«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατηγορώντας τη Ρωσία για «ανεύθυνες πυρηνικές απειλές», σχετικά με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αγνοεί τη συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και διεξάγει «μια άνευ προηγουμένου, πυρηνική ανάπτυξη χωρίς καμία διαφάνεια».

«Εάν τα κράτη μπορούν να επιδιώκουν τις αυτοκρατορικές τους φιλοδοξίες χωρίς συνέπειες, τότε θέτουμε σε κίνδυνο όλα όσα αντιπροσωπεύει αυτός ο θεσμός, τα πάντα», δήλωσε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στον πόλεμο στην ανατολική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι μια χώρα «δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος μιας άλλης με τη βία».

«Η Ουκρανία έχει τα ίδια δικαιώματα που ανήκουν σε κάθε κυρίαρχο έθνος. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία […] τελεία και παύλα», τόνισε.

Ο Μπάιντεν εκτίμησε επίσης ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποσκοπεί στην εξάλειψη του δικαιώματος ύπαρξης της χώρας και κατηγόρησε τη Ρωσία για «εξαιρετικά σημαντικές» παραβιάσεις του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

«Ας σταθούμε και πάλι ενωμένοι, υποστηρίζουμε τις αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι, δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να κάμψουμε το τόξο της ιστορίας προς έναν πιο ελεύθερο και πιο δίκαιο κόσμο για όλα τα παιδιά μας, αν και κανείς μας δεν το έχει πετύχει πλήρως. Δεν είμαστε παθητικοί μάρτυρες της ιστορίας. Είμαστε οι συγγραφείς της ιστορίας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό πρέπει να το κάνουμε, για τους εαυτούς μας και για το μέλλον μας. Για την ανθρωπότητα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στον ανταγωνισμό με την Κίνα, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει έναν «ψυχρό πόλεμο», ενώ υπογράμμισε τις ουσιαστικές διαφορές πολιτικής με το Πεκίνο.

«Επιτρέψτε μου να μιλήσω ευθέως για τον ανταγωνισμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας», είπε και πρόσθεσε: «Καθώς διαχειριζόμαστε τις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές τάσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμπεριφέρονται ως λογικός ηγέτης. Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, δεν επιδιώκουμε έναν ψυχρό πόλεμο. Δεν ζητάμε από κανένα έθνος να επιλέξει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών ή οποιουδήποτε άλλου εταίρου. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προωθήσουν το όραμά τους για έναν ελεύθερο, ανοιχτό, ασφαλή και ευημερούντα κόσμο».

Αναφέρθηκε επίσης στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι «συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σε μονομερείς αλλαγές στο status quo από οποιαδήποτε πλευρά».

Διαβάστε ακόμη: