search

ΣΠΟΡ

Αθλητισμός 2022: Οι σταρ που κρέμασαν τα παπούτσια τους

Αθλητισμός 2022: Οι σταρ που κρέμασαν τα παπούτσια τους. Το τέλος κάθε αθλητικής χρονιάς έχει μεγάλους νικητές, μεγάλους χαμένους, ιστορικά ρεκόρ και γεγονότα που μένουν στην ιστορία. Αυτό που σίγουρα δεν λείπει είναι…

Οι σταρ που κρέμασαν τα παπούτσια τους

Αθλητισμός 2022: Οι σταρ που κρέμασαν τα παπούτσια τους. Το τέλος κάθε αθλητικής χρονιάς έχει μεγάλους νικητές, μεγάλους χαμένους, ιστορικά ρεκόρ και γεγονότα που μένουν στην ιστορία. Αυτό που σίγουρα δεν λείπει είναι τα μεγάλα «αντίο». Το πλήρωμα του χρόνου έρχεται για όλους –άλλοτε με δάκρυα στα μάτια και άλλοτε χωρίς– και η στιγμή που πρέπει να αποχαιρετίσουμε από τις ζωές μας αγαπημένους αθλητές.

Πρόσωπα που σημάδεψαν τα παιδικά μας χρόνια, που μας έκαναν να ονειρευτούμε και να ταυτιστούμε μαζί τους. Κάθε τέτοιο τέλος, είναι μία αναδρομή και τελικά μία ακόμα αξιολόγηση για το σημάδι που αφήνει κάθε αθλητής στο πέρασμά του.

Ρότζερ Φέντερερ: Όλοι ήταν εκεί για τον «Βασιλιά»

Το τένις «πληγώθηκε» πιο πολύ από όλα τα αθλήματα το 2022 καθώς «έχασε» ίσως τους δύο κορυφαίους αθλητές σε άνδρες και γυναίκες. Ο λόγος για τον Ρότζερ Φέντερερ και τη Σερένα Γουίλιαμς.

Ο Ρότζερ Φέντερερ έδωσε την τελευταία παράσταση της μεγάλης καριέρας του σε μια γιορτή στο Laver Cup, του Λονδίνου. Με συμπαίκτη τον μεγαλύτερο αντίπαλό του, αλλά και καλό του φίλο, Ράφα Ναδάλ, ο Φέντερερ προσέφερε λίγη ακόμη μαγεία και αποχαιρέτησε το κοινό που τον λάτρεψε.

Η στιγμή που μας έκανε όλους να ανατριχιάσουμε δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από την εικόνα των δύο μεγάλων αθλητών του τένις να κάθονται δίπλα δίπλα δακρυσμένοι.

Ο κατά πολλούς κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, αποχώρησε από την ενεργό δράση, έχοντας κατακτήσει 20 Grand Slam και 103 τίτλους συνολικά. Έμεινε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για 310 εβδομάδες, οι 237 συνεχείς. Πέτυχε 1.251 νίκες και δεν εγκατέλειψε σε κανένα από τα 1.526 παιχνίδια που έπαιξε στο μονό.

Σερένα Γουίλιαμς: Η απόλυτη κυρίαρχος

Μετά από 27 χρόνια καριέρας, αντίο από το τένις είπε και η Σερένα Γουίλιαμς. Η Αμερικανίδα είχε ενημερώσει τον κόσμο ότι το US Open του 2022 θα ήταν το τελευταίο της τουρνουά και μετά την ήττα της στον τρίτο γύρο, δεν έμενε παρά μόνο η βαθιά υπόκλιση στο μεγαλείο της και σε όλα αυτά που έχει πετύχει.

Η Σερένα Γουίλιαμς ήταν κορυφαία για μία εικοσαετία, αποδεικνύοντας ότι ο μοναδικός ανταγωνισμός που είχε ήταν ο ίδιος της ο εαυτός και το πότε εκείνη θα βρισκόταν σε καλή κατάσταση. Στην καριέρα της έχει ένα ασύλληπτο ρεκόρ 858 νικών και 156 ηττών έχοντας κατακτήσει συνολικά 73 τίτλους στο μονό. Διαθέτει στο παλμαρέ της 39 κατακτήσεις Grand Slam με 23 στο μονό, 14 στο διπλό και 2 στο μικτό, ενώ παράλληλα έχει και 4 χρυσά Ολυμπιακά Μετάλλια. Έχει υπάρξει Νο1 στον κόσμο για συνολικά 319 εβδομάδες και από αυτές οι 186 ήταν διαδοχικές. Τέλος, κατέχει ακόμα τα ρεκόρ γηραιότερης κατόχου Grand Slam σε ηλικία 35 ετών και 4 μηνών μαζί με το ταχύτερο σερβίς στην WTA (205,9 χλμ/ώρα).

«Ηταν ένα απίστευτο ταξίδι. Ευχαριστώ μπαμπά, ξέρω ότι παρακολουθείς, ευχαριστώ μαμά (σ.σ. η οποία ήταν παρούσα στις εξέδρες), ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που με στήριξαν όλο αυτό το διάστημα, Θεέ μου έχουν περάσει δεκαετίες. Δεν θα ήμουν η Σερένα, εάν δεν υπήρχε η Βίνους (σ.σ. η κατά δύο χρόνια μεγαλύτερη αδελφή της, επίσης πρωταθλήτρια του τένις), οπότε σε ευχαριστώ Βίνους» αυτό ήταν το δικό της φινάλε στο τένις.

Εκτός από την παρακαταθήκη της μέσα στο κορτ, η Σερένα Γουίλιαμς αποτελεί μία αθλήτρια πρότυπο, αφού μέσω της έκθεσης των δικών της προβλημάτων, έχει προσπαθήσει να βοηθήσει και να εμπνεύσει τον κόσμο που την ακολουθεί.

Σεμπάστιαν Φέτελ: Το αγαπημένο παιδί του Grid

Μετά το αντίο του Κίμι Ραϊκόνεν το 2021, η Formula 1 αποχαιρέτησε έναν ακόμα μεγάλο της οδηγό. Αυτή τη φορά, ήταν σειρά του Σεμπάστιαν Φέτελ να πει ανίο στις πίστες όπου μεγαλούργησε και άφησε με μεγάλα γράμματα την υπογραφή του.

Γεννημένος στο Heppenheim της Γερμανίας στις 3 Ιουλίου 1987, έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 το 2007 οδηγώντας για την Toro Rosso και σημειώνοντας την πρώτη του επιτυχία στο Monza GP το 2008.

Αυτό ήταν μόνο η αρχή μίας τεράστιας καριέρας με τέσσερις παγκόσμιους τίτλους με τη Red Bull, όπου παρέμεινε από το 2009 έως το 2014. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Ferrari (2015-2020), τερματίζοντας την καριέρα του στην Aston Martin με την οποία οδήγησε τις σεζόν 2021 και 2022.

Ανάμεσα στα διάφορα ρεκόρ που κατέχει στη Formula 1, ο Φέτελ είναι αυτή τη στιγμή τρίτος στη λίστα όλων των εποχών σε νίκες Grand Prix (53), πίσω από τους Λιούις Χάμιλτον (103) και Μίχαελ Σουμάχερ (91), καθώς και τέταρτος στη λίστα των polemans με 57 pole positions.

Κατέχει, επίσης, το ρεκόρ για τον μεγαλύτερο αριθμό κερδισμένων GP (13, ισοβαθμία με τον Σουμάχερ) και pole position (15) σε μία μόνο σεζόν.

Και το δικό του αντίο ήταν φαντασμαγορικό, έτσι ακριβώς όπως του άξιζε. Με ένα άσπρο μπλουζάκι που έγραφε «Danke Seb» (ευχαριστούμε Σεμπ) και το ιστορικό γονάτισμα μπροστά στη Red Bull, ο Φέτελ βγήκε να τρέξει για τελευταία φορά στην πίστα του Άμπου Ντάμπι.

Ζεράρ Πικέ: Για πάντα Μπαρτσελόνα

Μπορεί ο χωρισμός του με τη Σακίρα να μονοπολεί το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, εν μέσω όλων αυτών όμως, ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα είπε το δικό του αντίο στο ποδόσφαιρο, ολοκληρώντας μία τεράστια καριέρα και παίρνοντας το χειροκρότημα που του άξιζε.

Το τέλος του ήταν αιφνίδιο, καθώς με μία λιτή ανακοίνωση ενημέρωσε τον κόσμο ότι σταματάει στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της Μπαρτσελόνα. Χρόνος για προετοιμασία δεν υπήρχε, η τελευταία του όμως συμμετοχή με την αγαπημένη του ομάδα, του επιφύλασσε όμορφες στιγμές, βάζοντας στην άκρη όσα εξωαγωνιστικά τον βασανίζουν το τελευταίο διάστημα.

Όταν έγινε αλλαγή στο 84ο λεπτό, υπήρξε η στιγμή της αποθέωσης για εκείνον, ως αναγνώριση για την προσφορά του στον σύλλογο. «Μερικές φορές το να αγαπάς σημαίνει να το αφήνεις. Πρέπει να πάρουμε μια ανάσα, αλλά θα επιστρέψω», αυτά ήταν τα λόγια του Ζεράρ Πικέ στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής.

Με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε 30 τρόπαια, ενώ με την εθνική Ισπανίας πανηγύρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και την κατάκτηση του Euro το 2012. Παρόλα αυτά δηλώνει: «Τα τρόπαια υπάρχουν, είναι ένας αριθμός, αλλά αυτό που μένει είναι οι φιλίες».

Διαβάστε ακόμη: