search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Καμία συμφωνία στο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Εν ευθέτω χρόνω οι αποφάσεις για τη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου, ύψους €2,6 δισ.

Attica Βank: Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Attica Liquidity Rebound» για επιχειρήσεις

«Μαύρος καπνός» βγήκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank, αφού τα μέλη του δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει η τράπεζα να διαχειριστεί το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, μετά την απόφαση να μην αξιοποιηθεί ο «Ηρακλής» λόγω κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Pepper, UBS και Euroxx που ενεργούν ως σύμβουλοι της Attica Bank επί της διαδικασίας παρουσίασαν την αξιολόγηση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων και τις διαθέσιμες επιλογές για την αποτελεσματική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ), με τη διοίκηση της τράπεζας να δεσμεύεται για την επιλογή – το αμέσως επόμενο διάστημα – των κατάλληλων εργαλείων, λαμβάνοντας υπόψη: αφενός, τη συμφωνία μετόχων της 30/9/2022 που προβλέπει τη χρήση 300 εκατ. ευρώ για τη μείωση των NPEs ως μέγιστο ποσό από τα 490 εκατ. ευρώ των συνολικών κεφαλαίων που θα αντληθούν από την προγραμματισμένη κεφαλαιακή ενίσχυση και αφετέρου, το επιχειρηματικό σχέδιο.

Υπενθυμίζεται πως κατά την διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2022 η Attica Bank έλαβε από τον διεθνή οίκο παροχής πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης για τις ομολογίες υψηλής σειράς εξόφλησης των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η διοίκηση προέβη σε αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων για σκοπούς κατάρτισης του πλάνου κεφαλαιακών ενεργειών και του 3ετούς επιχειρηματικού σχεδίου, σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια των βασικών μετόχων.

Το σχέδιο της τράπεζας που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. της 30/9/2022, δεν προβλέπει την ένταξη των επίμαχων τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα «Ηρακλής». Κι αυτό γιατί, το κόστος για την παροχή της κρατικής εγγύησης, το οποίο βασίζεται στο spread των ελληνικών ομολόγων, έχει σημειώσει σημαντική άνοδο κατά το 2022, συνεπεία των γεωπολιτικών εξελίξεων και των διαταραχών που αυτές έχουν επιφέρει στις κεφαλαιαγορές. Επιπλέον και σε σχέση με τις τιτλοποιήσεις Astir 1 και 2, με βάση το πλάνο διαχείρισης που έχει εκπονηθεί από τον servicer, οι εκτιμώμενες μελλοντικές εισροές υπερκαλύπτουν την καθαρή λογιστική αξία των δύο αυτών χαρτοφυλακίων, έπειτα και από την αφαίρεση των σχετικών αμοιβών διαχείρισης και εξόδων.
Εστάλησαν τελικά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την κυρία Ελένη Βρεττού τα αποτελέσματα 9μήνου της Attica bank;

Ακίνητα και POS

Στο μεταξύ, πέραν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να αυξήσει τους δείκτες CET1, Tier 1 και CAD – μεμονωμένα και σε pro forma επίπεδο – κατά περίπου 18 ποσοστιαίες μονάδες, η διοίκηση της Attica Bank σχεδιάζει περαιτέρω ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης αρχής γενομένης από τις αρχές του 2023.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την παρουσίαση, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μηνου του 2022, η τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε:

-Διάθεση όλων των ιδιόκτητων ακινήτων και

-Επανέναρξη της διαδικασίας πώλησης των POS, με σκοπό την επίτευξη μιας κερδοφόρας συναλλαγής το 2024.

Η Attica Bank υποχρεούται να τηρεί δείκτη κεφαλαίων ύψους κατ’ ελάχιστον 10,43%, ενώ επιπλέον πρέπει να διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας 2,5% + 2,25%. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2022, συνέπεια των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου του 2022, ανέρχεται σε 10,1%.

Γενική συνέλευση τέλος του χρόνου

Για τις 30 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, με την ΑΜΚ να είναι το βασικό θέμα που θα την απασχολήσει.

Οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας συμφώνησαν στην ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων της, ποσού 490 εκατ. ευρώ, μέσω υλοποίησης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ποσού 473,3 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών προκειμένου να επανέλθει σταδιακά έως το 2024 σε οργανική κερδοφορία. Η ανωτέρω πρόθεση των βασικών μετόχων (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΤΜΕΔΕ, Ellington Solutions A.Ε. και Rinoa Ltd – ως επενδυτικό όχημα, το οποίο συμβουλεύει η Ellington Sollutions Α.Ε) εκφράστηκε σε επιστολή τους προς τη διοίκηση της τράπεζας στις 15 Δεκεμβρίου.

«Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 473,3 εκατ. ευρώ, μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, διαδικασία που θα επιτρέψει την κάλυψη του συνολικού ποσού της κεφαλαιακής ενίσχυσης των 490 εκατ. ευρώ και θα αποκαταστήσει τους κεφαλαιακούς δείκτες μας», σχολίασε σχετικά η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας, κυρία Ελένη Βρεττού.

Διαβάστε ακόμη: