν 6 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι οικονομικές απαιτήσεις της οικογένειας Γκλέιζερς δεν καλύπτονται ακόμη, με τους διοικούντες της Γιουνάιτεντ (από το 2003 βρίσκονται στο τιμόνι της) να αξιώνουν ένα ποσό κοντά στα 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι νέοι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να επενδύσουν 1-2 δισ. λίρες για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αλλά και για μεταγραφές.

Το ρεκόρ για την εξαγορά ομάδας ανέρχεται στα 4,1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα την Ντένβερ Μπρόνκος του NFL.

Αυτοπεποίθηση

Τι είναι αυτό που δίνει στους σημερινούς ιδιοκτήτες της ομάδας την αυτοπεποίθηση να αποτιμούν τόσο υψηλά την αξία της Manchester United, εν μέσω μάλιστα της χειρότερης τραπεζικής κρίσης από το 2008;

Όπως σημειώνει το Bloomberg, με βάση τους παραδοσιακούς δείκτες αποτίμησης το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων λιρών δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να δικαιολογηθεί. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει καταγράψει αλλεπάλληλες ζημιές προ φόρων, με έσοδα που μόλις και μετά βίας αυξήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ το καθαρό της χρέος έχει υπερδιπλασιαστεί την ίδια περίοδο, αγγίζοντας τα 763 εκατομμύρια δολάρια.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, η ομάδα δεν έχει καταγράψει αξιόλογες επιτυχίες. Την ίδια στιγμή, ο σύλλογος χρειάζεται επιτακτικά επενδύσεις: Το γήπεδο του Old Trafford χρήζει αναβάθμισης ή ανακαίνισης ώστε να ταιριάζει με τις νεότερες εγκαταστάσεις ομάδων όπως η Μάντσεστερ Σίτι. Κάτι τέτοιο όμως θα μπορούσε να στοιχίσει πάνω από 1,2 δισ. δολάρια.

Ο συναισθηματικός παράγοντας

Από την άλλη βέβαια, η ευκαιρία να αποκτήσει κανείς ένα ιστορικό αθλητικό σωματείο με οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν παρουσιάζεται συχνά. Οι δύο βασικοί διεκδικητές της ομάδας, ο σεΐχης Τζασίμ και ο Ratcliffe, δηλώνουν οπαδοί της ομάδας, με τον τελευταίο μάλιστα να έχει γεννηθεί στην περιοχή του Μάντσεστερ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το στοιχείο του απρόσμενου εισάγεται σε μια διαδικασία που υπό άλλες συνθήκες θα είχε απορριφθεί από τους επενδυτές, λόγω του αδιανόητα υψηλού τιμήματος. Ειδικοί του χώρου υπολογίζουν ότι ο σύλλογος θα πουληθεί τελικά για 6 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του κόστους διαγραφής του χρέους της ομάδας και ανάπλασης του γηπέδου της.

Διαβάστε περισσότερα