Πτώση καταγράφουν οι ασιατικές μετοχές μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες κερδών, καθώς τα βασικά εμπορικά στοιχεία έδειξαν ότι η Κίνα αντιμετωπίζει περισσότερους οικονομικά εμπόδια, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε τα επιτόκια.

Στις περιφερειακές αγορές οι επενδυτές κατοχυρώνουν κέρδη, με τον KOSPI της Νότιας Κορέας να υποχωρεί κατά 3%, μετά το άλμα άνω του 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο KOSPI σημείωσε την καλύτερη ημέρα των τελευταίων τριών ετών μετά την απαγόρευση των του short selling από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024.

Το βλέμμα στη Fed

Οι ευρύτερες ασιατικές αγορές επλήγησαν επίσης από κατοχύρωση κερδών, καθώς οι αγορές αναθεώρησαν κάπως τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα διακόψει τον τρέχοντα κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.

Τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed κατά τη διάρκεια της νύχτας έδωσαν μια hawkish νότα, ιδίως καθώς ο πρόεδρος της Minneapolis Fed Neel Kashkari προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να μην έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.

Οι προσδοκίες για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed, ιδίως μετά τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις μισθοδοσίες, είχαν ωθήσει τα ισχυρά κέρδη των ασιατικών μετοχών κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις.

Ωστόσο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανέκαμψαν τη Δευτέρα μετά τα σχόλια του Kashkari, δίνοντας στους δείκτες της Wall Street μια υποτονική συνεδρίαση και παρέχοντας ένα αδύναμο προβάδισμα στις ασιατικές αγορές.

Διαβάστε ακόμη: