Ραγδαία υποχώρηση προεξοφλείται ότι θα καταγραφεί τον Μάρτιο στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, καθώς συνεχίζεται η επίσης ραγδαία αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι τον μήνα που διανύουμε η αγορά «έτρεχε» έως και Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, με μέση χονδρεμπορική τιμή 73,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 20% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Από την επεξεργασία των παραμέτρων των πράσινων τιμολογίων όλων των προμηθευτών για τον Μάρτιο, προκύπτει πως με τη συγκεκριμένη τιμή χονδρικής, το φθηνότερο «πράσινο» τιμολόγιο θα κινηθεί κάτω από τα 9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επίσης, τα ακριβότερα ειδικά προϊόντα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12-13,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως στα φθηνότερα ειδικά προϊόντα περιλαμβάνονται προϊόντα προμηθευτών οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις. Επομένως, δεν υπάρχει δυνατότητα να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω, με αλλαγή των discount.

Συγκριτικά, τον Φεβρουάριο δεν υπήρξε πράσινο τιμολόγιο το οποίο να ήταν κάτω από τα 11,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Κατά συνέπεια, αντιπαραβάλλοντας τα φθηνότερα ειδικά τιμολόγια Μαρτίου και Φεβρουαρίου, προκύπτει μείωση που ξεπερνά το 25%. Σημαντικά αποκλιμακωμένα θα είναι όμως και τα ακριβότερα ειδικά προϊόντα, ακόμη και κατά 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Μειώσεις για πρώτη φορά από τον μηχανισμό διακύμανσης

Όπως συμβαίνει κάθε μήνα, οι εταιρείες πρόκειται να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τις τελικές τιμές Μαρτίου μέχρι την 1η του μήνα (δηλαδή την επόμενη Παρασκευή) στις 23:59. Επομένως, από το πρωί της επόμενης ημέρας, θα υπάρχει πλήρης «ορατότητα» στους καταναλωτές, για τις χρεώσεις όλων των ειδικών προϊόντων τον δεύτερο μήνα εφαρμογής τους.

Όπως είναι φυσικό, καθώς που απομένουν μόλις τέσσερα 24ωρα μέχρι να κλείσει ο Φεβρουάριος, θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξει ξαφνική εκτίναξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε τέτοιον βαθμό ώστε η μέση χονδρεμπορική να διαμορφωθεί αισθητά πάνω από τα 73,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Μάλιστα, ακόμη κι αν υπάρξουν ανατιμητικές τάσεις, μόνον αν η χονδρεμπρορική ξεπεράσει τα 76,5 ευρώ ανά MWh, δεν θα υπάρξει πράσινο τιμολόγιο κάτω από τα 9 λεπτά.

Οι «χαμηλές πτήσεις» της χονδρεμπορικής επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι, με βάση την τρέχουσα μέση τιμή της αγοράς, σε δύο πράσινα προϊόντα (NRG, Volterra) ο μηχανισμός διακύμανσης θα είναι απενεργοποιημένος τον Μάρτιο. Επομένως, η τελική τιμή τους θα προκύψει από τη βασική χρέωση και την έκπτωση.

Παράλληλα, η χονδρεμπορική τιμή θα έχει ως συνέπεια για πρώτη φορά να υπάρξουν ειδικά προϊόντα όπου από τον μηχανισμό διακύμανσης θα προκύψουν μειώσεις της τελικής τιμής. Τα προϊόντα αυτά είναι το Γ1 της ΔΕΗ (όπου το κάτω όριο του μηχανισμού έχει καθοριστεί στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) και το πράσινο προϊόν της Protergia (η οποία έχει ορίσει το κάτω όριο στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Η παράμετρος των εκπτώσεων

Όσον αφορά τις εκπτώσεις στα πράσινα τιμολόγια, αυτή μπορεί να ληφθεί υπόψη μόνο με παραδοχές, κατά την επεξεργασία των στοιχείων των πράσινων τιμολογίων κάθε εταιρείας για την εκτίμηση των χρεώσεων του επόμενου μήνα. Κι αυτό γιατί οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τα discount σε μηναία βάση, ανακοινώνοντάς τα μάλιστα την 1η του μήνα, μαζί με τις τελικές τιμές.

Aρκετές εταιρείες προχώρησαν σε επιθετικές εμπορικές πολιτικές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, προσφέροντας εκπτώσεις έως και 40% περίπου στη βασική χρέωση. Επομένως, παραμένει ερωτηματικό το αν θα διατηρήσουν την ίδια στάση και τον Μάρτιο, «κουρεύοντας» στον ίδιο βαθμό τα πράσινα τιμολόγιά τους.

Με την παραδοχή πάντως ότι οι προμηθευτές δεν θα περιορίσουν το ύψος των εκπτώσεων, προκύπτει ότι 8 πράσινα τιμολόγια θα κινούνται τον Μάρτιο στα επίπεδα των 13 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα ή και χαμηλότερα. Η μέση τιμή των ειδικών προϊόντων θα διαμορφωθεί στα 10,3 λεπτά ανά kWh, μειωμένη κατά 21% από τον Φεβρουάριο, όταν ήταν 13,3 λεπτά ανά kWh.

Διατήρηση των χαμηλών χρεώσεων

Όσον αφορά τις μειωμένες χονδρεμπορικές τιμές, σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να αποδοθούν στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες έχουν διατηρήσει χαμηλή την κατανάλωση και υψηλή τη συμμετοχή των ΑΠΕ. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει επίσης η μείωση των διεθνών τιμών αερίου, όπως και το γεγονός ότι από τα μέσα Φεβρουάριου έχει καταργηθεί η εισφορά στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, η οποία διατηρούσε τεχνητά ακριβή την εγχώρια χονδρεμπορική.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν αναμένεται ανατροπή όλων των παραπάνω παραγόντων τους επόμενους μήνες, με συνέπεια να θεωρείται προδιαγεγραμμένη η διατήρηση των λιανικών τιμών σε χαμηλά επίπεδα – υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια γεωπολιτική αρνητική εξέλιξη. Μάλιστα, η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες σημαντικά κάτω από τα 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις από τον Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμη: