Άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσαν οι ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές βλέπουν μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Οι ταλαιπωρημένες αγορές ομολόγων επίσης ανακάμπτουν, καθώς η έκθεση για τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ και οι αισιόδοξοι αριθμοί παραγωγικότητας έδειξαν ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται αρκετά,  ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed.

“Η φετινή καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση της προσφοράς στις ΗΠΑ αυξάνει τις ελπίδες για μια ήπια προσγείωση”, δήλωσε ο Bruce Kasman, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της JPMorgan, σύμφωνα με το Reuters.

“Ενθαρρύνοντας τον αποπληθωρισμό, η ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας και της προσφοράς εργασίας μπορεί να επιτρέψει τη συνύπαρξη της αύξησης της απασχόλησης και του χαμηλού πληθωρισμού”, πρόσθεσε. “Αυτό, με τη σειρά του, θα άνοιγε το δρόμο για την πρώιμη χαλάρωση της Fed”.

Μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο;

Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων καταδεικνύουν 90% πιθανότητα η Fed να έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων και 86% πιθανότητα η πρώτη χαλάρωση της πολιτικής να έρθει μόλις τον Ιούνιο.

Οι αγορές  βλέπουν επίσης περίπου 80% πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Απρίλιο, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρείται ότι θα χαλαρώσει τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη: