search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Ένα ακόμη επεισοδιακό Δ.Σ πριν τη λήξη της προθεσμίας από την ΤτΕ

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλη δυστοκία από την πλευρά της Ellington να βάλει τα χρήματα που της αναλογούν για τη συμμετοχή στην αύξηση.

Attica Bank: Η πορεία εξέλιξης σε μια νέα, υγιή, μη συστημική τράπεζα

Επεισοδιακό ήταν το χθεσινό ΔΣ της Attica Bank, με αντικείμενο την έγκριση του capital plan, του business plan και τη διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Το ΔΣ συνεδρίασε λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος –λήγει σήμερα το απόγευμα- στους μετόχους της τράπεζας των μηχανικών, να εμφανίσουν σε κάποιο λογαριασμό τα χρήματα για τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου των 490 εκατ ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η CEO της τράπεζας των μηχανικών Ελενη Βρεττού έστειλε σήμερα το πρωί στον επόπτη το πρακτικό με τις αποφάσεις του ΔΣ.

Και αναμένονται ανακοινώσεις για το μέλλει γενέσθαι.

Αν δηλαδή το Ellington που είναι στρατηγικός επενδυτής μαζί με τον ΤΜΕΔΕ, θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.

Αν θα εμφανίσει σε λογαριασμό το ποσό της συμμετοχής του.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί το plan B, το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της τράπεζας, που ενδεχομένως θα σημαίνει και την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ή «σπάσιμο» της Αττικής σε καλή και κακή τράπεζα, με το «καλό» κομμάτι να συγχωνεύεται με κάποια άλλη τράπεζα.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλη δυστοκία από την πλευρά της Ellington να βάλει τα χρήματα που της αναλογούν για τη συμμετοχή στην αύξηση.

Για την υπόθεση αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις για το πώς θα προχωρήσει και ολοκληρωθεί η αύξηση.

να σημειωθεί ότι για τις 30 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, που θα πρέπει να εγκρίνει το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:

-Αύξηση για ποσό έως 473,3 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας,

-Πώληση νέων τίτλων δικαιωμάτων κτήσης (warrants) που θα εκδώσει η τράπεζα στο πλαίσιο του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, έναντι 16,7 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington.

Στην περίπτωση που τα warrants δεν αγοραστούν από το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington, η τράπεζα μπαίνει ξανά στη διαδικασία αναζήτησης νέου επενδυτή.

Ο στόχος της Ελένης Βρεττού είναι η τράπεζα –που βρίσκεται σε δίνη ζημιογόνων χρήσεων-, με το νέο business plan να γυρίσει σελίδα, να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα «κόκκινα» δάνεια, να περιορίσει τα λειτουργικά κόστη, να αξιοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού, να προχωρήσει η εξυγίανση και αναδιάρθρωση της τράπεζας με νέο μοντέλο λειτουργίας, αλλά και η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη: