Το «απαγορευτικό» του SSM σε Eurobank και Εθνική Τράπεζα για τη διανομή μερίσματος, της χρήσης του 2002, πέραν του γεγονότος ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις οικονομίες διεθνώς λειτουργεί ως αντικραδασμικός μηχανισμός στην κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, διαμορφώνει συνθήκες «ισότητας»: Το 2024 και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα διανομής μερίσματος από τα φετινά κέρδη.

Αυτό είναι άλλωστε το σημείο στο οποίο περιστράφηκαν οι βασικές αναφορές των διοικήσεων Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2002.

Alpha Bank: Έρχεται το business plan

«Πρόθεσή μας είναι η διανομή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022.

Η διοίκηση της Alpha Bank στοχεύει για το 2023 σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων πάνω από 9%, δείκτη «κόκκινων» δανείων κάτω του 7% και κέρδη ανά μετοχή 0,23 ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2022 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση – στα 2,9 δισ. ευρώ – καθώς οι μειωμένες εισροές αντισταθμίστηκαν πλήρως από την τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και τις αποπληρωμές, με τη συνολική οργανική μείωση για το 2022 να διαμορφώνεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο Ομίλου, τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται σε 3,1 δισ. ευρώ, παραπάνω από τα μισά αφορούν σε στεγαστικά δάνεια (ποσοστό 50,5% του συνόλου), ενώ ένα μεγάλο μέρος αποτελείται από ρυθμισμένα ανοίγματα με λιγότερο από 90 ημέρες σε καθυστέρηση (43% του συνόλου ή 1,3 δισ. ευρώ).

Η τράπεζα σύμφωνα με τα στελέχη της διοίκησης θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Στόχος ο δείκτης NPEs στα τέλη του 2023 να περιοριστεί κάτω από το 7%. «Εξετάζουμε πέραν της οργανικής μείωσης των NPEs μια σειρά από εναλλακτικές μεταξύ αυτών και τα discount pay off», τόνισαν.

Ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης επισήμανε πως το νέο business plan, το οποίο θα παρουσιαστεί σε Investor Day πριν το καλοκαίρι, θα επιφέρει αύξηση της τάξεως του 25% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη.

«Αυτό, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της κεφαλαιακής μας βάσης σε επίπεδα σταθερά υψηλότερα από τις κανονιστικές απαιτήσεις, θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη της καταβολής μερίσματος στους μετόχους μας», επισήμανε.

Εθνική Τράπεζα: Προς buy back μετοχών;

Ανοιχτή άφησε τη διανομή μερίσματος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Εφόσον ο SSM επιτρέψει τη διανομή μερίσματος όπως είπε στους αναλυτές η τράπεζα έχει προβλέψει 20 μονάδες βάσης, δηλαδή περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης η διοίκηση σημείωσε πως είναι ανοιχτό και ένα buy back, εφόσον για κάτι τέτοιο υπάρξει απόφαση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με το οποίο επίσης η διοίκηση συζητάει.

«Η συστηματική δημιουργία κεφαλαίου προσφέρει επιλογές επιστροφής αξίας στους μετόχους μας».

Με αυτή την φράση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας μίλησε για απόδοση κεφαλαίου 12% στους μετόχους μέχρι το 2025.

Η διοίκηση της Εθνικής κατά την παρουσίαση στους ξένους επενδυτές σημείωσε πως κατά πάσα πιθανότητα προγραμματίζει μία έκδοση Tier κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ενώ έχει και άλλες επιλογές στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των MREL.
Τα αποτελέσματα της τράπεζας μετά από φόρους διαμορφώνονται σε 1,120 δισ. ευρώ το 2022.

Όσον αφορά στην κερδοφορία, τα οργανικά κέρδη σε επίπεδο Ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 57% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στο νέο υψηλό επίπεδο των 0,7 δισ. το 2022, υπερβαίνοντας το στόχο για το έτος ύψους περίπου 0,5 δισ. ευρώ ενώ τα κέρδη περιόδου (1,120 δισ. ευρώ) ήταν αυξημένα 29% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε περισσότερα