Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται οι ασιατικές μετοχές, καθώς η Federal Reserve υποβάθμισε τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2024.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας και ο ASX 200 της Αυστραλίας ήταν οι δείκτες με τις χειρότερες επιδόσεις , υποχωρώντας μεταξύ 0,8% και 1%, καθώς η μειωμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου οδήγησε σε κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών. Ο Nikkei απομακρύνθηκε από το υψηλό 34 ετών.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η Fed δεν βιάζεται να αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων, ιδίως έως τον Μάρτιο του 2024.

Ωστόσο, ο Πάουελ σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική, χωρίς ωστόσο να διακηρύξει νίκη επί του πληθωρισμού, γεγονός που αύξησε τα στοιχήματα ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed θα καθυστερήσουν μόνο κατά μερικούς μήνες, με τις αγορές να τοποθετούνται τώρα για μείωση των επιτοκίων τον Μάιο.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν επίσης ότι η Fed θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τα επιτόκια με μεγαλύτερο περιθώριο αργότερα φέτος για να αντισταθμίσει την καθυστέρηση της μείωσης των επιτοκίων, σημειώνει το Invesgting,com.

Τα σχέδια της Fed για μείωση των επιτοκίων αποτέλεσαν βασικό σημείο εστίασης για τις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές, δεδομένου ότι αναμένεται σε μεγάλο βαθμό  να επηρεάσουν την κλίμακα των κεφαλαιακών ροών προς την περιοχή κατά τους προσεχείς μήνες.

Ανάκαμψη στην Κίνα

Στην Κίνα, οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite ενισχύθηκαν κατά 0,9% και 0,4% αντίστοιχα, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά πολλών ετών, παρά τις συνεχείς ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε την καλύτερη απόδοση στην Ασία, με άνοδο σχεδόν 2%, αφού κατέγραψε μεγάλες απώλειες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας αναπτύχθηκε όπως αναμενόταν τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε αδύναμος.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών στην Κίνα έπεσαν κατακόρυφα τον Ιανουάριο, μία μικρή ανακούφιση για την εντεινόμενη κρίση της αγοράς ακινήτων στη χώρα.

Τα πρόσφατα μέτρα νομισματικής τόνωσης από την κινεζική κυβέρνηση έδωσαν περιορισμένη ώθηση στις μετοχές, με τις αναφορές να δείχνουν ότι τα τοπικά, κυβερνητικά ιδρύματα ήταν οι κύριοι υποστηρικτές ενός σύντομου ράλι νωρίτερα τον Ιανουάριο. Ωστόσο, οι τοπικές μετοχές ανέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό αυτό το ράλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: