Η Διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μισέλ Μπάουμαν δήλωσε ότι παραμένει επιφυλακτική για οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της τράπεζας, εξαιτίας των συνεχιζόμενων, κατά τη γνώμη της, ανοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας ότι η υπερβολική αντίδραση σε οποιοδήποτε μεμονωμένο σημείο δεδομένων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί.

Οι προετοιμασμένες παρατηρήσεις της Μπάουμαν σε μια συγκέντρωση τραπεζιτών στην Αλάσκα αντανακλούν τη συνεχιζόμενη στάση της ως μία από τις πιο γερακίστικες πολιτικές της Fed. Ενώ απέφυγε για δεύτερη φορά να δηλώσει ότι είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, όπως ήταν η θέση της στο παρελθόν, προσέφερε ελάχιστες ενδείξεις ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου, όπως αναμένεται πλέον ευρέως αναφέρει το reuters.

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται υπό την τρέχουσα στάση πολιτικής, είπε, και αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται σταθερά προς τον στόχο της Fed για το 2%, «θα καταστεί σκόπιμο να μειωθεί σταδιακά το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η νομισματική πολιτική να καταστεί υπερβολικά περιοριστική για την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση».

Ωστόσο, η Μπάουμαν δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αποφύγουμε να υπονομεύσουμε τη συνεχή πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού με την υπερβολική αντίδραση σε οποιοδήποτε μεμονωμένο σημείο δεδομένων» – μια προφανής αναφορά στην αλλαγή της εστίασης μεταξύ αρκετών αξιωματούχων της Fed μετά την έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου που έδειξε βραδύτερες προσλήψεις και αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 4,3% – ένα μεταπανδημικό υψηλό.

Οι ανακολουθίες στην τελευταία έκθεση για την απασχόληση δικαιολογούν προσοχή, είπε, σημειώνοντας ότι ενώ η δύναμη των προσλήψεων κατά το τελευταίο έτος μπορεί να έχει υπερτιμηθεί, είναι επίσης πιθανό ότι η αύξηση του ποσοστού ανεργίας μπορεί να υπερβάλλει το επίπεδο της ψυχρότητας της αγοράς εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Οι αυξημένες προκλήσεις των μετρήσεων και η συχνότητα και η έκταση των αναθεωρήσεων των δεδομένων τα τελευταία χρόνια καθιστούν το έργο της αξιολόγησης της τρέχουσας κατάστασης της οικονομίας και της πρόβλεψης του τρόπου με τον οποίο θα εξελιχθεί ακόμη πιο δύσκολο», δήλωσε η Μπάουμαν. «Θα παραμείνω προσεκτικός στην προσέγγισή μου για την εξέταση προσαρμογών στην τρέχουσα στάση της πολιτικής».

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν πλέον πλήρως ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της τον επόμενο μήνα από το σημερινό εύρος 5,25%-5,50% όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2023. Το ερώτημα αφορά το μέγεθος αυτής της πρώτης μείωσης, με τις τρέχουσες αποδόσεις της αγοράς να ευνοούν μια μείωση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας έναντι μιας κίνησης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Διαβάστε ακόμη: