Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ήταν αποκαλυπτικός για όσα συμβαίνουν γύρω από την Αρχή και την υποστελέχωσή της, αφήνοντας ανοιχτά αιχμές ότι κάποιοι στην κυβέρνηση δεν τη θέλουν ισχυρή και ανεξάρτητη, έχοντας ως μέλημα της την προστασία των καταναλωτών.

Μόλις προ ημερών από αυτή εδώ τη στήλη είχα αναφέρει ότι είναι μέγα λάθος η ένταξη κάτω από την ίδια σκέπη, νερών, ενέργειας και – για όνομα – αποβλήτων, που είναι μία άλλη μεγάλη και αμαρτωλή ιστορία.

Ο κ. Δαγούμας, λοιπόν, με αφορμή την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για τη νέα υπερ-Αρχή, που θα περιλαμβάνει και τα Ύδατα και τα Απόβλητα, ανέφερε περιληπτικά τα ακόλουθα:

– Η ΡΑΕ, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης παραμένει υποστελεχωμένη και διαρκώς αποψιλώνεται από προσωπικό. Δεν προβλέπονται στη νέα υπερ-Αρχή κρίσιμα εργαλεία για την προστασία των καταναλωτών, όπως ο Ενεργειακός Μεσολαβητής, για τον οποίο έχει γίνει σημαντική προεργασία από τη σημερινή ΡΑΕ

– Η εποπτεία της νέας Αρχής για τα Νερά και τα Απόβλητα θα είναι μόνο διαχειριστική και όχι ρυθμιστική! Δηλαδή, οι συγκεκριμένες δραστηριότητες εντάσσονται μεν σε μια νέα, ενιαία Ρυθμιστική Αρχή, αλλά χωρίς αυτή να έχει κανέναν ρυθμιστικό ρόλο! Σε τι αποσκοπεί, λοιπόν, μία τέτοια ένταξη, αν όχι στο ότι θα αποφασίζουν άλλοι για την τύχη, ειδικά των Νερών, για παράδειγμα μία…επιτροπή του αρμόδιου υπουργείου, που μπορεί αύριο να βγάλει και το πολύτιμο αυτό αγαθό, το νερό, σε…δημοπρασία;

Διαβάστε περισσότερα