search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Ούτε στο σημερινό Δ.Σ. θα ληφθούν αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Αργότερα μέσα στην μέρα αναμένεται και η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μηνου.

Ο «Ηρακλής 3», η Attica Bank και οι μικρές τράπεζες

Όλες τις εναλλακτικές για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ύψους άνω των 2 δις ευρώ συζητά αυτήν την ώρα το ΔΣ της Attica Bank και αργότερα θα ανακοινώσει και τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου.

Το σκέλος που αφορά την στρατηγική για τη μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου βρίσκεται σε εκκρεμότητα, και αποτελεί το σημείο τριβής μεταξύ της Attica και του στρατηγικού επενδυτή Ellington, που εμφανίστηκε ως «λευκός ιππότης» πριν από ένα χρόνο υποσχόμενο την σωτηρία της τράπεζας των μηχανικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε στο σημερινό ΔΣ θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου, γεγονός που δημιουργεί νέες καθυστερήσεις, καθώς σε λιγότερο από 48 ώρες θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ ευρώ.

Οι διαφωνία ανάμεσα στην διοίκηση της Attica και της Ellington, αν συνεχιστεί και δεν υπάρξει σύγκλιση απόψεων, δημιουργεί νέα δεδομένα σε ότι αφορά την κάλυψη της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ποιος δηλαδή εκτός από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΤΜΕΔΕ θα είναι ο νέος στρατηγικός επενδυτής. Και σύμφωνα με πληροφορίες το plan b βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το αγκάθι για την επίτευξη συμφωνίας είναι τα κόκκινα δάνεια. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο 2022-2025, όπως και το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, εκκρεμεί η υποβολή του σχεδίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης καθυστερήσεων της Attica Bank διαμορφώνεται στο 65%. Το ζητούμενο είναι με ποιο τρόπο θα γίνει η διαχείριση των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1, Astir 2 και Metexelixis, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ποια θα είναι η συμβολή των μετόχων στα 300 εκατ. ευρώ από τα 490 εκατ. της ΑΜΚ, που θα κατευθυνθούν στην εξυγίανση του ισολογισμού.

Η Ellington πιέζει το μεγαλύτερο μέρος των 300 εκατ ευρώ να κατευθυνθούν στον σχηματισμό προβλέψεων για την κάλυψη της Omega.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 69,5% της Τράπεζας Αττικής, το ΤΜΕΔΕ μαζί με την Ellington ελέγχουν το 20,01% (12,03% και 8,08% αντίστοιχα) και ο ΕΦΚΑ με 8,4%.

Διαβάστε ακόμη: