Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 32 ετών έφθασε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Αργεντινή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή “σκαρφάλωσε” στο 12,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο και στο 124,4% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης, διπλασιάστηκε σε σχέση με τον Ιούλιο (6,2%). Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση μετά το 27% που καταγραφόταν τον Φεβρουάριο του 1991. Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο δείκτης αυτός είναι διψήφιος σε μηνιαία βάση έπειτα από 21 χρόνια.

Ο πληθωρισμός στην 3η οικονομία της Λατινικής Αμερικής πλέον έφθασε το 80,2% αθροιστικά από τον Ιανουάριο, που σημαίνει πως στα τέλη του 2023 θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 94,8% του 2022, ήδη τη χειρότερη επίδοση σε 32 χρόνια.

Την τελευταία φορά που ο μηνιαίος πληθωρισμός στην Αργεντινή ήταν διψήφιος, το ημερολόγιο έγραφε Απρίλιος 2002 και η χώρα προσπαθούσε να συνέλθει από τη δαπανηρή περίοδο σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας (1 πέσο για 1 δολάριο) και παράλληλα απορρύθμισης της οικονομίας.

Εκείνη η δεκαετία είχε αρχικά βάλει τέλος στον υπερπληθωρισμό της περιόδου 1989-1990 (όταν ο δείκτης υπερέβαινε το 2.000%), όμως κατέληξε σε τραπεζική κρίση, βαθιά ύφεση και κοινωνική έκρηξη, επεισόδια με 39 νεκρούς στα τέλη του 2001.

Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο ήταν προβλέψιμη. Την επομένη των εσωκομματικών ψηφοφοριών για την ανάδειξη των υποψηφίων των κομμάτων στις προεδρικές εκλογές της 13ης Αυγούστου, η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες προχώρησε σε μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος, του πέσο, έναντι του δολαρίου, κατά 20% (πλέον η ισοτιμία βρίσκεται στο 365,5:1 έναντι του δολαρίου). Το νόμισμα της Αργεντινής βρισκόταν σε σταδιακή αλλά ασταμάτητη πορεία υποτίμησης εδώ και δυο χρόνια.

Ακολούθησαν, στα τέλη Αυγούστου, διακυμάνσεις τιμών και σποραδικές ελλείψεις, προτού οι παράγοντες της οικονομίας, ειδικά οι προμηθευτές, να τις αναπροσαρμόσουν λαμβάνοντας υπόψη αφενός τον χρόνιο πληθωρισμό και αφετέρου τη νέα συναλλαγματική ισοτιμία.

«Ο Αύγουστος ήταν από τους χειρότερους μήνες των τελευταίων 30 ετών ως προς την οικονομική διαδικασία», συνόψισε χθες Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας, ο Σέρχιο Μάσα, που είναι επίσης ο υποψήφιος της κυβερνητικής παράταξης (κεντροαριστερά) στις προεδρικές εκλογές της 22ης Οκτωβρίου, που αναγγέλλονται αμφίρροπες. Ο υπουργός απέδωσε την αρνητική εξέλιξη εν μέρει τουλάχιστον στην «επιβολή της υποτίμησης [του νομίσματος] από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Διαβάστε ακόμη: