Για «βουτιά» γύρω στο 20% τον Μάρτιο στα ‘πράσινα’ τιμολόγια ομιλούν οι άνθρωποι των παρόχων αλλά και οι τεχνοκράτες της Αρχής (ΡΑΑΕΥ).

Παράλληλα, έχουμε και άλλη «βουτιά» των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη φορά με μέση χονδρεμπορική τιμή Φεβρουαρίου 73,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 20% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Οι πάροχοι ανακοινώνουν στις ιστοσελίδες τους τις τελικές τιμές Μαρτίου την πρώτη ημέρα του μήνα.

Από τις 2 Μαρτίου υπάρχει πλήρης ενημέρωση στους καταναλωτές, για τις χρεώσεις όλων των ειδικών προϊόντων τον δεύτερο μήνα εφαρμογής τους.

«Ακόμη κι αν υπάρξουν ανατιμητικές τάσεις, μόνον αν η χονδρεμπρορική ξεπεράσει τα 76,5 ευρώ ανά MWh, δεν θα υπάρξει πράσινο τιμολόγιο κάτω από τα 9 λεπτά» λένε στη ΡΑΑΕΥ και συνεχίζουν: «με τη συγκεκριμένη τιμή χονδρικής, το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο θα κινηθεί κάτω από τα 9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επίσης, τα ακριβότερα ειδικά προϊόντα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12-13,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Άλλωστε στα φθηνότερα ειδικά προϊόντα περιλαμβάνονται προϊόντα προμηθευτών οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις. Επομένως, δεν υπάρχει δυνατότητα να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω, με αλλαγή των discount».

Πάντως το Φεβρουάριο δεν υπήρξε πράσινο τιμολόγιο το οποίο να ήταν κάτω από τα 11,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Κατά συνέπεια, αντιπαραβάλλοντας τα φθηνότερα ειδικά τιμολόγια Μαρτίου και Φεβρουαρίου, προκύπτει μείωση που ξεπερνά το 25%. Σημαντικά αποκλιμακωμένα θα είναι όμως και τα ακριβότερα ειδικά προϊόντα, ακόμη και κατά 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Παρόλο όμως το πτωτικό κλίμα τιμών, η ΡΑΑΕΥ ερευνά τους προμηθευτές σε όλα τα τιμολόγια για τυχόν «αποκλίσεις» από τον κανονισμό.

Τα φθηνά πράσινα, οι εκπτώσεις και η χονδρεμπορική

Οι μειώσεις της χονδρεμπορικής επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι, με βάση την τρέχουσα μέση τιμή της αγοράς, σε δύο πράσινα προϊόντα (NRG, Volterra) ο μηχανισμός διακύμανσης θα είναι απενεργοποιημένος τον Μάρτιο. Επομένως, η τελική τιμή τους θα προκύψει από τη βασική χρέωση και την έκπτωση.

Η χονδρεμπορική τιμή θα έχει ως συνέπεια για πρώτη φορά να υπάρξουν ειδικά προϊόντα όπου από τον μηχανισμό διακύμανσης θα προκύψουν μειώσεις της τελικής τιμής.

Τα προϊόντα αυτά είναι το Γ1 της ΔΕΗ όπου το κάτω όριο του μηχανισμού έχει καθοριστεί στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το πράσινο προϊόν της Protergia, η οποία έχει ορίσει το κάτω όριο στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αναφορικά με τις εκπτώσεις στα πράσινα τιμολόγια, αυτή μπορεί να ληφθεί υπόψη μόνο με παραδοχές, κατά την επεξεργασία των στοιχείων των πράσινων τιμολογίων κάθε εταιρείας για την εκτίμηση των χρεώσεων του επόμενου μήνα.

«Οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τα discount σε μηναία βάση, ανακοινώνοντάς τα μάλιστα την 1η του μήνα, μαζί με τις τελικές τιμές» μας θυμίζουν από τις εταιρίες.

Άλλωστε πολλές εταιρείες προχώρησαν σε εκπτωτικές εμπορικές πολιτικές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, προσφέροντας εκπτώσεις έως και 40% περίπου στη βασική χρέωση. Επομένως, παραμένει ερωτηματικό το αν θα διατηρήσουν την ίδια στάση και τον Μάρτιο, μειώνονατς στον ίδιο βαθμό τα πράσινα τιμολόγιά τους.

Είναι βέβαιο ότι οι προμηθευτές δεν θα περιορίσουν το ύψος των εκπτώσεων, προκύπτει ότι 8 πράσινα τιμολόγια θα κινούνται τον Μάρτιο στα επίπεδα των 13 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα ή και χαμηλότερα. Η μέση τιμή των ειδικών προϊόντων θα διαμορφωθεί στα 10,3 λεπτά ανά kWh, μειωμένη κατά 21% από τον Φεβρουάριο, όταν ήταν 13,3 λεπτά ανά kWh.

«Οι μειωμένες χονδρεμπορικές τιμές, σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να αποδοθούν στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες έχουν διατηρήσει χαμηλή την κατανάλωση και υψηλή τη συμμετοχή των ΑΠΕ» λένε από το ΥΠΕΝ.

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει επίσης η μείωση των διεθνών τιμών αερίου, όπως και το γεγονός ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου έχει καταργηθεί η εισφορά στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, η οποία διατηρούσε τεχνητά ακριβή την εγχώρια χονδρεμπορική.

Πολύ κομβικό σημείο ότι δεν αναμένεται δραματική αλλαγή όλων των μεταβλητών παραγόντων τους επόμενους μήνες, με συνέπεια να θεωρείται προδιαγεγραμμένη η διατήρηση των λιανικών τιμών σε χαμηλά επίπεδα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια γεωπολιτική αρνητική εξέλιξη.

Μάλιστα, η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες σημαντικά κάτω από τα 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις από τον Απρίλιο.

Ρεύμα: Τα δέκα φθηνότερα τιμολόγια του Ιανουαρίου - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο…πολύ χαμηλά και τα κίτρινα

Στα επίπεδα των 9 λεπτών ανά kWh θα κυμανθεί το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο τον Μάρτιο ενώ μονοψήφιες χρεώσεις θα έχουμε και στα ex-ante κίτρινα τιμολόγια

Αυτό προεξοφλεί η εξίσου σημαντική αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών που συμπαρασύρει σημαντικά προς τα κάτω τις χρεώσεις των ειδικών τιμολογίων για τον επόμενο μήνα.

«Με βάση την επεξεργασία των παραμέτρων των πράσινων προϊόντων κάθε προμηθευτή, και με την υπόθεση για την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) Φεβρουαρίου στα 73,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αποτελεί απόδειξη το γεγονός ότι το φθηνότερο ειδικό προϊόν προκύπτει πως θα κινείται κάτω από 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα» μας λέει καθηγητής του ΕΜΠ.

Η εκτίμηση θεωρείται σε μεγάλο βαθμό σωστή και στο ΥΠΕΝ κατʼ αρχάς γιατί το συγκεκριμένο τιμολόγιο δεν συνοδεύεται από έκπτωση, η οποία καθώς μπορεί να αλλάζει σε μηνιαία βάση, αποτελεί αστάθμητο παράγοντα για τις προβλέψεις.

Επίσης, στις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες, που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο μήνας, είναι απίθανο να υπάρξουν ανατιμήσεις στην DAM, που να οδηγήσουν την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) αισθητά πάνω από τον μέσο όρο των πρώτων 25 ημερών.

Για να υπάρξει πράσινο τιμολόγιο τον επόμενο μήνα κάτω από τα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, θα πρέπει η ΤΕΑ τον Φεβρουάριο να μην ξεπεράσει τα 76,5 ευρώ ανά MWh.

Επομένως, υπάρχει ένα περιθώριο ύψους 2,79 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, το οποίο είναι σχεδόν απίθανο να καλυφθεί μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με τα τιμολόγια που προσφέρονται χωρίς εκπτώσεις και για τα οποία επομένως οι εκτιμήσεις είναι σχεδόν βέβαιες, προκύπτει ότι οι χρεώσεις τους θα κινηθούν στα 10,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επίσης, μία ΤΕΑ στα επίπεδα των 75 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα έχει ως συνέπεια για πρώτη φορά να υπάρξουν μηχανισμοί διακύμανσης οι οποίοι θα μειώσουν τις τελικές τιμές.

«Αυτό θα συμβεί στο ειδικό τιμολόγιο της Protergia, καθώς η επιχείρηση έχει ορίσει το κάτω όριο του μηχανισμού στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Το ίδιο θα ισχύσει και για το Γ1 της ΔΕΗ, όπου το κάτω όριο έχει τεθεί στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αν δεν υπάρξει αλλαγή της έκπτωσης από τη ΔΕΗ, τότε η χρέωση του Γ1 θα είναι στα 9,25 λεπτά ανά κιλοβατώρα» μας λένε στελέχη των παρόχων.

Εφόσον οι εταιρείες δεν αλλάξουν την εκπτωτική πολιτική τους τον Μάρτιο, προκύπτει ότι 8 πράσινα τιμολόγια θα είναι οικονομικότερα από το φθηνότερο ειδικό προϊόν για τον Φεβρουάριο, το οποίο είχε χρέωση 11,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Οι υψηλότερες χρεώσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 13,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή των ειδικών προϊόντων θα διαμορφωθεί στα 10,3 λεπτά ανά kWh, μειωμένη κατά 21% από τον Φεβρουάριο, όταν ήταν 13,3 λεπτά ανά kWh.

Παράλληλα, μία ΤΕΑ στα 73,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα προκαλέσει σημαντική υποχώρηση των ex-ante κίτρινων τιμολογίων. Με την παραδοχή και πάλι ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στα discount, για το myHome4All της ΔΕΗ προκύπτει τελική τιμή στα 8,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Με την ίδια παραδοχή το Value Fair της Protergia διαμορφώνεται στα 9,2 λεπτά ανά κικλοβατώρα τον Μάρτιο.

Με προσιτές τιμές έκαναν ποδαρικό τα νέα τιμολόγια ρεύματος χωρίς τις επιδοτήσεις πλέον

Ελεγχοι και αναλύσεις από τη ΡΑΑΕΥ

Από κοντά παρακολουθεί και αναλύει με εντολή του Θανάση Δαγούμα, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων την εμπορική πολιτική των εταιρειών προμήθειας προκειμένου να διασφαλίζει ότι τα προϊόντα που λανσάρουν κινούνται εντός των ορίων που προσδιορίζει ο νόμος και το νέο μοντέλο τιμολόγησης.

Η Αρχή σε επιστολές της προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, τους καλεί να διευκρινίσουν ορισμένα στοιχεία που περιλαμβάνουν στα τιμολόγιά τους και εν γένει στα πακέτα που λανσάρουν στην αγορά και τα οποία, κατά την άποψη της Αρχής, χρήζουν διευκρινίσεων προκειμένου να διαπιστωθεί ότι συμμορφώνονται με όσα προβλέπει το οικείο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Άλλωστε, υπάρχει «προηγούμενο» σε επίπεδο αγοράς και επομένως η Αρχή θέλει να προλάβει τυχόν καταστάσεις, όπου η «δημιουργική ασάφεια» των τμημάτων μάρκετινγκ φτάνει στο σημείο να παραβιάζει τα όρια του νομοθετικού πλαισίου, επιφέροντας ζημία στον καταναλωτή.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αρχή εξετάζει για παράδειγμα περιπτώσεις τιμολόγησης με διαφορά χρέωσης ανάλογα με την κατανάλωση και κατά πόσο στην περίπτωση αυτή γίνεται λόγος για ένα τιμολόγιο ή δύο διαφορετικά. Άλλο μεγάλο ζήτημα που χρήζει διευκρινίσεων και αφορά το σύνολο της αγοράς είναι το θέμα του παγίου, όπου εδώ, υπάρχει ασάφεια ως προς τον προσδιορισμό του, την χρέωση του και το ύψος του κάθε φορά.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην αγορά δείχνει να εξομαλύνεται τουλάχιστον σε σχέση με ένα μήνα πριν με τις εταιρείες να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο στα νέα δεδομένα που δημιούργησε το σύστημα της χρωματικής σήμανσης των τιμολογίων.

Παραμένουν εκκρεμότητες προς διευθέτηση που αφορούν μεν την αγορά προμήθειας εν συνόλω, όπως είναι ο ενεργειακός τουρισμός και η αναθεώρηση του άρθρου 42, αλλά σχετίζονται και άμεσα με την εμπορική πολιτική των εταιρειών και κατά συνέπεια με τα τιμολόγια που λανσάρει κάθε εταιρεία.

Από την πλευρά της η ΡΑΑΕΥ παρεμβαίνει, όπως έχουν δηλώσει τα αρμόδια στελέχη δημόσια σε τοποθετήσεις τους, προκειμένου να διασφαλίσει αφενός την λειτουργία του ανταγωνισμού σε υγιές επίπεδο και αφετέρου την προστασία του καταναλωτή από παραπλανητικές πρακτικές και ισχυρισμούς.

Διαβάστε ακόμη: