Μέχρι τον Σεπτέμβριο όταν και θα αποσφραγιστούν οι προσφορές για την Αττική οδό, θα ακούσουμε πολλά και διάφορα σχετικά με τις προτάσεις που φέρονται να υπέβαλαν τα έξι σχήματα που κατέβηκαν στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ!

Πρόκειται αναμφίβολα για την κορυφαία Παραχώρηση, το Χρυσόμαλλον Δέρας των σχετικών συμβάσεων, η απόκτηση της οποίας κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας ιδίως για τους εργολάβους, καθώς τροφοδοτεί με καθημερινή ρευστότητα τον παραχωρησιούχο, σε μια εποχή κατά την οποία η στρόφιγγα των τραπεζών έχει κλείσει για τους εργολάβους, όπως και οι απαιτούμενες για να λειτουργήσει το σύστημα εγγυητικές επιστολές που έχουν εξαντληθεί για τις συστημικές τράπεζες!

Υπό το πρίσμα αυτό μέσα από τις οικονομικές προσφορές που έχουν κατατεθεί αναμένεται η μάχη των μαχών!

Αττική οδός – Είναι όμως έτσι; Θα φθάσουν οι προσφορές τα ύψη που αναμένονται;

Θα δούμε άραγε μια επανάληψη του ΔΕΔΔΗΕ όπου η Macquarie έδωσε 2,1 δις. για το 49% χωρίς το μάνατζμεντ ή λόγω υψηλών επιτοκίων και αύξησης του κόστους του χρήματος άλλαξαν τα δεδομένα;

Θυμίζω ωστόσο, ότι σε αντίθεση με όλους τους εργολάβους που ζητούσαν νέα παράταση στην διαγωνιστική διαδικασία, μέχρις ότου ανακτηθεί η Επενδυτική Βαθμίδα, η Macquarie ζητούσε να γίνει ο διαγωνισμός «εδώ και τώρα»!

Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ κάνουν λόγο για 2,2 δις. ως εύλογο τίμημα, με τον πήχη όμως επί της ουσίας να τίθεται στα 2 δις. λόγω συγκυρίας! Ποιος θα τον υπερβεί; Και ποιος θα περάσει από κάτω;

Οι Ισπανοί της Abertis όπως και η Macquarie, έχουν πολλά λεφτά, θέλουν την παραχώρηση και θεωρούνται απρόβλεπτοι! Υπό αυτή την έννοια εντάσσονται στα φαβορί!

Το δίδυμο Ελλάκτωρα – Αβαξ που κατεβαίνει με την γαλλική Meridiam, η οποία αντικατέστησε την επίσης γαλλική Ardian, διαθέτει το πλεονέκτημα της γνώσης εκ των έσω! Ξέρει τα πάντα για την Αττική οδό απέξω κι ανακατωτά!

Άρα ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει όσον αφορά το οικονομικό!

Επιπροσθέτως στον Ελλάκτωρα έχει μπει η οικογένεια Βαρδινογιάννη και αυτό μετράει…

Στην αγορά υπολογίζουν πολύ και την Ιντρακάτ, τον πιο επιθετικό παίκτη της πιάτσας το τελευταίο διάστημα, που έχει μπει με φόρα και σαρώνει τα πάντα χωρίς να υπολογίζει το χρήμα.

Υπό αυτή την έννοια δεν μπορείς να μην την μετρήσεις…

Ο Μυτιληναίος που θέλει πολύ τις Παραχωρήσεις, είναι ένας παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Έχει όμως την ατυχία να κατεβαίνει με την γαλλική Vinci που αποτελεί το συνώνυμο του συντηρητισμού!

Εάν την πρόταση την έχει κάνει ο Μυτιληναίος ίσως να είναι πολύ μεγάλη. Αν έχει εμπλακεί η Vinci, τότε θα παίξει σε χαμηλά επίπεδα!

Άφησα τελευταίο τον Γιώργο Περιστέρη, γιατί εσχάτως ακούω όλο και περισσότερο δεξιά κι αριστερά, ότι «θα παίξει τα ρέστα του»!!!

Ότι έχει αποφασίσει να χτυπήσει πολύ ψηλά την Παραχώρηση, σε νούμερα άνω των 2,2 δις. ευρώ, σε μια κίνηση αντίστοιχη της Εγνατίας οδού όπου έδωσε 1,5 δις. με τον δεύτερο κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ!

Η αίσθηση μου είναι ότι ο Γ. Περιστέρης έχει ένα στρατηγικό πλάνο για τις Υποδομές το οποίο ειδικά μετά την Εγνατία είναι υποχρεωμένος να το υποστηρίξει!

Υπό αυτή την έννοια, οι πληροφορίες ότι τις τελευταίες ημέρες πριν τις προσφορές σχεδίαζε χτύπημα – μαμούθ, μου βγάζουν νόημα!

Παρά το γεγονός ότι κατεβαίνει χωρίς την First ενώ δεν έχει κλείσει ακόμη το deal για την Τέρνα Ενεργειακή με ότι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά την ρευστότητα του ομίλου!

Διαβάστε περισσότερα