Η οικονομία των ΗΠΑ είδε τη δημιουργία θέσεων εργασίας να επιβραδύνεται τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας τις επίμονες προσδοκίες για επιβράδυνση και πιθανώς να απομακρύνει λίγο την πίεση από την Federal Reserve στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού.

Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών δραστηριοτήτων αυξήθηκαν κατά 150.000 για τον μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, έναντι της πρόβλεψης της συναίνεσης του Dow Jones για αύξηση 170.000.

Οι απεργίες των United Auto Workers ήταν κυρίως υπεύθυνες για το κενό, καθώς το αδιέξοδο σήμαινε καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, έναντι των προσδοκιών ότι θα διατηρηθεί σταθερό στο 3,8%. Η απασχόληση, όπως μετρήθηκε στην έρευνα των νοικοκυριών, η οποία χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας, παρουσίασε μείωση 348.000 εργαζομένων, ενώ οι λίστες των ανέργων αυξήθηκαν κατά 146.000.

Το ποσοστό ανεργίας που περιλαμβάνει αποθαρρυμένους εργαζομένους και όσους κατέχουν θέσεις μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους αυξήθηκε στο 7,2%, σημειώνοντας αύξηση 0,2 ποσοστιαίας μονάδας. Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε ελαφρά στο 62,7%, ενώ το εργατικό δυναμικό συρρικνώθηκε κατά 201.000.

«Η χειμερινή παύση πλήττει την αγορά εργασίας», δήλωσε η Becky Frankiewicz, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής στην εταιρεία στελέχωσης Manpower Group. «Η φρενίτιδα των προσλήψεων μετά την πανδημία και η υπερδραστηριότητα των προσλήψεων το καλοκαίρι έχουν κρυώσει και οι εταιρείες πλέον κρατούν τους υπαλλήλους τους».

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, βασικό μέτρο για τον πληθωρισμό, αυξήθηκαν 0,2% για τον μήνα, λιγότερο από την πρόβλεψη 0,3%, ενώ το 4,1% σε ετήσια βάση ήταν και πάλι 0,1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από τις προσδοκίες.

Η μέση εβδομαδιαία εργασία μειώθηκε στις 34,3 ώρες.

Σημειώνεται ότι η Federal Reserve χρησιμοποιεί τα στοιχεία των μισθών ως ένα στοιχείο της παρακολούθησης του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα επέλεξε να μην αυξήσει τα επιτόκια στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον στόχο του 2%.

Μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής, οι αγορές μείωσαν περαιτέρω την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο σε μόλις 10%, σύμφωνα με μετρητή του Ομίλου CME.

Διαβάστε ακόμη: